Poveștile de succes ale unor familii sportive sunt, mereu, în atenția echipei Născut pentru Sport. În acest material am publicat povestea a doi frați – Rebeca și Darius, practicanți de Karate Isshinryu, poveste spusă chiar de mama lor – Sensei Luminița Dan, care le este și antrenor!
„Viața de sportiv, după gândirea multor persoane, înseamnă doar premii, cupe, medalii, diplome, călătorii, împliniri. Dar ca să ajungi la toate acestea există o parte nevăzută. Viața unui sportiv nu înseamnă cele menționate de mai sus, acestea sunt doar rezultatele muncii, efortului depus, concentrării, multe ore de antrenament, durere, efort, emoții și sacrificii, dar cu toate acestea iubesc ce fac totul devine natural parte din viața mea. Indiferent de sportul practicat, sportivul trebuie susținut moral, indiferent de rezultat. În mod contret avem de-a face cu o adevărată echipă. Din ce este compusă o asemenea echipă? Sportiv-părinte-instructor. Doar atunci lucrurile funcționează natural și bine.
În această scrisoare doresc să vă aduc în atenție pe cei doi copii ai mei, pe care îi și pregătesc, ca antrenor, la CS Phoenix Bacău, club al cărui președinte sunt. Este vorba de Rebeca Miruna Dimofte (în vârstă de aproape 18 ani), care practică, de 9 ani, ca sport de performanță, Karate Isshinryu și de Darius Gabriel Dimofte (în vârstă de 16 ani), care practică, la fel ca și sora lui, tot de 9 ani, același sport. Amandoi au gradul SHODAN – centura neagră 1 Dan. Dealtfel, Karate Isshinryu este stilul pe care al practicăm la clubul nostru și acesta este un stil care provine din Japonia, mai exact din Insula Okinawiana. Karate Isshinryu practice este o școală okinawiană (tradus înseamnă Școala inimilor unite). Sportul pe care noi îl practicăm implică multă disciplină, respect față de oameni, dar și modestie, iar cei doi sportivi din clubul nostru, la fel ca și colegii lor, știu să-și împartă programul în asa fel încât sa nu neglijeze sub nici o formă școala. Programul de cotidian al copiilor mei, ca și programul celorlalți elevi pe care-i pregătesc, este unul organizat și foarte bine pus la punct. Chiar dacă ei sunt sportivi de performanță, au timp și de lucruri ce țin de viața personală, spre exemplu sa iasă în oraș cu prietenii. Amandoi studiază la școli foarte bune în Bacău – Rebeca este în clasa a XII-a la Colegiul Național Vasile Alecsandri (profil științele naturii), iar Darius este în clasa a X-a la Colegiul Național Gheorghe Vrânceanu )profil matematică-informatică intensiv). Ca planuri de viitor, Rebeca dorește să dea la Facultatea de Kinetoterapie, iar Darius vrea să dea la Academia Militară. Dealtfel ei participă și la olimpiadele școlare. Într-adevăr, programul lor este unul foarte încărcat, dar sunt motivați, iar când este pasiune numai contează că antrenamentul începe la o oră matinală când prietenii lor care încă mai dorm…
În ceea ce o privește pe Rebeca nu m-am așteptat să-și dorească să practice Artele Marțiale, mai ales că initial, când era de doar câțiva anișori, ea a fost selecționată la gimnastică, sport cu care și eu am cochetat cândva, până să am un accident. Apoi a trecut, pentru vreo 2 ani, pe la dansurile de societate, ca în final dragostea pentru Karate să învingă, chiar dacă practicarea acestui sport a început, mai întâi ca o joacă, însă, în cele din urmă, pentru ambii mei copii, a devenit mod de viață.
Palmaresul lor sportiv este unul impresionant, bogat în medalii (peste 150), cupe, dar și multe poziționări pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, atât la competițiile naționale, cât și la cele internaționale. Ca exemplificare, vă voi prezenta o mică parte dintre reușitele lor. Rebeca Miruna: Locul 1 – Cupa Shin go ryu Danemarca, Kata individual; Locul 2 (doi ani consecutiv) – Cupa Shin Go Ryu Danemarca, KUMITE; Locul 1 – Cupa Shinobi 2017, Kata individual; Locul 3 – Cupa Phoenix, Kata sincron; Locul 3 – Cupa MOLDOVEI Galați, Kata individual; Locul 1 – Cupa Cetățuia Luncaviței Kata; Locul 2 – Cupa Bacăului, Kumite; Locul 1 – Campionatul Național Iași, sincron. Darius Gabriel: Locul 3 – Cupa Shin Go Ryu Danemarca, Kumite; Locul 1 – Cupa Bosanci Suceava, Kata; Locul 2 – Cupa Bosanci Suceava, Kumite; Locul 2 – Piatra Neamț, Kumite; Locul 3 – Cupa Moldovei Galați, Kata.
Și soțul meu, Adrian Dan, practică acest sport și ne ajută foarte mult în pregătirea Rebecăi și a lui Darius, dar și a celorlalți copii legitimați la club. El a participat la Cupa Shin Go Ryu, în Danemarca, în anul 2017, la Kumite, unde a obținut locul 3. În această perioadă ne pregătim, toată familia, de fapt tot lotul, pentru Campionatul Mondial din Londra, care va avea loc în luna iulie.”
Succes în competițiile care vor urma și mulțumim Sensei Luminița Dan pentru această scrisoare. Dvs. reprezentați, pentru noi, echipa Născut pentru Sport, împreună cu copiii și soțul, un model de familie sportivă. Apreciem buna pregătire sportivă pe care le-o oferiți, dar și buna educație. Mentalitatea de învingător este una benefică și nu poate genera decât efecte pe măsură. C.S. Phoenix Bacău – clubul pe care îl conduce Sensei Luminița Dan – are un slogan care ne-a plăcut foarte mult și vrem să vi-l împărtășim și vouă, mai ales că reprezintă exact spiritul în care sunt formați, aici, micii sportivi: „Când numai poți, mai poți un pic.”
Foto: Arhiva CS Phoenix Bacău