În cadrul campaniei “Școală și sport? Da, se poate”, campanie pe care echipa noastră o desfășoară în județul Timiș, ca parte a proiectului național Născut pentru Sport, sunt identificați toți elevii din clasele I-VIII din județul Timiș, care au merite deosebite atât la școală, cât și la sport! În rândurile de mai jos vă prezentăm o astfel de poveste.
Iulian și Constantin Cazac. Doi frați cu un destin comun, în care un om cu suflet, cu un caracter puternic și onest, și-a adus pe deplin contribuția. Este vorba despre Domnul Damian Răileanu, preşedintele clubului Heracle, o adevărată pepinieră pentru sportivii de lupte greco-romane timişeni.”Pe lângă lupte, îi învăţăm să fie corecţi, să nu mintă. Pe primul loc este învăţătura, apoi vin luptele şi restul”, afirmă cu tărie și convingere acesta.
Ziua Sfântului Niculae 2012 avea să fie momentul de început pentru destinele celor doi copii. ”Atunci i-am dus prima dată la sala de lupte din orașul Rădăuți, unde antrena domnul Ștefan Rusu” ne mărturisește doamna Maria Cazac, mama celor doi sportivi. ”Am fost sfătuită să îi dau undeva la box, că aveau destul de multă energie, iar eu nu prea găseam soluții să îi temperez, mai ales că mai aveam înca 2 mai mici, unul de 3 ani și unul de 2 la vremea respectivă. Până la urmă i-am dus la lupte, deși soțul nu a fost de acord, el făcând lupte de pe la 13 ani și spunea că 7 ani nu e o vârstă bună pentru lupte.”
Timpul însă a confirmat că a fost o alegere foarte bună. Începutul a fost greu, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Deoarece locuiau în comuna Marginea, la 10 km de Rădăuți. Timp de 6 luni, micuții au fost duși cu mașina la sala de antrenament, de 3 ori pe săptămână, apoi au învățat să meargă singuri. La aproape doi ani după aceste începuturi, la un concurs de lupte de la Satu Mare, Iulian și Constantin au fost remarcați de domnul antrenor Damian Răileanu. Acesta i-a rugat pe părinții copiilor să îi lase la Timișoara, la Clubul Heracle.
”Nici nu am vrut sa aud atunci. Pare o nebunie să lași niște copii de 9 ani singuri, la o distanță de 700 km de casă”, ne-a mai declarat mama micilor campioni. Cu toate acestea, destinul celor doi avea să fie legat de Clubul Heracle din Ghiroda, județul Timiș. Era și dorința lor. În vacanța de vară au ajuns la Timișoara și la Clubul Heracle, iar din toamna lui 2015 aceștia au fost transferați și cu școala la Timișoara. Copiilor le lipsea mult ceea ce însemna ”acasă”. Tatăl era plecat în străinătate, așa că mama, în 2016, a luat decizia să vină și cu celalți doi copii la Timișoara. Ulterior a venit și tatăl și s-a reunit familia. Acesta, revenit în țară, muncește alături de mama copiilor la domnul antrenor Damian Răileanu. La Clubul Heracle ei și copiii lor au găsit o adevărată familie, o familie a tinerilor luptători, care se antreneză, muncesc și trăiesc fiecare clipă împreună.
Școala este pe primul loc pentru acești copii (condiție venită din partea domnului Răileanu, pentru a primi burse), fapt dovedit de rezultatele școlare ale celor patru copii. De exemplu, Iulian a terminat anul școlar cu media 9.37, iar Constantin cu 8.87.
Cei doi, la nivel de performanță sportivă, au un palmares frumos:
Iulian Cazac – campion național, la grupa lui de vârstă (din 2015 până în prezent);campion balcanic în 2017 (Slovenia, din perioada 02.11-05.11.2017);locul 5 la Campionatul European pentru Copii (Gyor, Ungaria, din perioada 17-19.06.2018);locul 3 la Grand Prix Hodonin, (Cehia, din perioada 24-25.03.2017);locul 2, Open Zagreb (din perioada 31.03-01.04.2017);locul 1, Cupa „Micii campioni” (Zrenjanin, Serbia, din perioada 16-17.06.2017), unde a obținut Cupa pentru cel mai bun luptător străin; locul 3 la Turneul Ternopoli (Ucraina, din perioada 08-10.12.2017);locul 1 la Turneul de Lupte Libere (Ternopil, Ucraina, septembrie 2019).
Constantin Cazac – campion național, la grupa lui de vârstă (din 2017 până în prezent);locul 1 la Grand Prix Hodonin (Cehia, din perioada 24-25.03.2017);locul 1, Open Zagreb (din perioada 31.03-01.04.2017);locul 1 l Cupa „Micii campioni” (Zrenjanin, Serbia, din perioada 16-17.06.2017);locul 1 la Turneul Strii (Ucraina, din perioada 30.09.2017);locul 2 la Turneul Ternopoli (Ucraina, din perioada 08-10.12.2017);locul 1 la Turneul de Lupte Libere (Ternopil, Ucraina, septembrie 2019).
Peste toate acestea rămâne un gând al mamei, un gând despre emoții, trăiri și destine: ”Peste ani nu aș vrea să regret faptul că i-am lăsat un an de zile departe de casă și de familie. Asta doar timpul o să ne arate dacă “s-au călit” sau dacă i-a afectat emoțional.”
Colegul nostru, Alin Romulus Păcurar, a realizat un interviu filmat cu acești frați și cu colegii lor de la club, dar și domnul Damian Răileanu, președintele clubului.
Vă invităm să urmăriți acest interviu:
Material realizat de Vlad Andrei BUZDUGAN
Foto: Arhiva personală a familie Lungu
Inițiator campanie Asociația Junior Sport
Coordonator campanie: Asociația AMA EVENTS, partener al Asociației Junior Sport
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Timiș
Parteneri: Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș
APEL CĂTRE PROFESORII, ANTRENORII ȘI FAMILIILE DIN JUDEȚUL TIMIȘ!!
Toții elevii din clasele I-VIII din județul Timiș, care au merite deosebite atât la școală, cât și la sport, vor fi identificați și promovați! Cine cunoaște asemenea elevi merituoși, să le trimită o fotografie și povestea pe adresa de email:
caravanaeducatieitimis@gmail.com!
În cadrul Caravanei Educației în județul Timiș, proiect inițiat de Asociația Junior Sport și care se desfășoară în perioada septembrie 2019-iunie 2020, va avea loc o amplă campanie, numită generic “Școală și sport? Da, se poate”, campanie în cadrul căreia vor fi identificați și promovați elevii-sportivi din clasele I-VIII din județul Timiș, care au rezultate de excepție, atât la școală, cât și în sport. Acțiunea de identificare a acestor elevi-sportivi va fi realizată cu sprijinul Ministerului Educației Naționale (partenerul național al Asociației Junior Sport), dar și cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș (partener local). Poveștile de succes ale acestor elevii merituoși vor fi promovate în Revista „NĂSCUT PENTRU SPORT” (ediția dedicată exclusiv sportului timișean), portalul web fiindwww.nascutpentrusport.ro, pe pagina de facebook NĂSCUT PENTRU SPORT, dar și prin partenerii media ai proiectului – Agerpres România, TVR Timișoara și Radio Timișoara. Cele mai reprezentative 10 povești vor fi publicate în ediția tipărită a Revistei NĂSCUT PENTRU SPORT” – județul Timiș.
Selecția acestor 10 povești de succes se va face după scrisorile primite de la familie, profesori, antrenori, scrisori care trebuie trimise pe adresa de email: caravanaeducatieitimis@gmail.com.
Mai multe despre proiectul Caravana Educației în județul Timiș, din care face parte campania “Școală și sport? Da, se poate” din județul Timiș aici:
Mai multe despre activitatea Asociației Junior Sport aici: