Legitimată la CS Olimpia București, Ana Luiza Filiorianu calcă pe urmele Doinei Stăiculescu

Juniori de succes

România a cucerit o singură medalie olimpică la gimnastică ritmică. În 1984, la Los Angeles, Doina Stăiculescu a obținut “argintul”, iar ultima noastră participare la acest sport la JO data din 1996. Ana Luiza Filiorianu nu are un obiect favorit, ea propunându-și să fie constantă în evoluții mai cu seamă că la Jocurile Olimpice concursul este la individual compus.

Pentru a participa la Rio, la vară, Ana Luiza Filiorianu a avut de depășit și alte obstacole decât cele de ordin sportiv. Participantă la concursul de calificare, găzduit tot de metropola

braziliană, bucureșteanca a fost nevoită să treacă rapid peste oboseala călătoriei și să se adapteze imediat la clima de acolo, precum și la diferența de fus orar. Și de parcă n-ar fi fost de ajuns, Ana Luiza, ca de altfel și c lelalte concurente, și-au făcut toate exercițiile într-o singură zi, programul fiind comprimat, fiindcă în aceeași sală urma să se desfășoare, imediat, și calificările olimpice la gimnastică artistică. Filiorianu s-a clasat, în final, pe locul 7 (6, dacă ne gândim că prima clasată era deja calificată la JO), adunând 66,699 puncte – a obținut cele mai mari note la panglică (17,150p) și minge (17,233p) -, figurând printre cele zece gimnaste care au obținut astfel viza olimpică. Revenită acasă, Ana Luiza a participat la Grand Prix-ul “Irina Deleanu”, la București. Și atunci a vorbit, firește, despre reușita ei. “Este un moment emoționant pentru mine. Încerc să trec peste și să fac față. România a obținut o medalie de argint, prin doamna Doina Stăiculescu, în 1984. Au mai fost participări olimpice în 1992 și 1996. Iar acum, după 20 de ani, reușim o nouă calificare. Obiectivul meu pentru Rio este să merg cât mai bine. Să fiu constantă. Asta e cel mai important la noi, la ritmică, d oarece nu este un concurs pe obiecte, ca la artistică, pe aparte, ci doar la individual compus. De aceea trebuie să fiu constantă. Îmi propun să fiu în progres, de la o competiție la alta, până la Rio, când va trebui să concurez cel mai bine”, declară sportiva antrenată de Maria Gîrba și care o are drept coregrafă pe Anca Iorga. Pătrunsă în gimnastica ritmică pe când avea 7 ani, Ana Luiza Filiorianu a cunoscut consacrarea internațională în 2014, când a ocupat locul 4 la Jocurile Olimpice de Tineret 2014 de la Vancouver, la individual compus – în acel an, ea a fost dese nată cea mai bună sportivă de către Federația Română de Gimnastica Ritmică. Un an mai târziu, a trecut la senioare, bifând un loc 18 la prima ediție a Jocurilor E ropene de la Baku.

Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 4 (apariție iulie 2016)

Autor: Marian Burlacu

Foto: Marian Burlacu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *