Retragere în glorie pentru luptătorul Alexandru Ballai

Ediții locale-jud Mureș

Unul dintre sportivii cu palmares impresionant între luptătorii din România este și târgumureșeanul Alexandrul Ballai. Cu 14 titluri de campion național, 80 de medalii câștigate de-a lungul carierei în toate competițiile, dintre care 67 de aur, toate la categoria grea, acesta nu a renunțat la cariera sportivă nici după ce a trecut de vârsta la care se mai pot obține performanțe în…sportul de performanță.

Ballai este în vârstă de 54 de ani și a început să practice luptele libere la vârsta de 14 ani, în anul 1977 mai exact, la Clubul Sportiv „Mureșul” Târgu Mureș, unde a fost legitimat în 1979. În 1982 a plecat în armată și a ajuns unde altundeva, decât la „Steaua București”. A rămas „încorporat” timp de 12 ani la clubul bucureștean, după care s-a întors la „Mureșul”, la vârsta de 31 de ani. În toată acea perioadă a cunoscut practic gloria sportivă, dar titluri sau medalii a obținut și pentru clubul târgumureșean. Ultimul titlu național l-a cucerit la vârsta de 34 de ani, dar aproape fără pauză, a intrat în competițiile veteranilor, care se dispută de la 35 de ani. Crescut practic în sala de lupte, dragostea pentru această disciplină nu l-a lăsat să stea departe. La veterani a reușit să cucerească întreaga admirație a familiei luptelor, chiar la nivel mondial. În competiția veteranilor, care se dispută pe categorii de vârstă de câte cinci ani, acesta a reușit să obțină la fiecare categorie titlul mondial. În total are în palmares cinci asemenea reușite, la care se adaugă alte cinci medalii de argint și una de bronz. Așadar, în cei 19 ani petrecuți pe saltelele luptătorilor veterani, Alexandru Ballai a urcat pe podium de 11 ori.

Ultimul succes suprem a fost obținut recent, în luna octombrie, la Plovdiv, în Bulgaria, la categoria 120 kilograme a veteranilor de 50-55 de ani. La această categorie a reușit „dubla”, dar după acest succes marele luptător, la propriu sau figurat, a decis să renunțe definitiv la cariera sportivă. Acest lucru nu înseamnă că va sta departe de sportul căruia și-a dedicat viața, căruia îi datorează succesul. Ballai este președintele secției de lupte libere a Clubului Sportiv Mureșul și vicepreședinte la Federația Română de Lupte. Are în paralel propria afacere, fiind administratorul unei firme de pază și protecție, firmă cu câteva sute de angajați, prin intermediul căreia încearcă atâta cât se poate să păstreze valorile locale acasă, oferindu-le loc de muncă. Alexandru Ballai a primit din partea Federației Române de Lupte Diploma de Excelență „Pentru Merite Deosebite aduse la Dezvoltarea și Promovarea luptelor în România”, dinsticție oferită anul trecut, cu ocazia Cupei Europene pe Națiuni de la București.

Renunțarea la cariera sportivă a fost influențată așadar de mai mulți factori. Pe lângă vârstă, pregătirea pentru competițiile majore necesită foarte mult timp, un subiect delicat pentru cineva cu atâtea atribuții. În plus, va avea mai mult timp și pentru familia sa, căreia îi este recunoscător pentru sprijin și înțelegere. Totuși, Alexandru Ballai va fi în continuare alături de lupte, la clubul mureșean și Federație, un sportiv despre care se poate spune că s-a retras într-adevăr în glorie, cu titlul de campion mondial.

Text & foto: Mihai VEREȘ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *