Gabriel Toncean, președintele Federației Române de Culturism și Fitness, i-a convins pe români să facă sport

Ediții locale-jud Mureș

O nouă eră în culturismul românesc

Ziua de 23 martie 2013 avea să fie cea care schimba culturismul și fitness-ul românesc. A fost ziua în care Adunarea Generală a Federației Române de Culturism și Fitness îl alegea președinte pe reghineanul prof. Gabriel Toncean. Așa a început o nouă eră în acest sport pentru România dar și pentru promovarea sportului modelării corporale în rândul tuturor categoriilor de vârstă.

Preocuparea reghineanului nou ales în fruntea FRCF a fost să-i facă pe români să intre în sălile de fitness pentru un corp armonios, pentru energie și sănătate. Dar stilul de viață sănătos nu a fost singura preocupare a sa. În timp ce a derulat o campanie media puternică de promovare a sportului, a schimbat și imaginea sportivilor de performanță. I-a făcut pe români să-i privească cu admirație pe culturiștii și pe campionii la fitness. Și în timp ce deveneau tot mai pline sălile de fitness pe care s-a preocupat să le acrediteze și să le doteze cu personal calificat, și cluburile de performanță aduneau tot mai mulți sportivi legitimați.

România a devenit o forță în culturismul internațional

Rezultatele sportivilor și munca de la conducerea FRCF au creat în scurt timp ecouri la nivel continental. După ce în mai 2015 municipiul Reghin găzduia Campionatele Balcanice – o imensă reușită pentru oficialii români., în octombrie 2016 Gabriel Toncean devine președinte al Federației Balcanice de Culturism și Fitness, coordonând activitatea din 11 țări. „Mă simt onorat de această numire, însă ea mă și obligă să dovedesc că România este capabilă să dea echipe de management performante în sport. Spun echipe pentru că fără colaboratori extrem de bine pregătiți pe segmentul lor nu se pot obține rezultate., spunea atunci prof. Toncean.

Și nu s-a oprit aici. În mai puțin de o lună, a fost numit Președinte al Federației Balcanice, a fost premiat de Congresul Federației Mondiale cu „Medalia Președintelui” și a primit o diplomă pentru excelență în cadrul Star Awards Gala 2016. Apoi, devine primul oficial român ajuns în echipa de conducere a Federației Europene de Culturism și Fitness,  condusă de spaniolul dr. Rafael Santonja. „Sunt foarte mândru că de acum înainte, puteri mondiale ale fitness-ului precum Germania, Anglia, Franța sau Portugalia vor privi România cu mai multă atenție și respect. Voința unită cu muncă și răbdare învinge întotdeauna”, a declarat reghineanul.

Dar dincolo de toată aprecierea la nivel internațional, de lista lungă de rezultate la competiții importante, marele examen al FRCF se dă în noiembrie 2017, la Bistrița, când pentru prima dată în istoria sa, România găzduiește un Mondial, și anume Campionatul Mondial de Juniori și Masters (1-13 noiembrie 2017) – un eveniment care vine să încununeze munca de ani de zile a echipei de la conducerea FRCF.

( Gabriel Toncean cu președintele UFBB R. Santoja )

Text: Marcela GERMAN

Foto: Arhiva personală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *