Un secol de performanță mureșeană
Prima participare a sportivilor din județul Mureș la Jocurile Olimpice s-a produs în 1924, la Paris. Atunci, Radu Niculescu şi Molnár Attila au făcut parte din naționala de fotbal, care a pierdut(0-6), în optimile de finală, în fața Olandei. După 28 de ani, la Helsinki, în 1952, a fost rândul poloiștilor mureșeni Deák Iuliu, Kelemen Andrei și Simon Francisc să bifeze o participare la JO, terminând competiția pe locul 17. Abia la Melbourne, în 1956, s-a produs apropierea de podium. Atunci, Maria Both a ocupat locul 2 în primaserie la 100 m spate, în competiția de natație, ratând calificarea în finala de 8 din cauza timpului mai slab (1:15,8) față de acela al concurentelor din celelalte serii – a ocupat locul 12 la „general”.
Din 1956, mureșenii au cochetat cu locurile fruntașe la Jocurile Olimpice, dintre aceștia putând fi amintiți canotoarea Ecaterina Oancia – campioană olimpică în 1984, handbaliștii Roland Gunesch, Mircea Grabovski și Radu Voina, care au participat la câștigarea medaliilor de argint la Montreal, în 1976, respectiv de bronz, la München, în 1972, și la Moscova, în 1980, Ladislau Simon – „bronz” la lupte (Montreal 1976), Nicolae Pop – „bronz”, la volei, în 1980, la Moscova, Barabás Enikö – „bronz” la canotaj, la 8+1 (Beijing 2008), Antal Pongrácz – locul 4 la spadă individual, și 5, la echipe (München 1972), respectiv locul 4, cu echipa (Moscova 1980) la scrimă, Simon Francisc – locul 5 cu echipa României de polo (Roma 1960). Nu trebuie omisă nici contribuția sportivilor de pe aceste meleaguri la Jocurile Olimpice de iarnă. În 1992, la Albertville, Hodos Lászlo (născut la Târgu Mureș) a făcut parte din bobul de 4 persoane clasat pe locul 20. Pe de altă parte, sportivii din Mureș s-au aflat și printre „pionierii” participărilor noastre olimpice. În 1980, la Moscova, de pildă, s-a produs debutul nostru la tir cu arcul, iar Aurora Chin (locul 13), Berki András (locul 15) și Terezia Preda (locul 24), precum și antrenorul Máthé Iosif proveneau din această zonă.
De la Ella Kovács la Norbert Trandafir
Fără a epuiza lista campionilor mureșeni în doar două pagini, îi voi aminti, pentru contribuția lor la dezvoltarea sportului românesc, pe Ella Kovács (atletism/multiplă medaliată mondială și europeană la 800 m), Traian Rus, Olga Nemeș și Bernádette Szöcs (tenis de masă), Ilie Hosu, Doina Baciu și Margareta Szémany (popice), Vasile Coroș (patinaj viteză), Nagy Gábor (polo, înot și hochei), Éva Ferenczi-Aczel, Suzana Pârșu-Szabados și Ferencz Sigismund (baschet), Ballo Francisc și Alin Păcurar (lupte), precum și pe Norbert Trandafir (natație). Ei și mulți alții au făcut posibilă dezvoltarea sportului în județul Mureș, au întreținut interesul localnicilor, al copiilor pentru mișcare.
Handbalistele, „aur” în 1988
În sporturile de echipă, o mare performanță a fost înregistrată în 1988, când echipa feminină de handbal CS MureșulTârgu Mureș a devenit campioană a României, punând capăt hegemoniei Științei Bacău (8 titluri între 1979 și 1988). Era de altfel anul în care mureșencele reușeau eventul, câștigând și Cupa României, trofeu pe care-l cucerise și în urmă cu un an, iar în Cupa Campionilor disputau semifinala cu Dinamo Kiev. O medalie de aur a câștigat, de asemenea, formația feminină de fotbal FCM Târgu Mureș (2009/2010), tot cu un event. Fotbalistele mureșene se clasau ulterior, până în 2016, întoate edițiile pe locul secund în campionat, după Olimpia Cluj, cu care au disputat fiecare finală și în Cupa României,trofeu pe care reușeau să-l câștige la ultima finală disputată. Hocheiștii de la RATA Târgu Mureș au triumfat de două ori în competiția internă (1950 și 1951). Mai puțin norocoasă a fost gruparea masculină de baschet BC Mureș, care a obținut „doar” medalia de argint în trei ediții, între 2013 și 2016, disputând în această perioadă și două finale ale Cupei României, fiind de fiecare dată la doar câteva secunde de câștigarea trofeului. Nu în ultimul rând, la Târgu Mureș există și o bună formație feminină de volei, CSU Medicina, care activează de ani buni în Divizia A1, de elită, cu mai multe participări în Cupa CEV, iar echipa masculină, CS Torpi, a activat și ea în a doua ligă până acum câțiva ani.
La fotbal, cea mai importantă performanță a fost reușită de Asociația Sportivă Armata Târgu Mureș, respectiv de Asociația Ardealul Târgu Mureș, care au ocupat locul 2 în anul 1975, respectiv în 2015 (s-a câștigat tot atunci Super Cupa României). Într-un clasament „all-time”, după numărul de meciuri disputate în prima ligă, locurile 3 și 4 sunt ocupate de foști jucători ai AS Armata, Florea Ispir (485) și Lászlo Bölöni (484). De remarcat faptul că Florea Ispir a disputat toate meciurile de pe prima scenă sub culorile aceluiași club! Cu secțiunea futsal din cadrul Federației Române de Fotbal, înființată abia în 2002, tot la sporturile de echipă, formația City’us Târgu Mureș a devenit cea mai titrată din România. Aceasta a promovat în 2007 în Liga I și începând din anul 2008 a cucerit de 7 ori Cupa României, de 6 ori titlul de campioană și o Supercupă, trofeu care s-a disputat în anii în care se reușea eventul. Pe lângă aceste rezultate pe plan intern, City’us a avut și șase participări în UEFA Futsal Cup, reușind de trei ori calificarea între primele echipe europene.
Vara anului 2015 a fost de altfel cea mai „fierbinte” pentru sporturile de echipă mureșene. ASA a luptat până în ultima etapă pentru câștigarea titlului de campioni, atât la băieți, cât și la fete, BC Mureș își disputa a treia finală la baschet masculin, voleibalistele de la CSU Medicina obțineau cea mai bună performanță din istoria clubului, ajungând în semifinala campionatului. Echipa de futsal era singura care cucerea titlul, dar „capitala sporturilor de echipă” parcă se mutase la Târgu Mureș.
Au fost cei mai buni în 2016
Anul trecut, la Gala Sportului Mureșan, au fost premiați cei mai valoroși 50 de performeri ai județului. Multipla medaliată mondială, europeană și națională la karate Ildiko Székely (Sport Grup Sakura Târgu Mureș) a fost desemnată sportiva anului 2016. Alături de ea, în Top 10 au intrat Kiss Andreea Apostolache (wushu/CS Mureșul Târgu Mureș, Henrieta Fangli (natație/CSȘ Târgu Mureș, Norbert Varo (fotbal tenis/ CS Gomboș MA), Ioana Șulea (culturism/ CS Universitar), Monica Mădălina Florea (atletism/CAM Sighișoara), Constantin Hîrgău (canotaj/CS Mureșul), Răzvan Kovacs (lupte libere/ CS Mureșul, Beata Piringer (ciclism/CS Mureșul) și Ana Gyéresi (popice/ CS Romgaz-Electromureș).
Text: Marian BURLACU și Mihai VEREȘ
Foto Marian BURLACU