Clubul Sportiv Warriors Timișoara

Legitimația de club

”Rugby-ul este ca un război: ușor de început, dificil de oprit și imposibil de uitat. Forţa înseamnă nu doar a izbi, ci şi a depăşi elegant şi cu viteză orice obstacol viu şi mobil”.

Asociația Club Sportiv Warriors Timișoara este un club sportiv de rugby înfiinţat în anul 2009, ce funcționează ca persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial, apolitică și non-profit. Clubul Sportiv Warriors este constituit și funcționează în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații, precum și a Legii Educației Fizice și Sportului nr.69/2000.

Sediul Clubului se află în județul Timiș, municipiul Timișoara (Intrarea Kodaly Zoltan, nr. 4, ap. 2), iar antrenamentele se desfășoară în incinta Clubului Sportiv Școlar Bega din Timișoara (str. Amforei, nr.1).  Antrenamentele sunt susținute în mod voluntar de către antrenorii Nicorici Codruț, Argintaru Eugen, Perici Daniel, Crișan Ovidiu și Miu Cristian.

Ca rezultat al activității depuse în timp, antrenorii clubului trăiesc bucuriile, satisfacțiie, împlinirea și, uneori, dezamăgirile, alături de cei 120  copii legitimați în cadrul clubului. Copiii care își desfășoară activitatea în cadrul clubului au vârsta  între 6 ani-16 ani. Activitatea clubului este susținută fără implicare financiară din partea părinților, ci doar prin promovarea acțiunilor de voluntariat, prin implicarea  tuturor celor care doresc să sprijine sportul, prin implicarea părinților în organizarea diferitelor evenimente, prin proiectele depuse  și uneori câștigate.

Scopul clubului este acela de a încuraja, transmite și promova rugby-ul în rândul tinerilor, precum și dezvoltarea performanței sportive într-un cadru sănătos și organizat, ce permite dezvoltarea trăsăturilor pozitive ale caracterului și personalității copiilor, îmbunătățirea stării de sănătate precum și educarea copiilor în conformitate cu valorile și principiile sportului. Considerăm faptul că sportul în general și rugby-ul în particular constituie cea mai la îndemână, eficace și ieftină metodă de a acționa atât pe latura socială cât și pe latura sănătății(fizică și psihică).            

Rezultate obținute

Sportivii Clubului au participat la diverse competiții regionale, naționale și internaționale de rugby  unde s-au clasat pe primele locuri la toate categoriile de vârstă. În ultimii 3 ani acești tineri sunt campioni regionali (la categoria de vârstă U 8 ani, U10 ani, U12 ani, U14 ani), campioni naționali la categoria de vârstă U8. În ceea ce privește participarea pe plan international, copiii au luat parte la diferite competiții în Ungaria, Germania, Italia și au obținut primele locuri la toate categoriile de vârstă. De asemenea,  an de an sunt convocați tineri din cadrul clubului la loturile naționale. Pe lângă rezultatele legate de performanță, considerăm că rezultatele cele mai importante sunt cele legate de menținerea acestor copii în cadrul unor activități sportive, motivarea acestora pentru a continua, dezvoltarea fizică și psihică pentru aș construi mai departe o viață frumoasă. Chiar dacă nu toți copiii ating performanțe suntem convinși că sportul este o bază solidă pentru clădirea unor caractere puternice.

Parteneriate/colaborări:

C.S. Warriors Timisoara are deja contracte de parteneriat cu Institutul Iris – Copii cu probleme sociale și dizabilități, din 2013,  cu Școala Generală nr. 25, din 2015, dar și cu Fundația ”Rudolf Walther din Timișoara din 2017 – primul sat din România, destinat copiilor cu probleme sociale. Din toamna  anului 2016, clubul a încheiat un protocol de colaborare și cu CSS Bega Timișoara, prin care  s-a convenit a se oferi continuitate copiilor care doresc să practice în sportul rugby, iar prin acest parteneriat se pune la dispoziție, din partea CSS Bega Timișoara, baza de antrenament, vestiarele, iar voluntarii de la CS Warriors (părinții, copiii, antrenorii)  oferă servicii de întreținere, amenajare bază sportivă. În parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, CS Warriors Timișoara  a desfășurat  proiectul privind participarea la  Turneele Regionale/ Naționale și Internaționale (în anii 2016 și 2017). În parteneriat cu Primăria Timișoara și cu DJST Timiș, CS Warriors Timișoara a desfășurat proiectul  Turneul Internațional ”Memorialului Cristi Breb” (anii  2016 și 2017), eveniment  ajuns la ediția a XV-a. În plus, clubul are colaborări cu diferite companii/organizaţii precum: DJST Timiş, Lions Club Timişoara,  Auchan, Profi, Fornetti, Smitfield, Decathlon, Asociaţia “Fluturelui Zburător”, Cofetăria Timeea, Ice Dyp Balaș SRL, Selgros.

Grupele copii de la A.C.S. Warriors Timișoara:

În cadrul clubului se antrenează un număr de peste 80 de copii de diferite categorii de vârstă, inclusiv copii cu vârsta între 4-6 ani. Aceste sunt grupele care activează la club:

U8   – 14 copii născuți în anii 2010 –  2014

U10 – 14 copii născuți în anii 2008 – 2009

U12 – 20 copii născuți în anii 2006 – 2007

U14 – 18 copii născuți în anii 2004 – 2005

U15 – 16 copii născuți în anii 2002 – 2003

Unii dintre copiii din cadrul clubului sunt din centrele de plasament și sunt încă la școală, alții stau în căminele școlare, întrucât sunt din mediul rural cu părinți fără loc de muncă și sunt la Timișoara încadrați în sistemul de învățământ. Activitatea sportivă/educație fizică se desfășoară și cu copiii din Școala Specială Iris (școală pentru copiii cu nevoi speciale) – tot acolo merg și o parte din pachetele sau echipamentele sportive dacă este un surplus – antrenorul merge periodic acolo și susține activități sportive pentru/cu ei. Mai sunt o parte dintre copii ai căror părinți nu lucrează, lucrează doar unul dintre părinți sau  părinții sunt divorțați (cu aceștia se întâmpină dificultăți când se merge în turneu în afara țării întrucât, părinții nu au bani de procură sau nu pot fi găsiți deoarece sunt divorțați și nu știu unii de alții )

Rezultatele sportive -2016/2017:

Din 36 echipe participante, C.S. Warriors Timișoara a terminat circuitul național în 2016 cu urmatoarele rezultate: locul II la U10, locul II la U12, locul III la U14. De la  A.C.S. Warriors, an de an, sunt convocați jucători pentru loturile naționale de copii. Începând cu anul 2009, clubul a câștigat ani la rând titlul de campioni pe regiunea Transilvania. În anul competiţional 2017, la nivel Regional, C.S. Warriors Timișoara  a obţinut următoarele rezultate în clasamentul general: U8 – locul I, U10 – locul I, U12 – locul III, U14 – locul II. De asemenea, în competiţiile internaţionale,  C.S. Warriors Timișoara s-a clasat printre primele locuri.

Activitatea sportivă din cadrul clubului se adresează celor mai fragede vârste ( în cadrul clubului sunt copii de la 4 ani, cu care se fac activități sportive sub formă de joc, însă nu merg încă în turnee). Prin evenimentul desfășurat în fiecare an – Memorialul “Cristi Breb”, se încearcă ca toți participanții, inclusiv publicul,  să ia parte la jocurile sportive/meciuri cu echipele de copii invitate din alte localități, să se bucure de sportul și mișcarea în aer liber.  Clubul organizează periodic întâlniri/meciuri de Old Boys (foști jucători de rugby/foști sportivi sau persoane care sunt peste vârsta de 35 ani și doresc să facă mișcare, în ceea ce privește publicul, la meciurile de rugby sunt prezenți atât spectatori ”mici” cât și spectatori ”mari” (femei/barbați).

Țintele clubului

A.C.S. Warriors își propune:

A) Să participle, în continuare, la competițiile organizate de Federația Română de Rugby, dar și la competițiile internaționale, unde clubul este invitat an de an, precum și obținerea celor mai bune rezultate (ex: participarea în Serbia, Germania, Ungaria, Italia, etc.);

B) Să facă educatie prin sport – prin participarea la competițiile sportive, se oferă copiilor posibilitatea să viziteze frumuseţiile ţării noastre, muzee, grădini zoologice, grădini botanice, saline etc;

C) Extinderea rugby-ului în instituţii publice de învăţământ, obținându-se astfel dezvoltarea unei forme de educație alternativă, dar și îmbunătățirea stării de sănătate în rândul copiilor;

D) Promovarea valorilor prezente în acest sport -spiritul de competiție, fair-play-ul, dezvoltarea leadership-ului;

E) Socializarea între copiii de diferite naționalități, prin participarea la competițiile regionale, naționale și internaționale (integrarea copiilor de naționalitate rromă);

F) Promovarea sportivilor  cu performanțe și îndrumarea acestora spre echipe profesioniste, unde vor putea dezvolta o carieră sportivă, urmând să participe la competițiile naționale și să reprezinte România la competițiile internaționale. 

Ce își propune clubul?

Am aflat răspunsul la această întrebare, chiar de la domnul Nicorici Codruț Ionel, președintele Asociației Club Sportiv Warriors Timișoara:

„Învățarea copiilor să nu renunțe când dau de greu, crearea de caractere, educația prin sport, urmărind principiile rugby-ului – disciplină, respect, integritate, pasiune, socializare. Trofeele (în sport ) au timp să le câștige după vârsta de 16-17 ani, când vor conștientiza ce vor să facă în viață, ce viitor să-și aleagă; “trofeele” din viața de zi cu zi sunt cele mai importante și doar atunci se va vedea munca pe care o facem cu acești copii! Noi mai dorim să contribuim la lărgirea  bazei de selecţie pentru loturile naţionale de junior, să promovăm sportivii  cu performanțe și să-i îndrumăm spre echipe profesioniste, unde vor putea dezvolta o carieră sportivă de performanță. Așadar, noi dorim să consolidăm cele mai importante valori în viață, indiferent de condiția socială sau materială, să contribuim la educația non-formală și să contribuim la reducerea delicvenței juvenile, prin atragerea tineriilor către activitatea sportivă, dorim să oferim celor mici posibilitatea diversificării activităților extrașcolare și astfel să conștientizăm publicul de importanța sportului, prin evenimentele organizate, dorim să atragem atenția publicului asupra sedentarismului și, nu în ultimul rând, să conștientizăm părinții/bunicii de efectele sportului în  dezvoltarea psihică și fizică a copilului.”

Tot respectul pentru ceea ce spuneți domnul președinte și apreciem politica clubului dvs., care este în spiritul convingerilor noastre după care ne gândim proiectele, motiv pentru care vă susținem și vă promovăm!

Foto Arhiva Asociației Club Sportiv Warriors Timișoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *