Luca Preda: „Eu nu pot trăi fără karate!”

Ediții locale-jud Timiș

În cadrul campaniei „Școală și sport? Da, se poate”, campanie pe care echipa noastră o desfășoară în județul Timiș, ca parte a proiectului național Născut pentru Sport, sunt identificați toți elevii din clasele I-VIII din județul Timiș, care au merite deosebite atât la școală, cât și la sport! În rândurile de mai jos vă prezentăm o astfel de poveste.

Această poveste este despre karateka Luca Preda, un elev-sportiv de 15 ani, care practică de peste 11 ani de Karate și care studiază în clasa a IX-a, la Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Luca nu numai că este multiplu campion la Arte Marțiale, dar este și un elev merituos. De exemplu, la evaluarea națională el a obținut 9,60 la română și 7,90 la matematică (media 8,75), iar media de absolvire a claselor V-VIII a fost…9,18!).

Prima persoană care a vrut să ne povestească despre meritele lui Luca a fost doamna Adina Sabo, profesor la Colegiul Național Bănățean din Timișoara, diriginte la clasa unde studiază Luca Preda, a ținut neapărat să-l prezite pe micuțul karateka.

„În campania „Școală și sport? Da, se poate” eu consider că trebuie promovată și povestea lui Luca Preda, iar în aceste rânduri voi încerca să prezint pe acest elev-sportiv de excepție. Luca s-a nascut in Timișoara în data de 17 Aprilie 2004. El este un copil absolut minunat, un dar în adevăratul sens al cuvântului. Este un luptător, dar mai mult decât atât, el iubește să ajute pe cei din jurul său și mai ales copiii. Are un suflet mare și frumos. Chiar dacă are numeroase antrenamente, stagii de pregătire, competiții (în țară și în străinătate),  Luca s-a străduit întotdeauna ca și învățîtură să fie printre prioritățile sale. În fiecare an a fost printre primii în clasă, în ultimii 3 ani a fost „abonat” la Gala de excelență a Colegiului Național Bănățean, una dintre școlile de elită din Timișoara. Anul acesta a avut examenul de capacitate și ne-a surprins foarte plăcut cu notele obținute, reușind să fie acceptat la Liceul din cadrul Colegiului Național Bănățean. Luca a practicat și practică mai multe sporturi – ski, snowboard, baschet, înot, kitesurfing, dar Karate este sportul său de suflet, după cum chiar el mi-a declarat. Față de celelalte sporturi menționate, sportul Karate este practicat de Luca la nivel de performanță, el fiind legitimat la CS Sho Dan Timișoara, unde este antrenat de George Coca. Până acum, pentru acest club, a obținut numeroase cupe si medalii (le-am pierdut numărul!). Luca Preda este unul dintre acei puțini elevi care, pe lângă activitățile extrașcolare practicate cu pasiune și cu rezultate remarcabile, este foarte prezent (în cel mai profund sens al cuvântului) și la școală. Atent, echilibrat, altruist – calități pe care și le-a cultivat cu siguranță și datorită sportului – Luca este unul dintre cei mai iubiți și respectați colegi din clasa lui. E o persoană de încredere, pe cuvântul căruia poți conta, gata oricând să îi ajute pe cei din jur, cu o minte ageră și cu un suflet de aur. Mi-a rămas în minte o afirmație de-a lui de când era în clasa a V-a: „Eu nu pot trăi fără karate. Simt că acest sport îmi curge prin vene.” Mi s-a părut una dintre cele mai frumoase definiții ale pasiunii pentru ceva. Sunt fericită că l-am cunoscut și că am putut să-i fiu alături în cei 4 ani de gimnaziu.”

Cele mai importante competiții la care Luca Preda a participat, în ultimul timp, sunt:

Loc I kumite  Openul României la Karate – Petroșani, sept 2019  

Loc III – Budapest Open 2019

Locul I la Kata Cadeți, locul II la Kumite Juniori Echipe și locul III la Kumite individual la SKIF World Championship 2019

Locul 1 Kata Individual Cadeți, Locul III la Balcaniada Karate – Dubrovnik, 1 Decembrie 2018

Loc I la Campionatele Europene din Hradec Kralove – Cehia 2017

Locul I kata și locul II kumite la Budapest OPEN 2017 

Luca Preda este component al Lotului Național de Karate, iar în prezent se pregătește pentru o competiție extrem de importantă – Campionatul Mondial WKF Cadeți și Juniori, care va avea loc în Santiago de Chile.

Cum a ajuns la Karate? Am aflat de la mama sa

„A început să meargă la karate dintr-o pură întâmplare (sau poate nu!). Într-o toamna ploioasă, când el avea vreo 4 ani, eu veneam de la lucru, iar el stătea pe canapea la TV. Mie îmi convenea că pot face treabă în casă, în liniște, dar mi-am dat seama că totuși nu asta vreau pentru el. Eu, în acea perioadă lucram la o companie care îmi oferea un abonament la un Complex Sportiv și am zis:  Luca, hai, nu mai stăm acasă, ci mergem la sport! Ajunși, cu mult entuziasm, la complexul Sportiv, nu a existat nici un antrenor care să accepte la antrenamente un copilaș așa mic, decât doar la Karate. Și mi-aam zis asta e, e foarte bine, decât să stăm acasă, pe canapea, la TV. Și așa a început drumul lui în Artele Marțiale! Un drum frumos, dar greu și costisitor. Anul acesta a obținut centura neagră și sunt foarte mândră de el. Mai mult decât atât, în acești ani, prin sport, el a obținut foarte multe avantaje: a învățat să își gestioneze emoțiile în cantonamente, să fie independent și să aibă grijă și de cei mai mici (aceștia având multă încredere în el), a învățat că nu e sfârșitul lumii când pierde, a devenit foaaarte sociabil, s-a dezvoltat fiziș, mental si emoțional extrem de armonios și frumos, a devenit este foarte echilibrat, a învățat să fie atent la nutriție și să nu neglijeze activitatea fizică. De-a lungul timpului, el a evoluat în mai multe federații , dar de trei ani este în SKIF România, unde președinte este Sensei Cătălin Bucur.”

Cum îl vede antrenorul său?

 „În decursulul celor 11 ani ai săi de activitate, Luca a dat dovadă de o maturitate și de o seriozitate specifică unui adevărat campion. El a  obținut o mulțime de rezultate în competițiile naționale, dar și în cele internaționale – balcanice, europene și mondiale. Luca este un practicant de Karate care iubește, cu adevărat, Karate Do, dar și tot ceea ce reprezintă Karate ca și mod de viață, principii. El excelează în probele de kata și kunmite, unde a avut numeroase rezultate deosebite. Ca o frumoasă coincidență, Luca este născut în aceeași zi cu mine, 17 aprilie, dar la o distanță de 20 de ani!”

Explicați Foto 1 – Luca Preda cu Sensei Cătălin Bucur-SKIF România și antrenorul său George Coca.

Momentul premierii celor 12 elevi-sportivi poate fi vizionat aici:

Material realizat de Vlad Andrei BUZDUGAN

Foto: Arhiva personală a Biancăi Cleţoc

Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș

Parteneri: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș

Mai multe despre proiectul Caravana Educației în județul Timiș, din care face parte campania “Școală și sport? Da, se poate” din județul Timiș aici:

Mai multe despre activitatea Asociației Junior Sport aici:

https://nascutpentrusport.ro/category/campanii-proiecte/

Luca Preda cu mama sa Laura Preda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *