Number One în lume la pregătirea fizică a sportivilor! Numit și “guru antrenamentelor”, prof. univ. dr. Tudor Olimpius Bompa, de-a lungul vieții sale (are 83 de ani acum), a pus bazele unei noi modalități de antrenament, care, practic, a revoluționat acest domeniu pe plan mondial. Marile sale realizări, chiar dacă a început cercetarea în România, au fost desăvârșite peste hotare. La vârsta de 38 ani a părăsit țara ca emigrant și s-a stabilit în Canada, fără a cunoaște deloc limba engleză. Celebrarea vârstei de 47 ani a coincis cu terminarea doctoratului în biomecanică, iar la vârsta de 50 de ani și-a publicat în SUA prima carte în limba engleză (“Periodization: Theory and Methodology of Training”), urmată apoi de încă alte 10 cărți, unele dintre acestea fiind traduse în 19 limbi și utilizate în circa 180 de țări. De-a lungul timpului a fost consultant al unor instituții sportive naționale din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, Japonia, Turcia, chiar și consilier al Comitetului Olimpic American, dar şi al unor atleți profesionişti sau amatori. Practic, până în prezent, în 21 țări și-a onorat activitatea profesională, mai puțin în țara de baștină! În anul 2012, renumitul profesor doctor Bompa, dealtfel năsăudean de origine, a primit titlul de “Cetățean de Onoare al orașului Năsăud”. Iar în anul 2014, la Las Vegas, i s-a acordat cea mai importantă distincție americană pentru realizările de-o viață, respectiv “NSCA: Life-long Achievements Award”. Motto-ul său de-o viață? “Nimic nu se realizează fără muncă!”
“Dacă nu investiți în sport va trebui să investiți în… spitale!”
B.M.: Domnule Tudor Bompa, sunteți o somitate în domeniul pregătirii fizice a sportivilor, practic sunteți cel mai mare specialist din lume în acest domeniu și este onorant pentru noi, românii, să știm că un conațional are asemenea performanță. Tocmai de aceea, m-aș bucura foarte mult sa-mi spuneți, care sunt, în viziunea dvs, greșelile societății românești, în complexitatea ei, ce au determinat decăderea faimei sportului?
T.B.: Spre marele meu regret, sportul românesc, căruia personal îi datoresc foarte mult, a ajuns într-o degradare regretabilă, iar realizările foștilor mari antrenori români, din trecutul nu prea îndepărtat, sunt uitate pe niște “etajere” prăfuite de trecerea timpului. În viziunea mea, acestea câteva motive (scrise nu neaparat în ordinea importanței), care explică starea de facto a sportului românesc sunt: goana după bani, dezinteresul unora și direcționarea greșită a banilor statului. De aceea, îndrăznesc să atenționez pe guvernați: dacă nu investiți în sport va trebui să investiți în… spitale! Fiindcă o societate inactivă, fără preocupări pentru sănătate prin sport este o societate slabă, fără vigoare, predispusă unor maladii, uneori incurabile! Media, în goana după profit și influență cu orice preț, este și ea culpabilă față de starea națiunii! Astăzi totul este împins într-o societate în care, adeseori, mai ales tinerii, nu pot să se apere în fața acestei invazii de promiscuitate. Atenția tinerilor este distrasă de la multe lucruri esențiale pentru viitorul lor, inclusiv educarea corporală. Ce poate înțelege un tânăr interesat de rezultate sportive, din paginile ziarelor sportive, pline de… sexism? Cum promovează media sportivă implicarea tinerilor în viața activă, sport și sănătate? Gadgeturile la modă, TV-ul și Internetul se bucură de prea multă atenție din partea copiilor! Sportul are prea mulți adversari puternici. Însă părinții români ar trebui să ia exemplu de la cei americani, care organizează timpul liber al copiilor mult mai eficient, în care activitatea fizică are un loc esențial. Americanii sunt o națiune sportivă! Oare de ce, noi, românii, așa de influențați de tot ceea ce este american, nu suntem și noi o națiune captivată de sport? Educația, inclusiv cea fizică, și-a pierdut aura din trecutul nu prea îndepărtat. Neglijată de guvernanți, cu recompense financiare modeste, profesioniștii din domeniul educației, inclusiv ai educației fizicului, nu mai sunt motivați de idealurile educației tradiționale. Cred că prioritățile guvernanților, ale politicienilor, sunt altele decât dezvoltarea educației fizice și sportului. Atâta timp cât politicienii au o viziune al cărei perimetru nu include viitorul tinerei generații, a creerii unei națiuni viguroase, vom continua să plutim într-un idealism nerealizat.
“Propun înființarea Loteriei Naționale a Sporturilor!”
B.M.: Lipsa finanțării sportului să fie cauza declinului? Sau lipsa specialiștilor? Sau și una, și alta?
T.B.: Lipsa finanțării este o cauză importantă nu numai a declinului sportului, dar și al demotivației antrenorilor. Și tocmai că nu mai putem să ne bazăm pe bugetul asigurat de guvern, propun să găsim alte surse pentru finanțarea sportului și a bazelor sportive, cum ar fi înființarea Loteriei Naționale a Sporturilor! Interesați să-și verifice norocul, românii vor paria pe rezultalele sportive săptămânale, iar profitul se va vărsa în bugetul Comitetului Olimpic, de exemplu, și, implicit, al federațiilor naționale. Astfel că noi baze sportive și antrenori decent salarizați vor asigura pentru viitor dezvoltarea sportului românesc pentru a reveni la clasa mondială din trecut.
B.M.: Am aflat că, începând din toamna acestui an, în cadrul lansării unei rețele de cluburi din USA, conceptul de pregătire a sportivilor se va baza pe cărțile dvs sub denumirea de “Tudor Bompa Training System!” și am înțeles că ați încercat anterior să reveniți în România pentru a se întâmpla ceva similar, dar v-ați lovit de …indiferență. Așa că, din păcate, ce nu s-a putut, mai bine spus ce nu s-a dorit în România, se va face în…SUA. Cum comentați?
T.B.: Într-adevăr, începând din anul 2015, sunt asociat cu niște investitori americani care vor achiziționa/construi mai multe cluburi pentru sport și fitness, cu intenția finală de a forma o rețea națională și, în viitor, chiar internațională. Programul educațional al antrenorilor (de educare și certificare a acestora) va fi asigurat de Tudor Bompa Institut, iar programul tehnic și de pregătire a sportivilor de către Tudor Bompa Training System. Evident, tot sistemul de pregătire și educare este bazat pe informațiile/cunoștințele cuprinse în cărțile mele.
“Programul de antrenament al copiilor trebuie să fie diferit de cel al atleților maturi.”
B.M.: Ce trebuie să știe un mic sportiv la început de drum în cariera sa sportivă? Care ar fi cele “10 porunci, reguli” obligatoriu de ținut cont?
T.B.: Tinerii care se implică în sport trebuie să fie informați de părinți și antrenori cu privire la multiplele aspecte ale mediului antrenamentului sportiv, astfel că unele deprinderi însușite în sport să le fie utile în viață. Printre altele doresc să enumăr câteva idei: succesul sportiv vine numai după un drum lung, de mulți ani de muncă, efort fizic și mental; pregătirea sportivă se bazează pe un angajament și muncă îndelungată. Acest efort și sacrificiu o să le prindă bine tinerilor în viața lor profesională; programul de antrenament al copiilor trebuie să fie diferit de cel al atleților maturi. Nu încercați să imitați antrenamentul seniorilor pe care deseori îi admirați; pregătirea sportivă nu se bazează numai pe pregătirea tehnică, ci și pe cea fizică. La baza antrenamentului de lungă durată trebuie să fie o pregătire fizică exemplară. Aceasta va deveni determinantă pe măsură ce sportivii avansează în toată complexitatea pregătirii sportive (mobilitate articulară, rezistență, forță, viteză și agilitate); corpul uman este construit și pentru a se implica în activitate și muncă fizică. Sedentarismul nu este specific omului. În condiții de exagerare a sedentarismului, acesta poate duce la obezitate, iar obezitatea de multe ori este la baza multor maladii; fii preocupat de o viață și alimentare sănătoasă, în care vegetalele și fructele trebuiesc să aibă o contribuție primordială. Ține la distanță băuturile colorate și pline de zahăr. În cantități mari, zahărul și sarea sunt un dușman al sănătății tale; învață să fii victorios, dar și să accepți înfrângerea. Victoria în sport reprezintă o mare satisfacție. Dar nu este totul! Victoria este gustată mai mult după ce ai depus multă muncă pentru realizarea ei; antrenamentul trebuie să fie urmat de odihnă și alimentație adecvată; pentru a elimina oboseala acumulată la antrenament trebuie să petreci 8-9 ore de somn liniștit și relaxat; antrenorul este prietenul tău! Urmează-i sfaturile. Întregul program al pregătirii atleților trebuie să se bazeze pe trei elemente esențiale: pregătirea complexă sportivă, alimentația sănătoasă și pregătirea psihică.
B.M.: Este esențială buna pregătire fizică pentru a obține mare performanță? Dar cea psihică?
T.B.: Pregătirea fizică trebuie să stea la baza activității sportive. Poți să joci bine doar atât de mult cât ai rezerve energetice și potențial fizic. Fără o bază solidă nici casele nu ar putea rezista intemperiilor. De ce credeți că puteți ajunge atleți de succes fără o bază fizică solidă? De fapt, întregul program al pregătirii atleților trebuie să se bazeze pe trei elemente esențiale: pregătirea complexă sportivă, alimentația sănătoasă și pregătirea psihică. În prezent, lucrez, împreună cu coautori de mare prestigiu, la o carte așteptată de mulți doritori în domeniu: “Periodizarea Integrată: Noua tendință în antrenamentul sportiv”. Ceea ce vom promova este exact necesitatea de colaborare directă între antrenor, psiholog și nutriționist. Maniera în care se lucrează în prezent este inadecvată: se lucrează pe felii, fiecare specialist își prezintă izolat cunoștințele lui, în disonanță cu alți specialiști. Integrarea acestor științe este esentială pentru progresul sportului în viitor.
B.M.: Părinții au și ei un rol determinant pentru succesul sportiv al copilului?
T.B.: Rolul părintilor este determinant pentru progresul copiilor și aș putea da câteva exemple: stimularea copiilor pentru a fi interesați în sport, continua îndrumare privind alegerea sportului, insuflarea disciplinei specifice realizării obiectivelor antrenamentului, suportul moral și motivațional, etc. Părintele, în dorința lui de a-și îndruma copiii, poate deveni și critic. Însă, fără exagerare și abuz verbal. Nu uitați că, între copii și antrenori există un gen de fraternitate, deseori copiii fiind atașați emotiv și admirativ față de antrenor. Nu neglijați această relație. Din contră, ajutați-vă copiii să urmeze sfaturile antrenorilor. Acasă părinții trebuie să asigure un mediu propice pentru odihnă și nutriție adecvată. Relațiile inter- familiare trebuie să aibă un aspect pozitiv, bazat pe calm și confidență. Acestea vor avea rolul de a consolida percepția copiilor privind obiectivele lor pentru educație și sport. Satisfacția în sport trebuie să fie dublată și de realizările academice.
“Identificarea copiilor talentați pentru sport trebuie să înceapă cu profesorul de educație fizică”
B.M.: Profesorul de educație fizică și sport joacă un rol important în recunoașterea talentului nativ sportiv la un copil?
T.B.: Identificarea copiilor talentați pentru sport trebuie să înceapă cu profesorul de educație fizică. Acesta poate transmite constatările lui nu numai părinților, ci și antrenorilor specializați din comunitatea respectivă. Profesorul mai poate ocupa și rolul de susținător al copiilor implicați în sport și, în cooperare cu antrenorul, poate complementa pregătirea fizică, în armonie cu cele propuse de antrenor. Profesorul mai poate ajuta și la supravegherea academică, susținând copii sportivi pentru îndeplinirea obiectivelor școlare, fără de care satisfacția sportivă poate fi drastic diminuată.
B.M.: Câte ore de educație fizică sunt pe săptămână în Canada, la clasele gimnaziale?
T.B.: Continentul american are o mare tradiție sportivă. Sportul aici este văzut, nu ca în multe medii românesti, ca o “Cenușăreasă” a societății. Săptămânal, copiii participă la 3 ore de educație fizică. În același timp, copiii talentați participă la campionatele școlare, care necesită alte ore de pregătire după programul academic al zilei. De obicei 1-2 zile săptămânal.
B.M.: Competițiile școlare sunt și ele importante pentru baza de selecție a viitorilor sportivi de performanță?
T.B.: Competițiile școlare au un rol de selecție naturală. Elevii care demonstrează talent în timpul orelor de educație fizică sunt direct canalizați spre echipele sportive ale școlii. Iar, în final, cei mai talentați sunt direcționați spre cluburile sportive locale. Aceste activități nu sunt deosebite de cele din România, cu excepția că antrenorii cluburilor locale sunt… voluntari! Doar cluburile mari, care au antrenori profesioniști, își recompensează financiar antrenorii angajați.
B.M.: Vă mulțumim mult pentru interviu și am fost onorați!
T.B.: Și eu vă mulțumesc.
Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 4 (apariție iulie 2016)
Autor: Beatrice Mercado
Foto: Arhiva personală a lui Tudor Bompa