Alin Petrache, fost căpitan al echipei naționale de rugby și președinte al Federației Române de Rugby a acordat, pentru Revista Născut pentru Sport, acest interviu.
B.M.: Domnule președinte, cum a ajuns acest sportul rugby în țara noastră?
A.P.: Rugby-ul, acest sport minunat, a intrat cu rapiditate, în inimile românilor, atât practicanți, cât și suporteri. Dealtfel eu consider rugby-ul un sport compatibil cu poporul român, potivit românilor.
B.M.: Cine a adus acest sport în România?
A.P.: Rugby-ul fost introdus în România de către studenții români reveniți în țară de la studiile de la Paris. Aceștia au înființat primul club de rugby în anul 1913. Cu mândrie spun că echipa națională de rugby a obținut prima medalie din istoria participării sportivilor români la Jocurile Olimpice, respectiv medalia de bronz (1924). Federația Română de Rugby, de asemenea, are o lungă existență, aceasta fiind înființată în anul 1931.
B.M.: Palmaresul deosebit, obținut de rugbiștii români de-a lungul timpului, vă obligă să țineți ștacheta foarte sus. Ce ne puteți spune despre proiectele Federației Române de Rugby?
A.P.: România este o țară în care rugby-ul este practicat la nivel de mare performanță, motiv pentru care ne bucurăm de sprijinul Federației Internaționale de Rugby. În plus, ne bucurăm și de faptul că Ministerul Tineretului și Sportului din România ne-a onorat cu un buget pe măsura proiectelor pe care le avem în curs de implementare. Împreună cu colegii mei, dar și împreună cu reprezentanții majorității cluburilor din teritoriu, am elaborat o strategie, care se va întinde pe perioada 2019-2023, strategie prin care dorim să dezvoltăm cât mai mult acest sport, atât în componenta sa masculină, cât și în cea feminină. De exemplu, conform acestei strategii, antrenamentele de la fiecare club în parte trebuie să se desfășoare după aceleași criterii.
B.M.: Prevede această strategie și o politică specială prin care să se determine practicarea acestui sport de către copiii încă nepracticanți de vreun sport?
A.P.: Cum să nu! Și facem acest lucru nu de acum, ci de peste 10 ani, când am pus la punct, la recomandarea federației internaționale, un departament de dezvoltare, cu sucursale în toată țara. Eu însă consider, mai mult decât oportune, competițiile școlare, în cadrul cărora se pot identifica copiii talentați nativ la sport și apoi îndreptați spre marea performanță.
B.M.: Chiar și fără performanță, practicarea unui sport de către copii este ceva benefic…
A.P.: Așa este. Nu trebuie un copil să fie mare sportiv pentru a se putea bucura de mișcare și, implicit, de sănătate. În plus, educația prin sport este o componentă importantă în educația copiilor. Eu, de exemplu, cu cei 5 copiii ai mei, mai mereu fac mișcare. Fie alerg, fie merg cu bicicleta. Sfătuiesc părinții să-și facă timp pentru a face sport, mișcare, împreună cu copiii lor, indiferent cât de puțin timp liber au aceștia la dispoziție. Sunt conștient că suntem, cu toții, parcă într-un vârtej. Alergăm după câștigarea unui ban, pentru un trai mai bun, pentru cumpărarea unei case, unei mașini etc, dar nu realizăm că, într-un astfel de vârtej, pierdem esențialul: conexiunea cu copiii. Ei cresc fără să-i vedem cum au crescut și nu este bine.
B.M.: Copii dvs. fac sport?
A.P.: Da! Toți practică, unu sau două sporturi, iar fiica mea cea mare practică handbal de performanță la CSM București. Este un club foarte bun, în alegerea căruia recunosc că a contat și că este și foarte aproape de casa noastră. Toate aceste aspecte sunt importante.
B.M.: România este o țară în care sportul merită să fie prioritate națională?
A.P.: Cu siguranță! Guvernații, dacă ar concepe o strategie în acest sens, ar realiza ceva benefic pentru viitorul copiilor noștri, de fapt pentru sănătatea națională. Însă și elementara educație venită din partea părinților este importantă. O simplă activitate sportivă făcută doar de plăcere, nu neapărat ca sport de performanță, contează enorm pentru un copil. Nu este totul ca acesta să ajungă, neapărat, Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi sau Ilie Năstase. Noul trend mondial vizează importanța mișcării ca mod de viață, prin frecventarea sălilor de sport.
B.M.: Mulțumim pentru interviu și mult succes domnule președinte cu noul stadion „Arcul de Triumf”, lucrare ce va trebui finalizată anul viitor, pentru Euro 2020!
A.P.: Daaa! Sunt fericit că au demarat lucrările, după mult timp de așteptare pentru aspecte birocratice!
B.M.: Să dea Dumnezeu să tăiem panglica cât mai repede la acest proiect grandios!
A.P.: Doamne Ajută!
FIȘĂ PERSONALĂ
ALIN PETRACHE
- S-a născut în 29 octombrie 1976, la București;
- A absolvit A.N.E.F.S. București (2004), Academia de Înalte Studii Militare București (2005) și Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, Colegiul Național de Apărare (2006);
- A jucat rugby, fiind jucator de linia î pachetul de înaintare, fie ca flanker, fie ca închizător (numărul 8);
- A fost format ca jucător la Locomotiva București;
- Ca junior a participat, cu echipa României, la Campionatul Mondial de Juniori (București, 1995), ocupând locul 5;
- Ca senior a evoluat mai întâi la Universitatea Timișoara, iar apoi la Dinamo București, echipă cu care a cucerit 4 titluri de campion și două Cupe ale României;
- Cât timp a fost plecat în Franța, a evoluat la formațiile de primă ligă – Racing Club Paris, Bordeaux Begles, RC Toulon și Beziers;
- La echipa națională de seniori a României a debutat, la București, pe 25 aprilie 1998, în meciul câștigat (42-3) cu Olanda;
- Cu echipa națională („stejarii”), unde a avut 30 de selecții și o perioadă i-a fost și căpitan, a obținut 16 victorii și a avut 14 înfrângeri;
- A evoluat la Rugby World Cup – ediția din 1999 (competiție la care România a ocupat locul 12) și a marcat unul dintre cele patru eseuri ale „stejarilor”, în meciul victorios (27-25) cu SUA;
- A fost director adjunct la Complexul Sportiv „Lia Manoliu” (2001-2005);
- A fost secretar general adjunct la COSR (2005-2008);
- A fost președinte al Federației Române de Rugby (2009-2013), funcție pe care o ocupă din nou, din 2016;
- A fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (2012-2013);
- A fost președinte al COSR (2014-2016), fiind cel mai tânăr președinte din istoria acestui for.
Vă invităm să vedeți și formatul filmat al acestui interviu:
Material realizat de Beatrice Mercado, Vlad Andrei Buzdugan și Marian Burlacu
Foto: Marian Burlacu și arhiva personală a domnului Alin Petrache

