Răzvan Lucian Pîrcălabu

The Great

După ce am aflat părerea domnului Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, despre importanța educației și culturii sportive în rândul copiilor, am vrut să cunoaștem și punctul de vedere al domnului Răzvan Lucian Pîrcălabu, președintele Federației Române de Lupte, care a avut amabilitatea să ne mai transmită și alte gânduri ale sale despre sport în general, dar și despre lupte în special.

 ”Sportul înseamnă în primul rând educație”

B.M.: Editarea revistei JUNIOR SPORT și inițierea de acțiuni de determinare a apropierii copiilor de sport, dar și de premiere a excelenței junioratului sportiv românesc, sunt reperele activității Asociației JUNIOR SPORT. Considerați necesare astfel de demersuri?

R.L.P.: Inițiativele dvs. trebuie apreciate și sunt deosebit de utile, nu numai pentru copiii nepracticanți încă de sport, ci și pentru juniori, cadeți. Aceștia din urmă trebuie puși în valoare, trebuie să li se cunoască activitatea. Știm ce înseamnă pentru un copil să arate altor copii, colegi de clasă, vecini, un articol despre el într-o revistă. Pe vremea mea era revista ”Cutezătorii” și, când acolo se scria despre meritele noastre ca mici campioni, eram tare încântați. O luam după noi la școală și o arătam la toată clasa, la profesori! Iar părinții și bunicii decupau din revistă materialele despre noi… Chiar dacă acum tehnologia digitală a evoluat și promovarea este mai mult în online, eu nu cred că un mic sportiv nu se bucură când cineva scrie despre el într-o revistă. Eu am mai spus-o și cu alte ocazii: Sportul este esențial pentru copii, mai ales în ceea ce privește modelarea caracterului. Îi face mai disciplinați, mai responsabili, dar îi și întărește psihic pentru… urgiile vieții, ca să mă exprim mai deschis. Pe lângă educație și control mental, sportul înseamnă și sănătate fizică. Toate acestea sunt pe aceeași poziție ca importanță. Apoi, normal, este importantă și promovarea.

 ”Sportul îi ține pe cei mici departe de anturajele dubioase, de vicii”

B.M.: Dacă ați fi acum în fața unor copii din clasele gimnaziale, copii să zicem cu vârsta cuprinsă între 8-10 ani. Ce le-ați spune ca să-i determinați să pășească într-o sală de antrenament la lupte?

R.L.P.: În primul rând le-aș spune că sportul este cea mai bună alternativă de a sta departe de medii nu tocmai bune. În loc să stea brambura pe străzi, unde pot fi ispitiți cu tot felul de tentații, mai bine să facă sport. În al doilea rând, la sport au șansa să se realizeze în viață. Prin sport te poți face cunoscut, prin sport … trăiești frumos! Poți ajunge chiar un ambasador al țării tale.

B.M.: Care este, în accepțiunea dvs., condiția de bază pentru ca un copil să facă sport?

R.L.P.: În primul rând să VREA să facă sport! După aceea se iau în calcul alte coordonate. Cu plăcere să își dorească. Apoi contează și vârsta. Ideal ar fi să înceapă cam la 10 ani. Anumite deprinderi se formează când copilul are totuși o vârstă fragedă. Atunci are toate datele necesare pentru a învăța bine acest sport și mă refer efectiv la anumite atacuri, prinderi, stilul de luptă. Un bun antrenor poate identifica un talent nativ, dar e doar un început. Orele de antrenament vor vorbi de la sine. Și timpul.

”Regret că, în anii ’90, cei care au condus atunci federația de lupte, nu au luat «taurul de coarne» mai serios și s-a pierdut startul pe plan internațional…”

B.M.: Ce regretați că s-a pierdut, de-a lungul timpului, în ”universul”…luptelor?

R.L.P.: S-a pierdut un timp prețios în ceea ce privește participarea țării noastre la competițiile internaționale, dar sper să recuperăm rapid tot ce s-a pierdut. Eu cel puțin mi-am făcut câteva targeturi precise, iar reprezentativitatea luptelor românești în lume este cel mai important target al meu. Visez să fac din federația de lupte o federație puternică, atât pe plan intern, cât și pe cel extern.

B.M.: Care sunt cele mai mari nume de la lupte acum? Mă refer la sportivii campioni activi, seniori și juniori (cadeți).

R.L.P.: La seniori ne mândrim cu singurul calificat, până acum, la Jocurile Olimpice de la Rio – Alin Alexuc, iar la juniori (cadeți), fără discuție, ne mîndrim cu Ștefania Priceputu – campioană europeană la cadeți în 2015 și câștigătoare de trofeu la dvs., la Balul Junior Sport, nu?!

”Ștefania Priceputu trăiește pentru lupte, respiră lupte!”

B.M.: Așa este! Și pentru că tot ați menționat-o pe Ștefania…Eu consider că un asemenea copil ca ea, în pofida marilor probleme existențiale avute (până de curând dormea chiar în sala de antrenament de la CSM Craiova, iar antrenorul ei, domnul Valentin Boboșca, îi era antrenor, dar și mamă și tată), este unul dintre cele mai elocvente exemple pentru a ilustra faptul că sportul poate fi cea mai frumoasă realizare, dar și o teribilă soluție de viață….

R.L.P.: Ștefania este un copil model! Talentată, ambițioasă, de mare perspectivă sportivă, dar și cu un caracter aparte. O luptătoare din toate punctele de vedere. De dat exemplu pentru alți copii.

B.M.: Noi o să dorim să o promovăm pe Ștefania și după Balul JUNIOR SPORT și poate, de ce nu, să mergem cu ea în câteva școli, să le vorbească copiilor despre ce înseamnă să devii campion, în pofida faptului că viața îți poate încerca puterile nedrept uneori. Și poate îi va provoca pe copii și la o mică …trântă pe saltea!

R.L.P.: Ne-am bucura foarte mult dacă veți face o astfel de acțiune cu Ștefania, mai ales că ea este acum în București, la Centrul de Junioare lupte (centru ce se află în cadrul Liceului cu program sportiv ”Mircea Eliade”).

B.M.: Ca președinte al Federație Române de Lupte, în mod sigur v-ați pus pe ”agenda de lucru” câteva ostru obligatorii. Le-ați ”bifat” deja ca rezolvate?

R.L.P.: Cum un mandat de președinte are 4 ani, eu deja, după primii 2 ani, mi-am îndeplinit toate promisiunile. În momentul de față sunt pe …plus…la bonusuri!

B.M.: Dați-mi câteva exemple…de realizări notabile…

R.L.P.: Promovarea pe plan ostrumlnal a federației, dar mai ales reintroducerea României în circuitul ostrumlnal competițional de lupte. Vă voi da doar două exemple: organizarea, în acest an, a două mari competiții în țara noastră – Campionatul European de Juniori (iulie, București) și Campionatul Balcanic (octombrie, Craiova). Ținând cont că la Campionatul European vor participa ostrum din 50 de țări, iar la cel Balcanic din 11 țări, eu zic că este totuși o realizare.

B.M.: Mare realizare! Vă felicit domnule președinte pentru tot efortul depus pentru reușita României de a găzdui asemenea concursuri de mare nivel. Sunt convinsă că ați avut un rol ostruml în alegerea Românie ca țară gazdă.

R.L.P.: Nu neapărat eu, ci echipa noastră de la federație.

B.M.: Mult succes!

R.L.P.: Să fie! Mulțumim pentru promovarea Ștefaniei, dar și pentru promovarea sportului nostru.

Fișă personală – Răzvan Lucian Pîrcălabu

  • S-a născut în 17 mai 1978, în București;
  • A practicat luptele de la 9 la 23 ani, fiind legitimat numai la CSA Steaua;
  • În 2013 a fost ales președinte Federației Române de Lupte (cu 67 de voturi, depășindu-l cu trei voturi pe Vasile Puşcaşu), ultimul campion olimpic al României la lupte (Seul 1988);
  • Înainte de a fi ales președinte al FRL, a deținut și funcția de șef al sectorului de atletică grea (secțiile de arte marțiale, box, haltere, lupte, judo) la CSA Steaua București;
  • Este absolvent al Universității de Educație Fizică și Sport din Bacău și are un masterat în sport la aceeași facultate;
  • Este fiul marelui practicant al luptelor, Marin Pîrcălabu.

Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 3 (apariție februarie 2016)

Autor: Beatrice Mercado

Foto: Arhiva Personală a lui Răzvan Pîrcălabu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *