No. 623004-EPP-1-2020-1-RO-SPO-SNCESE
Erasmus+ Sport – Not-for-profit European Sport Events
Aplicant Asociația Junior Sport
Proiect realizat de Asociația AMA Events
Perioadă de implementare decembrie 2020 – octombrie 2021
”WoW EUROPE” a fost un proiect la nivel european – singurul proiect inițiat și aplicat de o organizație din România aprobat de Comisia europeană prin Programul Erasmus+ Sport – Not-for-profit European Sport Events pentru perioada de implementare 2020-2021. Scopul proiectului a fost acela de promovare a educației fizice și a sportului, în special pentru elevii din școlile primare și gimnaziale, având drept promotori mari sportivi – campioni naționali, europeni, mondiali și olimpici. Prin poveștile lor de succes și prin ceea ce transmit în pledoariile lor, marii sportivi au încurajat copiii să practice sport și să facă activitate fizică, pentru un stil de viață sănătos și o dezvoltare armonioasă. Prin activitățile din proiect s-a urmărit conștientizarea și importanța sportului atât în viața cotidiană, cât și atragerea celor mici către sportul de performanță. Proiectul ”WoW EUROPE” a fost un proiect aliniat cu obiectivele specifice urmărite de programul Erasmus+ în domeniul sportului, respectiv: „Încurajarea participării la sport și activitate fizică, în special prin sprijinirea punerii în aplicare a orientărilor UE privind activitatea fizică.”
În cadrul proiectului ”WoW EUROPE”, în afara organizației aplicante – Asociația Junior Sport, au participat 9 organizații europene din:
- Bulgaria – Association Footura – Association for the development of sports and sports culture Footura
- Italia – CEIPES – International Centre for the Promotion of Education and Development
- Letonia – LSIIDP – Board of Directors of Sports Educational Institutions in Latvia
- Lituania – VšI Sportuokime kartu
- Republica Macedonia de Nord – HEPA Macedonia – National Health Organization for the promotion of Health-Enhancing Physical Activity
- Portugalia – ADCS Carvalhais – Associação Desportiva Cultural e Social de Carvalhais
- Slovenia – Physical Activity Promotion Agency – APGA
- Spania – Club Pitch & Putt Barcelona Teià (CPPBT)
- Turcia – Turkish Sport for all Federation (HĬS)
O prezentare a acestor organizații aici
O mare parte din activitățile proiectului s-au desfășurat simultan în toate țarile organizațiilor participante. În România proiectul a avut loc în județul Timiș, dar și în București și alte câteva localități.
Calendarul de implementare al proiectul ”WoW EUROPE”:
- Conferința de presă de prezentare a proiectului ”WoW EUROPE”
(25 februarie 2021, Timișoara, România)
În cadrul acestei prime conferințe de presă s-a prezentat proiectul, s-au prezentat organizațiile participante, ambasadorii proiectului din cele 10 țări participante (mari campioni/antrenori/președinți de cluburi sportive, federații sportive), partenerii naționali ai proiectului și a sponsorilor, parteneri media ai proiectului, dar și lansarea primei activități ”Azi Sunt Profu¢ tău de Sport” din calendarul de activități. Aceasta va fi o prezentare pentru mass media din România.
Conferința de lansare – filmare integrală aici
- „Azi sunt Profu¢ tău de Sport!”
(martie-iunie 2021, simultan în cele 10 țari)
Acțiunea a avut loc în cele 10 țări participante în cadrul proiectului, în perioada februarie-iunie 2021. „Azi sunt Profu¢ tău de Sport!” – activitate ce s-a desfășurat în școli, împreună cu mari sportivi – campioni naționali, europeni, mondiali sau olimpici și/sau antrenori de excepție – care, în timpul orelor de educație fizică și sport, au promovat importanța educației fizice și a sportului, atât pentru o viață sănătoasă, cât și pentru performanță.
Aspecte de la acțiunile desfășurate în România aici
Aspecte de la câteva dintre aceste acțiuni desfășurate de către organizațiile internaționale participante la proiect aici
- Workshop „Sănătate prin sport”
(2 iulie 2021-Timișoara, România)
La acest workshop tema principală a fost creșterea conștientizării cu privire beneficiile și rolul sportului și al activității fizice pentru sănătate în rândul copiilor și nu numai, precum și promovarea, ca bune practici, a activităților desfășurate în proiect în toate cele 10 țări. În cadrul workshop-ului, fiecare reprezentant al organizațiilor participante din cadrul proiectului a prezentat materiale privind bune practici de promovarea a educației fizice și sportului.
Workshop – filmare integrală aici
- „PEDALIADA!”
(11 septembrie 2021-simultan în cele 10 țări)
Acțiunea s-a desfășurat simultan, în toate cele 10 țări, pe 11 septembrie 2021. Activitatea s-a desfășurat în natură, unde am invitat copii, tineri, părinți și chiar bunici, la o plimbare cu bicicleta pe un traseu prestabilit, de dificultate medie. Această acțiune va promova mișcarea fizică în natură. Peste 500 de timișoreni, dar și alte câteva sute de alți participanți din alte localități, au reprezentat România și au ieșit cu bicicletele într-o acțiune care s-a desfășurat simultan în zece țări din Europa. Sub sloganul „LASĂ BUTONIADA ȘI VINO LA PEDALIADA!”, cei 500 de timișeni au ieșit cu bicicletele la o cursă populară cu plecarea de la Muzeul Satului Bănățean și sosirea la Grădina Zoologică din Timișoara. Participanții au transmis un îndemn la mișcarea în aer liber. Lor li s-au alăturat alte câteva sute de oameni din mai multe localități din țară (București, Craiova, Hunedoara, Oradea și Sibiu), care au participat în weekend la PEDALIADA, acțiune ce face parte din Proiectul WoW Europe, inițiat de Asociația Junior SPORT din România și s-a desfășurat simultan în Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, Spania, Slovenia și Turcia. Participanții de la cursa populară de la Timișoara au fost tineri de toate vârstele, de la copii de patru ani până la pensionari, cei mai mulți dintre ei aflați la prima experiență de acest gen. Au fost două tipuri de curse, una de 20 de km – pentru adulți, și alta de 8 km – pentru copii. Printre participanți s-au aflat Alexandru Proteasa (vicepreședinte Consiliul Județean Timiș), Ruxandra Adam (reprezentant Consiliului Județean Timiș, Dep. turism), Cosmin Tabără (viceprimar Timișoara), Cosmin Șandru (deputat PNL), Flavius Cioca (director DSP Timiș), Constantin Osain (Inspector Școlar, Inspectoratul Școlar Județean Timiș), Adrian Tal (CSU Politehnica Timișoara), Delia Barbu (reprezentant al Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș), precum și mari sportivi și antrenori cum ar fi: Karina Tal (campioană națională la scrimă, ACS Floreta Timișoara), Nicoleta Mariana Husar (antrenor tenis de masă, ACS Dumbrăvița), Alina Cioriciu Alina (antrenoarele secției de handbal și toți sportivii acestei secții de la CS Moșnița Nouă, Francois Vulliet (antrenor triatlon, CS Ride Competition, care a venit cu 38 de mici sportivi), profesori de educație fizică și sport din județul Timiș și foarte mulți oameni care au venit pentru prima oară la o astfel de acțiune.
Sute de participanți au fost prezenți la PEDALIADA ROMÂNIA și din alte localități
PEDALIADA de la București, organizată de Fundația pentru Tineret a Municipiului București, a început cu un scurt curs de siguranță și legislație rutieră, după care a urmat o plimbare pe traseul Piața Unirii (Fântâni) – Piața Universității – Parcul Kiseleff. Au participat peste 50 de persoane, care au avut prilejul să îl cunoască pe invitatul de onoare al acțiunii, Alex Ciocan, președintele Federației Române pentru Ciclism.
A se vedea aspect de la aceaste acțiuni aici
La PEDALIADA de la Craiova, cei peste 150 de participanți la PEDALIADĂ au mers cu bicicleta în incinta Parcului Tineretului din oraș. Invitatul special al evenimentului, întâmpinat cu entuziasm de oamenii care se plimbau prin parc, a fost sportivul Theodor Matican.
A se vedea aspect de la această acțiune aici
PEDALIADA de la Hunedoara a fost organizată în colaborare cu Masa Critică Hunedoara, s-a bucurat de participarea a 150 de persoane care au pedalat pe mai multe bulevarde din oraș, cu destinația Castelul Corvinilor, după care s-au relaxat în grădina unei pensiuni din Centrul vechi.
A se vedea aspect de la această acțiune aici
PEDALIADA de la Oradea s-a înscris pe harta
PEDALIADEI datorită Asociației Pedalăm, care a mobilizat peste 50 de
bicicliști. Tura cu bicicletele, lungă de 30 de kilometri, a ajuns până în
localitatea Peterd din Ungaria.
Și Sibiu-ul a pus un steguleț pe harta PEDALIADEI din
România, aici ieșind cu bicicletele peste 100 de persoane, la invitația
Festivalului Astra Film și a Asociației Urban Bike Revolution. Bicicliști de
toate vârstele au plecat din Piața Mică și au pedalat până la Muzeul Astra,
unde au ajuns la timp pentru a vedea filmele din programul zilei.
Sponsorii proiectului – Decathlon
România și Fabrica de biciclete SMW
din Timișoara – au oferit, în cadrul tombolelor organizate la Timișoara,
București, Craiova și Hunedoara 8 biciclete, iar organizatorii au oferit
participanților alte cadouri și le-au frumoase surprise. PEDALIADA a fost
susținută de ambasadori de seamă – mari sportivi ai României, printre
care Mihai Leu (campion mondial la box și campion national la
raliuri), Silvia Stroescu (campioană olimpică și mondială la
gimnastică artistică), Alex Ciocan (președinte la Federatia
Română de Ciclism), Adriana Szentgyörgyi Ceaușescu (multiplă
campioană la ciclism), Iulian Ene (președinte la Asociația Adevărații
VeloPrieteni și președinte la Randonneurs România, reprezentant național al
Audax Club Parisien și Les Randonneurs Mondiaux în România), Benjamin
Bodo (campion național la scrimă), Cristina Bălan (campioană
națională și balcanică la atletism), Theo Matican (medaliat cu
bronz la Campionatele Europene de Paraciclism și ocupantul locului I, în
clasamentul mondial, la categoria lui de dizabilitate la acest sport), Ciprian
Bălănescu (multiplu campion național la triatlon).
A se vedea aspect de la acțiunea PEDALIADA din România aici
Acțiuni similare au avut loc simultan în toate cele zece țări participante la Proiectul WoW Europe: Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, Republica Macedonia de Nord, România, Spania, Slovenia și Turcia.
Aspecte de la aceste acțiuni din țările partenere aici
- „Ora deschisă de sport”
(25 septembrie 2021-simultan în cele 10 țări)
„Ora deschisă de sport” a fost un alt eveniment emblematic al Proiectului WoW Europe și a avut loc, tot simultan, atât în România, cât și în celelalte 9 țări participante la proiect – Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia. Activitatea s-a desfășurat în zone reprezentative la nivel național, din punct de vedere cultural, turistic etc din fieca
(25 septembrie 2021-simultan în cele 10 țări)
„Ora deschisă de sport” a fost un alt eveniment emblematic al Proiectului WoW Europe și a avut loc, tot simultan, atât în România, cât și în celelalte 9 țări participante la proiect – Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia. Activitatea s-a desfășurat în zone reprezentative la nivel național, din punct de vedere cultural, turistic etc din fiecare țară participantă. Acțiunea a constat în mini-concursuri, demonstrații sportive ale marilor campioni de la diferite cluburi sportive, implicând participanții, alături de aceștia. S-au făcut exerciții fizice în natură și activități sportive. Cei prezenți au fost inițiați în diferite sporturi. Prin aceste activități la care au participat campioni naționali, europeni, mondiali sau olimpici ne-am dorit (și am și reușit) să stimulăm interesul copiilor și tinerilor de a practica sport.
Demonstrațiile sportive de mare clasă, realizate în locuri încărcate de semnificații culturale și turistice. Așa poate fi descrisă acțiunea „Ora deschisă de sport”, parte din Proiectul “WoW Europe”, acțiune ce s-a s-a desfășurat, simultan, în România și în cele 9 țări partenere – Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Portugalia, Slovenia, Spania și Turcia. „Un vis frumos, devenit realitate! Am avut, în aceeași zi, demonstrații sportive în București, dar și în alte locuri di țară. Zeci de fotografi și cameramani profesioniști, ajutați de 3 drone, au lucrat intens și au reușit să surprindă, în imagini și filmări spectaculoase, acest regal al sportului, culturii și turismului” a declarat Beatrice Mercado, președintele Asociației Junior Sport – inițiator al Proiectului “WoW Europe”.
Iată care au fost demonstrațiile sportive realizate în cadrul acestei acțiuni:
Baschet 3 x 3 – la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, județul Timiș
Cluburile participante? CS Sport Star Tmișoara, CSȘ Bega Timișoara, CS Vest Activ Timișoara și B.C. ”U” Oradea.
Antrenorul Bogdan Popescu a participat, pe de-o parte, cu sportivii săi de la CS Sport Star Timișoara – Edi Valeanu, Kenzo Ciocan, Hideo Ciocan, Robert Grozavescu, Dragoș Robescu, Alex Talos, Radu Dușan, Bălășoiu Casian, Alexandru Lupan, Matei Motea, Paul Petoi, iar pe de altă parte, cu sportivii de la CS Vest Activ Timișoara – Barbu Alexandra, Bran Robert, Ciocloda Karina, Gontean Albert, Grescenko Andrei, Miladinov Sasha, Mosoarca Darius, Păltinișanu Dan, Pătrașcu Alexandru, Popescu Flavius, Pintea Nicolas, Predescu Nicholas, Radu-V Cristian, Sburlea David Luca, Teodorescu David. Antrenoarea Vera Gavrilă a participat cu sportivele sale (generația 2003-2004) de la CSȘ Bega Timișoara – Penea Andreea, Rezmuveș Roberta, Zarcula Roxana, Băcescu Beatrice, Bădescu Cristina, Ciur Sara, Predatu Anca, Vulpeș Roxana, Julan Andreea, Vereșezan Paula, Albu Ioana, Stănilă Melisa. Antrenoarea Ioana Anica a participat cu sportivele U18 (generația 2003-2005) de la B.C. ”U” Oradea – Creț Alexia, Dumitrescu Mara, Szallai Kira, Ceh Oana, Iovita Alexia, Salamon Vivien, Ilea Alexia, Bustean Iasmina, Papp Anna, Huciu Iulia, Dan Flavia, Ganea Arianna.
Kempo – la Cascada Șopot
Cluburile participante?La această acțiune au participat sportivi și antrenori de la CSC Ghiroda și Giarmata Vii și CSC Moșnița.
Antrenorii Marius Eugen Ciocoiu și Cristian Stoenescu au realizat demonstrația de Kempo cu sportivele: Jasmina Elena Ciocoiu, Michelle Lancea, Denisa Căpâlnaș, Alessia Marcu.
Tenis de masă – Lacul Surduc (pe un catamaran și pe mal) din județul Timiș
Club participant? ACS Dumbrăvița.
Antrenoarea Nicoleta Mariana Husar a realizat demonstrația de tenis de masa cu următorii sportivi: Alessia Nemeth, Alexandru Dehelean, Răzvan Popescu, Mihai Gherman, Patrik Picu, Alessia Pauliuc, Adrian Popescu, Luca Cernescu, Daniel Burcea, Fabian Bugarin, Mihaela Ilie, Deian Sorescu.
Atletism – pe Transluncani, județul Timiș
Clubul participant? CSC Moșnița
Antrenorul Sorin Staicu a realizat demonstrațiile de atletism cu sportivii: Radu Onița Theodor, Harganță Octavian, Cruicu Vlad, Afloarei Denis, Oprișoreanu Cătălina, Golbano Paula, Stepan Radu, Popa Matei, Heinz Luca Sebastian, Cristian Rebeca Maria, Bilanin Sara Mihaela, Popa Tudor, Grigore Cristi, Albert Dragoș Nicolas, Rămneanțu Maria, Țîștea Sara, Țîștea Maia și Macarie Mălina.
La acțiune a participat și Beatrice Coca – director CSC Moșnița.
Scrimă, Kickbox și Lupte – la Colonada Imperială Buziaș, din Buziaș, județul Timiș
Clubuluri participante? CSU Politehnica Timișoara, ACS Floreta Timișoara (scrimă) și CS Phoenix Buziaș (Kickbox și Lupte)
Antrenorul Teo Moisuc a realizat demonstrația de Scrimă cu sportivii: Benjamin Bodo, Miruna Ștefania Husu, Ingrid Miti Bikfalvi, Catinca Polschi, Mihnea Petrache, Karina Tal, Tudor Tomici, Felix Dogariu, Filip Efros, Anya Efros. Antrenorul Bogdan Ghișa a realizat demonstrația de Kickbox cu sportivii: Gurița Maria, Dobrescu Bianca, Boiașu Diego, Jurescu Lavinia, Unipan Andrei. Antrenorul Teodor Moisă a realizat demonstrația de lupte cu sportivii: Pacica Ianko, Pacica Jarko, Lățăscu Ionuț, Lățăscu Darius, Cristea Ionuț, Molnar Erwin, Molnar Marko, Busuioc Sara, Zbăgan Robert.
La acțiune a participat și Adrian Tal – director la CSU Politehnica Timișoara și Cristian Cîndea – președinte la CS Phoenix Buziaș.
Tot pe 25 septembrie, Fundația pentru Tineret a Municipiului București – ca partener al Asociației Junior Sport – a desfasurat acțiunea „Ora deschisă de sport”, realizând, cu suportul mai multor cluburi sportive, diferite demonstrații sportive atât în București, cât și în județele Buzău și Maramureș.
Iată, de exemplu, câteva dintre locațiile alese de Fundația pentru Tineret a Municipiului București pentru realizarea acțiunii „Ora deschisă de sport”: demonstrații de Freestyle Kickboxing în fața Palatului CEC din București (realizate de ACS Dragon București), dar și în fața Palatului Parlamentului din București (realizate de ACS Impact); demonstrații de Karateîn fața Conacului Marghiloman din județul Buzău (realizate de ACS Criss Ryu Buzău și ACS Shin-Do Buzău), în fața Teatrului Național din București (realizate de ACS Kyokushin Wolf Spirit); demonstrații deHaltere în fațăla Mausoleul din Parcul Carol din București (realizate deCS The Forge).
Aspecte de la acest eveniment organizat în România aici
re țară participantă. Acțiunea a constat în mini-concursuri, demonstrații sportive ale marilor campioni de la diferite cluburi sportive, implicând participanții, alături de aceștia. S-au făcut exerciții fizice în natură și activități sportive. Cei prezenți au fost inițiați în diferite sporturi. Prin aceste activități la care au participat campioni naționali, europeni, mondiali sau olimpici ne-am dorit (și am și reușit) să stimulăm interesul copiilor și tinerilor de a practica sport.
Aspecte de la acest eveniment organizat în România aici
Aspecte de la acest eveniment organizat în țările participante aici
- Workshop „De la experți în sport către oameni”
(28 octombrie 2021)
Workshop-ul „De la experți în sport către oameni” a avut loc online. La workshop au participat reprezentanții Asociației Junior Sport – Marius Dumitru și Alina David – împreunăcu reprezentanți ai organizațiilor participante (coordonatorul local și coordonatorul activităților locale) din cele 9 țări- Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Republica Macedonia de Nord, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia. În cadrul workshop-ului se vor prezenta materiale privind importanța și impactul promovării sportului și educației fizice având ca ambasadori mari sportivi în rândul copiilor. De asemenea, marii sportivi, antrenori, profesori de educație fizică și sport, vor prezenta materiale privind importanța și impactul activităților proiectului asupra copiilor. Din partea României au susținut teze Nicoleta Mariana Husar (antrenor de tenis de masă) și Vera Gavrilă (antrenor de baschet).
Invitați: reprezentanți ai autorităților locale, instituțiilor de învățământ, mass-media, părinți etc.
- Conferința de încheiere a proiectului
(29 octombrie 2021)
Conferința de încheiere a proiectului a avut loc online. La conferință au participat reprezentanții Asociației Junior Sport – Marius Dumitru și Alina David – împreună cu reprezentanții organizațiilor participante din cele 9 țări – Bulgaria, Italia, Letonia, Lituania, Macedonia, Portugalia, Slovenia, Spania, Turcia. S-au prezentat activitățile desfășurate, rezultatele și impactul obținut la nivel local dar și european.
În cadrul Proiectului WoW Europe, ca materiale de diseminare, a fost realizat un album foto și un film sinteză, care conțin aspecte de la activitățile desfășurate de către toate cele 10 organizații implicate în proiect.
De altfel, activitățile cu rezultatele proiectului au fost promovate pe:
-site-ul web al proiectului (https://woweuropeproject.eu)
-pagina de Facebook a proiectului (https://www.facebook.com/Proiectul-WoW-Europe-534094417499961)
-canalul youtube al proiectului (https://www.youtube.com/channel/UCfhoVVhu5AWMazHlqlJafeg)
În plus promovarea a fost făcută și pe site-urile organizațiilor participante, pe site-ul web al Comisiei Europene, pe paginile de Facebook ale organizațiilor participante, în mass-media etc.
Proiectul WoW Europe – activitatea din România – a avut următorii parteneri, sponsori, susținători
Partenerii locali și susținători ai proiectului au fost Consiliul Județean Timiș, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș, Universitatea Politehnica Timișoara, Clubul Sportiv Universitar Politehnica Timișoara.
Parteneri media:
Partener național: Federatia Romana de Ciclism
Parteneri și susținători locali: Consiliul Judeţean Timiş, Inspectoratul Scolar Judetean Timis, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Timis, Universitatea Politehnica Timisoara, CSU Politehnica Timisoara
Sponsori principali: Decathlon România, Fabrica de biciclete SMW
Sponsori: Hotel SPA & ICE Resort, Fabrica de inghețată ICE DYP, Foto Oskar – Foto & Print Shop. Trima Events, ANATEO, TMG Consulting – Tiberius Media Group Consulting
Parteneri media: Kiss FM, TVR, TVR Timisoara, AGERPRES România, HotNews.ro, Newsweek Romania, tion.ro, Best of Timişoara, Agenda, PressHub, IQads, Spark, România Pozitivă, Știri pentru copii
Partener comunicare: PiArt Vision