Atleta Ella Kovács

Ediții locale-jud Mureș

Regina” celor două tururi de pistă

Atleta Ella Kovács s-a născut în 11 decembrie 1964 în orașul Luduș, județul Mureș. A început să alerge în orașul natal, dar de foarte tânără a ajuns la Școala Sportivă din orașul reședință de județ, Târgu Mureș. Aici, primii pași în atletismul de performanță i-au fost îndrumați de regretatul Adalbert Szász, cel după care este denumit astăzi Liceul cu Program Sportiv din localitate.

Nu a stat mult timp nici la Târgu Mureș, deoarece în momentul în care s-a dovedit că are un talent deosebit la alergările de semidistanță, mai ales în proba de 800 de metri, Ella „și-a luat zborul” spre cele mai importante piste ale lumii. Nu cunoaștem foarte multe despre viața ei personală, dealtfel a concurat într-o vreme în care detaliile de acest gen nu prea ieșeau în public, mai ales când performerii reușeau să părăsească România. Primul mare rezultat l-a realizat în 1985, când a luat medalia de aur la Campionatele Europene de Sală din Atena, în proba ei preferată, cea de 800 metri. Tot în acel an a realizat și cel mai valoros rezultat din carieră, un timp de 1:55,68 la 800 de metri, consemnat ca cel mai bun timp din acel an în analele federației internaționale la această probă. De atunci a rămas o prezență constantă pe piste la cele mai importante concursuri. Excepție au făcut Jocurile Olimpice de la Seul, din 1988, unde conducerea sportului românesc din acele vremuri a decis să nu o înscrie, cu toate că a realizat, la București, un timp valoros înainte de jocuri, respectiv un timp de 1:58,10. La Seul România a deplasat doar câțiva sportivi, doar pe aceia care aveau șanse certe la medalii. Distanța era lungă, costurile mari, iar Nicolae Ceaușescu tocmai lăsase visteria țării goală, prin plata nesăbuită a datoriilor de stat.

Perioada cea mai fructuoasă a Ellei Kovács a început însă după anul 1990. În acel an a ocupat locul 5 la Campionatele Europene de la Split, iar în anul următor a trecut la nivel mondial: a cucerit medalia de bronz atât la Campionatele Mondiale de Sală din Sevilla, cât și la cele din aer liber (a doua ediție din istorie) de la Tokio. În 1992 a venit un nou rezultat de excepție, aurul european indoor de la Genova, după care, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, s-a clasat pe locul șase, probabil un rezultat care nu a satisfăcut-o după succesele din anii anteriori.

Totuși, Ella Kovács a arătat că mai are resurse. Astfel, în 1993, la Campionatele Mondiale de la Stuttgart a reușit să câștige din nou o medalie, cea de bronz, iar la europenele indoor de la Paris din 1994 a câștigat medalia de argint.

Ca o recunoștință pentru meritele ei și renumele orașului său natal, în Luduș  se organizează de 13 ani în fiecare an o competiție de alergări pe distanțe medii, denumită „Trofeul Ella Kovács”, competiție rezervată categoriilor copii și juniori, invitata de onoare fiind chiar fosta mare atletă. De câte ori îi permite timpul, aceasta este prezentă la fața locului, pentru a le spune copiilor, că și ei pot ajunge mari campioni dacă se antrenează din greu și cred în șansa lor.

Text & Foto: Zsombor Bálint

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *