Boxul, un reper important la LPS “Banatul”

Ediții locale-jud Timiș

Zeci de medalii la cele mai importante competiții organizate pe plan intern și la întreceri continentale apreciate precum “Mănușa de Aur” și “Cupa Națiunilor” au obținut de-a lungul anilor pugiliștii de la Liceul cu Program Sportiv “Banatul” Timișoara.

Secția de box a fost înființată în 2005 la inițiativa profesorului Ion Mihai, cu aprobarea Inspectoratului Școlar Județean Timiș. Era anul când fostul pugilist de la UMT a devenit dascăl la LPS “Banatul”. Ion Mihai era totodată președintele Asociației Județene de Box Timiș, funcție pe care o deține și în prezent și pe care a preluat-o în 2001. În timp, au obținut performanțe notabile boxeri precum Flavius Biea, Elisabeta Ostan, Denis Floarea, Andrei Secrieru, Alexandra Oprescu, Andrada Perescu, Florentin Penda, Brian Lupu, Darius Stoica, Flavius Stoica, Adrian Voicu, Alexandru Petchescu, Adrian Șeșureac, Mihai Nicolescu, Alin Sefciuc, Florian Albu, Larisa Gheorghe, Marco Marconi (fiul fostului antrenor emerit Ioan Olimpiu Marconi), Gabriel Arnăutu, Yusy Neacșa, Adelin Szedlak, Denis Radu, Raul Strugariu, Raul Escariu, Paul Tănăsoiu, Darius Vițelariu și Daniel Dobren. În prezent, Ion Mihai, care ocupă și funcția de director adjunct al Liceului cu Program Sportiv “Banatul”, este ajutat de Florin Noje, Constantin Ocneanu (profesori) și Tudor Grigoraș (voluntar). Sala de box a fost modernizată recent cu sprijinul fostului director al LPS, Călin Rosenblum. A fost instalat un ring, au fost aduse aparate de forță, saci, biciclete, benzi de alergare, spaliere și perne de perete.

“În primii ani de viață ai secției, boxerii noștri se antrenau la sala clubului CFR. Eu tot visam la o sală de box pentru școala noastră. Atunci se vehicula ideea construirii unei săli în apropierea liceului, cu implicarea primăriei. Aici am venit în 2013 și în prima fază sportivii s-au antrenat printre aparatele de forță, într-un colț. Am obținut rezultate bune și fără ring, dar este mult mai bine acum, avem condiții superioare de pregătire. Este important de știut că în sală au acces și sportivii celorlalte secții ale liceului nostru. În timp am reușit să adaptăm sala la nevoile tuturor. De aici au ieșit boxeri destul de buni, au fost mulți medaliați în toți acești ani. Eu am fost singur până în urmă cu patru ani. A fost greu, dar tot am obținut rezultate multe și frumoase. LPS Banatul este o rampă de lansare, noi îi ducem pe sportivi până în pragul senioratului, după care ei se orientează spre cluburile de seniori, un exemplu în acest sens fiind CSM Timișoara. Boxul a beneficiat de sprijin din partea conducerii liceului și îi mulțumim pentru acest lucru domnului Călin Rosenblum”, a declarat Ion Mihai.

Cele mai importante competiții pe care acesta le organizează în fiecare an în calitate de președinte al Asociației Județene de Box Timiș sunt Cupa Revoluției, Cupa Timișoara și Cupa Banatul, gale internaționale la care au participat, de-a lungul anilor, numeroși pugiliști de calibru, din ţară şi din străinătate”.

Doi dintre sportivii de referință ai acestei secții sunt: Ostan Elisabeta – ocupanta locului 5 la Campionatul Mondial, o sportivă model a acestei secții și Dobren Daniel – campion Național de tineret, ocupant la locului 1 la Cupa României de tineret, al locul 2 la Turneul Internațional “Mănușa de Aur” (Voivodina din Serbia). Pe cel din urmă îl veți putea vedea în materialul cu interviul filmat realizat de echipa Născut pentru Sport:

Material realizat de DARIUS PETRU


Imagine realizată la evenimentul ce a marcat împlinirea a 70 de ani de existenţă a Liceului cu Program Sportiv “Banatul”, printre cei prezenţi aflându-se şi preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea.


Ostan Elisabeta – ocupanta locului 5 la Campionatul Mondial, o sportivă model a acestei secții

Dobren Daniel, campion Național de tineret, ocupant la locului 1 la Cupa României de tineret, al locul 2 la Turneul Internațional “Mănușa de Aur” (Voivodina din Serbia), împreună cu antrenorul Ion Mihai

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *