În cadrul campaniei inițiate de Asociația Junior Sport și numită generic „Școală și sport? Da, se poate!” vom prezenta, în acest material, povestea lui Alexandru Botezatu, un elev-sportiv adolescent cu adevărat remarcabil.
Alexandru Botezatu s-a născut în 13 februarie 2004 și, în 2019, a absolvit Școala Gimnazială nr. 194 din București. Cu ce medie credeți?! Cu media…10! Iar la evaluarea națională cât credeți că a obținut? 9,50 la limba română și…10 la matematică! No comment! În prezent Alexandru Botezatu este elev la prestigiosul Colegiu Național „Gheorghe Lazăr” din București, la secția de Științe Naturale. De ce? Ne răspunde doamna Constanța Nauiu, mama sa, cea care ne-a și trimis povestea de succes a acestui copil de excepție: „Pentru că îi place mult biologia și își dorește să ajungă medic kinetoterapeut.”
Alexandru, mai exact Bote, cum îi spun apropiații, este nu numai un elev eminent, ci și un sportiv remarcabil. În prezent el practică handbalul (la grupa de juniori 2) la CSM București. Mai mult decât atât – tot mama sa ne-a împărtășit această frumoasă realizare, de ultimă oră – „El a fost selecționat și în echipa națională de cadeți a României și acum se pregătește pentru campionatul european de handbal din 2023. De-a lungul timpului petrecut la acest club, el a fost și căpitanul echipei de juniori 3. Inițial a jucat în teren, dar apoi a ales să fie portar. Cu echipa sa a cîștigat mai multe turnee naționale, dar și un turneu internațional, respectiv cel din Bulgaria, în 2016. A fost campion național în 2016 și 2017 (cu echipa de juniori 4), a fost desemnat Cel mai bun portar al turneului în 2017 și vicecampion național în 2018 (cu echipa de juniori 3).”
”
Poate vă întrebați, ca și noi, de ce a ales acest copil handbalul. Tot mama sa ne răspunde: „Pentru că îl consideră cel mai complex sport.”
Am vrut însă să aflăm și părerea premiantului nostru și iată ce ne-a răspuns: „Am început să practic acest sport, de când aveam 7 ani, doar ca un hobby, dar acum handbalul este totul pentru mine. Să mă antrenez, alături de colegii mei, este ceea ce mă relaxează mai mult decat orice!”
Mama sa ne-a devoalat însă cum a început povestea sa legată de acest sport. „Până atunci, el încercase și alte sporturi și când a început handbalul făcea deja fotbal, dar și pian. Timp de 2 ani a mers în paralel – fotbal și handbal, apoi a trebuit să aleagă, pentru că nu mai avea timp suficient și pentru toate activitățile extrașcolare. Pian a făcut de la 5 ani până la 10 ani. Are multe diplome, premii și trofee. Din păcate a trebuit să renunțe și la pian, pentru că începuse să i se întărească degetele, ca urmare a antrenamentelor pentru handbal și pentru un pianist nu era deloc bine. A mai făcut și înot 2 ani, unde ar fi putut trece la grupa de performanță, dar a trebuit să aleagă și de aceasta dată. Și, în final, cum am mai spus, a ales handbalul.”
Am stat de vorbă și cu doamna Geanina Calistru, profesor metodist de educație fizică și sport de la școala unde a absolvit Alexandru și iată ce ne-a spus: „Alexandru era dovada concretă că performanțele sportive se pot împleti, armonios, cu cele școlare.”
Așa este! Felicitări Alexandru Botezatu!
Material realizat de Andrei Vlad BUZDUGAN
Foto: Arhiva personală a lui Alexandru BOTEZATU