Angela Gabriela Cacoveanu are în spate o impresionantă carieră de antrenor de gimnastică artistică feminină, numele său fiind legat de multe generații de mari sportive de aur ale României.
Am cunoscut-o pe devotata antrenoare, unde altundeva decât în sala de gimnastică, unde încă pregătește, cu pricepere și dăruire, alte generații de mari campioane, chiar dacă va avea un pic de așteptat… deoarece actualele ei gimnaste nu au decât câțiva anișori. Doamna Angela ne-a spus că a devenit antrenor în anul 1989, iar din anul 1991 activează la Clubul Sportiv Școlar Steaua.
În decursul anilor Angela Cacoveanu a contribuit enorm atât la descoperirea unor nume uriașe ale gimnasticii românești, cât mai ales la pregătirea lor pentru marea performanță. “Sportivele la al căror rezultat am contribuit pe parcursul carierei mele sunt: Sandra Izbașa – multiplă campioană olimpică, europeană și mondială; Alexandra Eremia campioană olimpică, europeană și vicecampioană mondială; Silvia Stroescu – campioană olimpică, mondială și europeană; Loredana Boboc – campioană olimpică și mondială; Carmen Ionescu campioană mondială și europeană; Andreea Grigore – campioană olimpică; Floarea Leonida – vicecampioană mondială și campioană europeană; Alina Stănculescu – campioană europeană de junioare; Daniela Druncea – campioană mondială”. După o lungă colaborare cu CSA Steaua, din anul 2013, activitatea celor 2 secții s-a separat complet. Am fost nevoiți sa o luăm de la capăt, selecționând din școli și grădinițe fetițe cu aptitudini, și cu pași mici dar siguri, încercăm să le pregătim pentru marea performanță. La ora actuală activitatea la CSS Steaua îi aduce multe satisfacții, mai ales că în ultimii ani a avut șansa să descopere fetițe talentate cu care a câștigat titlul de campioane naționale în anii 2014 și 2015, sportive care, deși au o vârstă fragedă, au fost deja promovate către secția de seniori a CSA Steaua. Din acest motiv, în anul 2016, participarea la competiții a fost una restrânsă, secția fiind prezentă la Campionatul Național al Cluburilor Sportive Școlare cu 4 gimnaste, dintre care o putem evidenția pe Lisa Marchidanu, care a câștigat locul I la individual compus și sol, dar și titlul de vicecampioană națională la sărituri, paralele și bârnă. O comportare onorabilă au avut și Miruna Stanca, Andreea Bucur și Iulia Firescu.”Împreună cu colegii mei, Cătălina Marchidanu și Sebastian Nemeș, formăm un trio sufletist care iubește copiii și care dorește să aducă gimnasticii artistice românești cât mai multe campioane” adaugă doamna Cacoveanu.
Domnia sa a continuat făcând un comentariu interesant, referitor la ce se întâmplă cu copiii în ultimul timp: “Am observat cu îngrijorare că, în ultimul timp, copiii sunt din ce în ce mai fragili și mai sensibili, dar cu toate acestea, unii dintrei ei sunt dornici de a face performanță. Din păcate sunt și copii care nu reușesc să facă față tentațiilor zilelor noastre și, după o primă etapă de inițiere în gimnastică, care înseamnă mai mult joacă, abandonează când dau de dificultatea primelor antrenamente mai serioase.” Cei trei antrenori au în pregătire un număr de 6 grupe, eșalonate pe toate nivelele de pregătire (1 grupă performanță, 2 grupe de avansate și 3 de începătoare), totalizând un numar de 64 de eleve. Atenția cadrelor didactice este orientată cu prioritate către depistarea și selecția fetițelor cu aptitudini, dar și către pregătirea celor care activează în grupele de avansați și de performanță, pentru ca acestea să poată accede într-o primă etapă către secția de seniori a CSA Steaua, iar ulterior către loturile naționale.
Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 4 (apariție iulie 2016)
Autor: Vlad Buzdugan
Foto: Arhiva Clubului Sportiv Școlar Steaua