Juniorul Eduard Riti, un fenomenal…”vrăjitor” al tacului de snooker, la competițiile pentru…adulți!

Juniori de succes

Cine este Eduard Riti? Un micuț campion la…snooker, în vârstă de 13 ani, care a uimit țara, dar și lumea cu talentul său și care este, deja, în pofida vârstei sale, un obișnuit al concursurilor pentru adulți, unde mai mereu câștigă! Eduard a absolvit clasa a VI-a la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe și este legitimat, de 4 ani, al Clubului Sportiv Black Pot Brașov (club afiliat Federației Române de Snooker), unde, până acum, a avut numeroase performanțe de excepție pentru vârsta sa. Dar să-i urmărim povestea spusă chiar de mama sa.

Totul a început dintr-o joacă, în decembrie 2014, când Eduard avea 9 anișori și își umplea timpul liber după școală, petrecându-și-l printre adulți, la masa de biliard. Curajos din fire și foarte ambițios, fără teamă că adversarii lui sunt adulți și mult mai experimentați, Eduard îndrăznește să participe la diferite concursuri locale de biliard, unde uimește prin naturalețea lui de a lovi bilele cu tacul, dar și prin ușurința de a-și calcula foarte bine unghiurile. Cu răbdare și pricepere, Eduard a început să exerseze la masa de billiard, ori de câte ori prindea puțin timp liber în afara programului școlar și obținea rezultate remarcabile, cu victorii de nenumărate ori printre adulți! Talentul lui în acest sport a fost observat de cei din jurul său și îndrumat să încerce să ajungă la Brașov, cel mai apropiat punct de Sfântu Gheorghe, unde exista un club de Snooker. Acest sport din categoria biliardului, este un sport al minții și al răbdării, dar mai elegant, mai complex si mult mai greu de jucat. Zis și facut! Și a fost dragoste la prima…lovitură!

Primul antrenament de snooker al lui Eduard la acest club a avut loc în decembrie 2014, pe vremea când el avea 9 ani. Aici el s-a antrenat cu Mihai Tărăboanță, antrenor și arbitru internațional de snooker. Acesta i-a fost mentorul care i-a fost alături doar la început si de la care a primit primele informații legate de acest sport, cel care i-a dat încredere și l-a determinat să nu se oprească o clipă din drumul ales, spre performanță! Antrenorul Mihai Tărăboanță îl incurajează mereu și îi spune că este un jucător de perspectivă, cu un simț extraordinar al jocului, atât la buzunar, cât și la siguranță, ca să mă exprim în termini specifici acestui sport.

Începând cu anul 2015 Eduard a fost înscris în Liga Secundă Brașov, la același club sportiv, unde participă la etapele locale lunare, de la competițiile de vară organizate de club, dar și la primul Campionat de Snooker organizat de Federația Română de Snooker din București, atât la categoria junior (cu vârsta sub 18 ani), cat si la tineret (cu vârsta de până la 21 ani). În august 2015, Federația Română de Snooker a organizat Cupa Municipiului București, unde Eduard a ocupat locul 5. După un an de inițiere în snooker, un an plin de antrenamente repetate, săptămânal, la Brașov, la sfârșitul aceluiași an, Eduard a participat, pentru prima oară, la Turneu de Crăciun, organizat de Clubul Sportiv Black Pot, reușind să se califice pe locul I în grupă, după trei victorii din trei meciuri.

Și anul 2016 a fost un an de succes pentru micuțul nostru sportiv. În acel an el a fost convocat la Naționala României de Juniori (copii până la vârsta de 18 ani, el având doar 10 ani!!) și a participat la Campionatul European de Snooker din Polonia-Wroclaw (unde a fost cel mai mic participant, având doar un an de experiența sportivă!). În vara aceluiași an, el a avut șansa  de a juca din nou cu jucători mult mai perfecționați, fiind înscris pe listele participanților la Campionatul Mondial de Snooker din Belgia-Mol. În luna noiembrie 2016 a ocupat locul 5 la Real Snooker Tour, eveniment sportiv organizat în București, pentru seniori, de către Academia de Snooker din București. Luna decembrie 2016 i-a oferit lui Eduard poziția a 16-a la Trofeul Prințului Dimitrie Sturdza, o competiție națională, fără limită de vârstă, la care au fost prezenti 48 de participanți. Tot în decembrie a obținut și locul I, în Divizia Secundă Brașov, la Clubul Sportiv Black Pot în Brașov, după toate cele zece etape lunare la care a participat pe tot parcursul anului. Cu acea ocazie el a fost premiat  ca cel mai bun sportiv al anului și promovat în Liga Brasov, alături de tineri și adulți mult mai experimentați. Luna decembrie a mai adus o mare realizare băiatului nostru: obținerea primei lui medalii naționale, prin prezența, sută la sută, la etapele naționale lunare de la Federația Română de Snooker. La festivitatea de premiere de sfârșit de an din București, Eduard a fost premiat la categoria juniori ca vicecampion național.

Pe întreg parcursul anului 2017 Eduard reușește să fie prezent la etapele locale din Brașov, în Liga Brașov, cu cei mai experimentați jucători și își finalizează activitatea pentru anul 2017, ocupând locul 5. În plus, a fost prezent și la Campionatele Naționale lunare din București, organizate de Federația Română de Snooker, ocupând, la sfârșit de an, locul III, la categoria juniori. În luna martie 2017, prin Federația Română de Snooker, Eduard a apărut pe lista jucătorilor ce reprezintă România la Campionatul European de Snooker din Cipru-Nicosia, categoria juniori-U18, un campionat internațional cu jucători de renume mondial. Aici el a jucat ambițios și s-a făcut observat prin talentul și gândirea lui matură în joc. Astfel că el a reușit, pentru prima dată, performanța de a se califica în grupă, obținând locul III, după o victorie extraordinară cu olandezul Mike Ebbe, în vârstă de 17 ani. La cei 10 anișori cât avea atunci, el s-a calificat pe locul 39, din toți cei 72 de participanți. Tot în luna martie Eduard a participat la un curs intensiv de snooker în București, unde l-a întâlnit pe antrenorul de renume mondial Pj Nolan, un om extraordinar de la care a învățat multe lucruri valoroase, ce le pune în practică în continuare și în ziua de astăzi, ajutându-l să obțină rezultate remarcabile. În luna august 2017 are loc din nou, la Federația Română, Trofeul Prințului Dimitrie Sturdza, unde Eduard a participat, alături de jucători din țară și din străinătate, ocupând locul 16, din cei 64 de participanți. Tot în luna august, el a fost invitat la Oradea, la Clubul Black & White, pentru un concurs internațional fără limită de vârstă, unde a obținut două victorii remarcabile, împotriva a doi jucători de 40, respectiv 56 de ani – Visolan Călin, respectiv Berghold Zoltan din Ungaria.

Și în anul 2018 Eduard își continuă activitatea în snooker, participând regulat la etapele locale din Brașov, la clubul sportiv unde este legitimat, inclusiv la etapele naționale la toate cele trei categorii, juniori, tineret și în Liga Națională, cu jucători de toate vârstele. În februarie 2018 el a participat, în Sofia-Bulgaria, la Campionatul European, unde s-a perfecționat și mai mult, acumulând experiență și unde a avut posibilitatea să primească ore gratuite de snooker, din partea antrenorilor renumiți și deosebit de pregătiți în domeniu. În luna iunie, la Snagov, în cadrul Triplului Campionat European, Eduard a fost înscris la două categorii, 6 redds și pe echipe, cu jucători de toate vârstele, unii dintre aceștia jucând și în circuitul profesionist și unde a obținut o victorie uimitoare în grupe, cu un galez de 59 de ani, Dean Thomas, iar la jocul pe echipe a obținut o victorie mult apreciată de toți cei prezenți acolo, respectiv cu israelianul David Vaizman, în vârsta de 43 ani, jucător din circuitul profesionist și, totodată, antrenor EBSA.

În timpul campionatului european de la Snagov, Eduard a reușit să atragă toate privirile prin talentul său remarcabil, astfel că Bratislav Krastev, un antrenor bulgar de renume mondial de la Federația Europeană de Snooker, a acceptat propunerea noastră de a veni la noi acasă (unde avem cumpărată o masă de snooker), pentru a-l antrena, timp de o săptămână. Cursul intensiv de snooker a fost unul de valoare, mult așteptat de noi toți, Eduard transformându-se, ulterior, radical, obținând rezultate uimitoare la campionatele ce au urmat. Noi, părinții, am fost foarte încâtați când acesta l-a lăudat pe Eduard, chiar de când l-a văzut, pentru prima oară, la masa de snooker. Crede foarte mult în talentul lui, motiv pentru care, oricând, își face timp să vină la noi, de fiecare dată când îl solicităm. Până astăzi am reușit să-i plătim, din resurse proprii, băiatului nostru, 4 săptămâni de antrenamente de calitate  cu acest mare antrenor.

Tot în timpul Campionatului European de la Snagov, care a durat mai mult de o săptămână Eduard a avut parte de ore gratuite de snooker din partea antrenorilor internaționali, iar la cererea noastră, am primit din partea marelui Pj Nolan, antrenorul profesionist irlandez, o scrisoare de recomandare valoroasă, văzând în Eduard un copilaș deosebit de talentat în lumea snookerului. Cu această recomandare sperăm că el va fi susținut din toate punctele de vedere, pentru a deveni un mare campion în țară și peste hotare! În noiembrie 2018 Eduard a participat, la Baia Mare, la Snooker Cup, o competiție cu sportivi adulți, care a început cu un număr de 16 jucători din toată țara și unde a reușit să ocupe locul 2.

În anul 2019, Eduard a participat la etapele locale în cadrul Clubului Black Pot Brașov din Liga Brașov, alături de cei mai buni și experimentați sportivi, a participat, în București, la Campionatul Luca RST Master 2019, în cadrul Clubului Rst Snooker Club, unde a reușit performanța ca, din 58 de sportivi participanți, să ajungă în primii 8, cei mai buni sportivi ai campionatului, alături de adulți.

În prezent, la cei doar 13 ani ai săi, Eduard este un jucător complet, care știe foarte bine și partea tactică a acestui sport complex, știe să ia deciziile corecte în fiecare moment al jocului și joacă matur. Tocmai de aceea face față cu succes și jucătorilor adulți, mai experimentați, care practică acest sport de mai bine de 8 ani. Micuțul nostru sportiv joacă cu o foarte mare lejeritate, tehnică, pe care și-o însușește în totalitate, asta însemnând că este un copil special, dotat cu un talent ce mulți copii și l-ar dori, meritând valorificat. Rămâne doar ca timpul să se scurgă cu folos, să muncească intens și, cu voința de care dă dovadă, va reuși să ajungă un mare campion, apreciat și admirat de o lume întreagă!”

Aceasta a fost scrisoarea primită de la mama sa. Suntem impresionați de acet junior teribil, despre care, cu sigurnață, vom auzi, în mare performanță a snooker-ului. Tot de la mama sa am mai aflat că Eduard este un copil cu inclinații în sport de foarte mic. El mai întâi a jucat fotbal, apoi a cochetat un pic și cu tenisul de camp, cu tenisul de masa, dar și cu baschetul și în plus îi place mult să alerge. Deci este un băiețel…născut pentru sport! Dintrei toate aceste sporturi, totuși el a ales snooker-ul, respectiv a ales eleganța, spiritul de corectitudine și dreptatea, onoarea, autocontrolul, punctualitatea și nelipsitul…papion! Snooker-ul este sportul în care el simte că poate cel mai mult, este sportul pe care-l practică mereu cu plăcere, este sportul în care dorește să devină din ce în ce mai bun și în care îndrăznește să aibă visuri mărețe.

Foto Arhiva personală a lui Eduard Riti

Primele lecții în snooker 2014

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *