„Educația prin sport este un DREPT!”

Ediții locale-jud Timiș

„Sportul dă zile vieţii şi viaţă zilelor!” Așa spunea J.J. Rousseau și nu-l putem contrazice…Dacă toată lumea ar înțelege aceste cuvinte, oamenii ar fi mult mai sănătoși atât la trup, cât și la suflet!!

O altă formulare, care ar trebui luată cu adevărat în serios, spune așa: „Educația fizică și sportul – un drept fundamental al omului.” Așa este! Și nu un drept oarecare, ci unul recunoscut de marile organizaţii internaţionale.

Beatrice Mercado – președinte al Asociației Junior Sport, ca reprezentant al echipei Născut pentru Sport, spune așa și credem că nu greșește: „Educația unui popor prin sport, prin promovarea efectivă a marilor valori, ca repere de referință în formarea unor caractere de învingători pentru micuții noștri, este un DREPT. Motiv pentru care noi ne-am asumat obligația, dar și dreptul, să-l slujim!”

Echipa Născut pentru Sport dorește foarte mult ca și în România să se ia, cu adevărat în serios, educația fizică și sportul, ca parte integrată a MARII EDUCAȚII a unei nații. Echipa Născut pentru Sport a înțeles importanța educației fizice și a sportului și, de 9 ani, sub sloganul „TRIMITEȚI COPIII LA SPORT!”, a inițiat o campanie permanentă, prin care și-a propus (și a și reușit!!), să conștientizeze opinia publică în legătură cu importanța, de necontestat, a mișcării și dar și să demonstreze faptul că mișcarea/sportul cadrează perfect cu modul în care oamenii, în special copiii, trebuie să adopte, ca mod de viață, un stil de viață sănătos, menit să dezvoltare, armonios.

Din 2017, Asociația Junior Sport a demarat, la nivel național, o caravană, având prima oprire în județul Mureș, iar din 2019 o astfel de caravană a fost demarată în județul Timiș. Motivul venirii în cel mai vestic județ al țării? O convingere a acestei echipe. Ce convingere? Sportul timișean este o mândrie națională, dar și una mondială

Ce a avut loc până acum în prima ediție a Caravanei Educației în județul Timiș? Gala de

premiere EXCELENȚA BĂNĂȚEANĂ:


Campania “ȘCOALĂ ȘI SPORT? DA, SE POATE!” (identificarea și premierea copiilor-sportivi care

au merite de excepție atât la școală, cât și la învățătură)


Ce urmează în a II-a ediție a Caravanei Educației în județul Timiș? În luna august mai întâi un proiect inedit, numit „REPORTER SPORTIV”.  În ce constă? Facem o surpriză copiilor sportivi (dar și antrenorilor și președinților de cluburi!!), aducându-le, chiar la ei la club, invitați de seamă, care deven, în respectiva vizită, “REPORTERI SPORTIVI”, postura din care realizează un interviu filmat cu copiii sportivi și antrenorii lor!! În acest mod, invitații de seamă cunosc, direct de la…sursă, viața de sportiv, așa cum este ea, cu bune și cu rele, cu satisfacții, dar și neajunsuri. În mod cert, după o asemenea vizită, invitații de seamă vor reuși să aducă, în limita posibilităților, un plus de bun și frumos în viața…”poporului sportiv”, cum îmi place mie să-l numesc, cu respect și admirație! Ce ne-a determinat să punem la cale o asemenea acțiune? Mult invocata…”ruptură” dintre… medii! Necunoașterea vieții sportive direct de la…”firul ierbii”, de la marginea saltelei/tatami-ului/planşei de scrimă etc, adică din habitatul specific sportivilor. Interacțiunea factorilor decidenți cu cei care arborează drapelul național pe pondiumurile mondiale ar trebui să producă efecte benefice și să îmbunătățească condițiile în care, cu greu, se face performanță. Pornind de la această convingere, mi-am asumat, împreună cu colegii din echipa Născut pentru Sport Timiș, această misiune de a pune, față în față, cele două medii ale societății românești. Vom vedea ce va produce o asemenea interacțiune! Cine a răspuns pozitiv, până acum, provocării  noastre de a fi “REPORTERI SPORTIVI”? Călin Dobra – președinte al Consiliului Județean Timiș, Sorin Munteanu – primar al orașului Buziaș, Victor Malac – primar al comunei Dumbrăvița, Ionuț Stănușoiu – primar al comunei Ghiroda. Proiectul “REPORTER SPORTIV” face parte din Caravana Educației în județul Timiș-parte a proiectului național NăscutpentruSport, caravană demarată, în acest județ, anul trecut! 

Ce va urma în cadrul caravanei? Tot pe timp de vară vom realiza o suită de interviuri filmate cu mari campioni din județul Timiș (legende/seniori & juniori), dar și cu antrenori/președinți de cluburi.

În septembrie va avea loc cea mai importantă manifestare a caravanei, respectiv lansarea Revistei Născut pentru Sport Timiș, revistă editată de Asociația Junior Sport (inițiatorul Caravanei Educației în Județul Timiș). Acest eveniment de lansare va avea loc pe 10 septembrie, la ora 11.00, la Muzeul Satului Banațean). În perioada septembrie-octombrie va avea loc distribuirea celor 11.000 de exemplare din Revista Născut pentru Sport Timiș elevilor timișeni, cu autografe, de către marii campioni/antrenori/președinți de cluburi timișeni!

5000 de exemplare (din cele 11.000 de exemplare ce vor fi tipărite din Revista Născut pentru Sport Timiș) au fost realizate cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș (parteneri principali), iar 6000 de exemplare au fost realizate cu sprijinul celor a 7 administrații locale partenere (Primăria Orașului Recaș, Primăria Orașului Buziaș, Primăria Orașului Deta, Primăria Comunei Dumbrăvița, Primăria Comunei Ghiroda, Primăria Comunei Moșnița Nouă, Primăria Comunei Lovrin.), cu sprijinul mai multor sponsori: cluburi sportive (CS Polithenica Timișoara, CS Heracle, CS Kaisen Karate Timișoara, ACS Floreta Timișoara, CS Daisho Ki Dojo, CS Knock Down Timișoara), dar și cu sprijinul Ensola Lighiting System (sponsor principal), Sport Flow, Restaurant Caprice, Cramele Recaș și RAO Security. 

La realizarea revistei au mai contribuit: AMA Events – PR & Marketing,  Ministerul Educației Naționale – partener oficial național, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Direcția pentru Tineret și Sport a județului Timiș – parteneri oficiali locali, Agerpres România, TVR Timișoara și Radio Timișoara – parteneri media.

Revista Născut pentru Sport Timiș face parte din Caravana Educației în județul Timiș, parte a proiectului național Născut pentru Sport și este un proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Cultură și Artă al județului Timiș.

Motivația de a iniția o caravană de acest fel în județul Timiș a fost generată de o convingere. Ce convingere? Sportul timișean este mândrie națională, dar și mondială! Vă invităm să accesați acest link și veți afla mai multe detalii despre Caravana Educației în județul Timiș (doar acțiunea cu “REPORTERUL SPORTIV” lipsește din prezentarea caravanei, deocamdată, pentru că abia… s-a născut!!):

https://nascutpentrusport.ro/caravana-educatiei-judetul-ti…/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *