Cel mai tânăr manager de sport din țară
Născut în Târgu-Mureș, în anul 1952, Tiberiu Bidiga este poate cel mai înverșunat susținător al sportului mureșean, căruia i-a dedicat zeci de ani din viața sa. A început mai întâi ca sportiv, practicând natația, patinajul, atletismul, dar mai ales baschetul, apoi ca manager în sport.
Tibi Bidiga și-a început viața sportivă la vârsta de 6 ani, practicând, în paralel, înotul și atletismul, sporturi în care a obținut titluri de campion regional. Dar, la vârsta de 14 ani, pentru că l-a… „furat mingea de baschet”, cum îi place să spună, a renunțat la aceste sporturi și s-a dedicat exclusiv acestei discipline, unde a avut o performanță frumoasă. În anul 1966 a fost desemnat cel mai tehnic jucător la „Trofeul Carpați” de la Brașov, din anul 1966, care era, de fapt, unicul campionat național de baschet pentru juniori III din acea vreme. După primirea acestui titlu atenția și pregătirea sa fizică au fost dedicate, în exclusivitate, baschetului. Anul 1967 îl suprinde ca parte din lotul național școlar, fiind parte din echipa Liceului „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș, echipă cu care a câștigat titlul de campioni naționali. Din palmaresul său sportiv mai menționăm: medalia de bronz la Cluj Napoca (1968), medalia de argint la Piatra Neamț (1969), medalia de argint la București (1970). Toate aceste rezultate fiind obținute la campionatele naționale de baschet pentru juniori I. Bidiga a jucat exclusiv pentru echipele de baschet din Târgu Mureș, atât pentru cele de divizia B, cât și pentru cele pentru divizia A, refuzând orice propunere de tranfer de la mari echipe, cum ar fi „Steaua București”, I.E.F.S. București, Politehnica și Universitatea Cluj, Politehnica Iași. Motivul? Ni-l devoalează chiar domnia sa: „Fiind un local patriot, am dorit să joc doar pentru Târgu Mureș.”
Absolvent al Facultății de Educație Fizică si Sport, în anul 1977, Tibi, cum îl știe toată lumea, a fost, la începutul carierei sale de manager, mai întâi secretarul Clubului Sportiv Universitar din Târgu Mureș, apoi în anul 1981, a devenit cel mai tânăr secretar de sport din țară, post de conducere pe care l-a ocupat în cadrul Consiliului Judetean pentru Educație Fizică și Sport Mureș. A mai fost salariat al Clubului Sportiv “Constructorul” Târgu Mureș, iar ulterior, din anul 1990, a fost director al Direcției pentru Sport și Tineret Mureș, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2005, când s-a pensionat. A făcut parte, în calitate de secretar, din comisia de organizare a Jocurilor Olimpice Mondiale Universitare de la București din 1981.
Întrebat de noi ce înseamnă pentru Tibi Bidiga sportul mureșean, răspunsul a venit prompt: „Înseamnă totul. M-am născut și am crescut în sportul mureșean. M-am născut din bunici și părinți sportivi.” Cea mai mare bucurie a sa ca manager în sport? „Faptul că, la Târgu Mureș, s-au organizat multe competiții internaționale, mai ales după anul 1978, când s-a dat în folosință Sala Sporturilor, competiții la care și eu, împreună cu colegii mei, mi-a adus contribuția. Ca exemplificare menționez Campionatele Balcanice la baschet și handbal, Campionatul European de Baschet U 20, meciurile internaționale de baschet și de handbal, grupe și preliminarii de campionat european la futsal.”
Despre Tiberiu Bidiga putem spune, în mod cert, că este omul care și-a dedicat întreaga viață sportului, sportului mureșean. Dar ce i-a oferit sportul? „Sportul mi-a oferit, în toată viața mea, momente extraordinare, atât ca practicant, cât și ca manager.”
Sportul, moștenire de familie
Tiberiu Bidiga, ca sportiv și manager, a avut un model. Pe tatăl său, care, practic, i-a lăsat ca moșternire, dragostea față de sport. Nicolae Mircea Bidiga a practicat volei și baschet, ca ulterior să devină arbitru la volei. Nicolae Mircea Bidiga, în anul 1962 a fost numit în funcția de președinte al Clubului Sportiv “Mureșul”.
Text & Foto: Beatrice MERCADO
(Echipa Junior Sport a realizat un interviu filmat cu domnul Tiberiu Bidiga, interviu care poate fi urmărit aici