Alexandru Dedu

The Great

”Pentru promovarea sportului în rândul copiilor nu sunt suficiente doar lozincile, ci trebuie să apară, efectiv, sportivii în fața lor, ca modele”, ne-a declarant Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal. Un om de sport trimite copiii nu numai la sport, ci și la …citit! ”Mesajul pe care aș dori să-l transmit copiiilor? Să pună mâna să citească, pentru că orizontul li se va deschide fantastic!” De altfel, ambele ipostaze contribuie la formarea armonioasă și completă a celor mici. ”Educația și cultura sportivă în rândul copiiilor, o necesitate” este una dintre campaniile permanente ale Asociației Junior Sport și, pe această temă, am stat de vorbă cu mai multe personalități din lumea sportului, dar și din administrația publică, una dintre acestea fiind domnul Alexadru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

B.M.: Rostul proiectului Junior Sport, ca proiect național realizat în parteneriat cu MECS și UNEFS și desfășurat atât sub forma unei publicații – Revista Junior Sport – cât și sub forma unor acțiuni, este acela de a promova în școli educația și cultura sportivă. Considerați oportun un astfel de proiect?

A.D.: Orice implicare a societății civile în fenomenul sport este binevenită. Faptul că se asociază ong-uri cu diferite instituții publice (cum este cazul dvs. cu Ministerul Educației și UNEFS), este un fapt constructiv ce aduce un anumit entuziasm. Cred că este benefică această simbioză.

B.M.: Pentru a determina pe cei mici să facă sport considerați prioritară apropierea lor de fenomenul sportiv prin materiale și acțiuni de educație și cultură sportivă?

A.D.: Aici intrăm într-o zonă de marketing, de publicitate și nu este rău. Copiii sunt informați, practic li se oferă o gamă diversificată de mesaje despre sport și sportivi, fapt ce poate determina apropierea lor de acest domeniu. Putința de a accede spre sport le este astfel facilitată. Însă eu pot invoca și experiența mea din afara țării. În echipele unde am jucat, și am avut șansa să joc în echipe mari, sportivii, prin contract, erau implicați în acțiuni de promovare a sportului în general și a clubului în particular. Ne duceam și țineam ore de sport în școli și licee, ne duceam la seminarii și vorbeam în fața elevilor și studenților despre despre noțiunea de echipă, despre efort, despre focus. Acesta ar trebui să fie cel mai important mijloc de promovare!

B.M.: Cluburile sportive de handbal și poate chiar federația, ar trebui să inițieze diverse acțiuni prin care copiii nepracticanți încă de sport să fie încurajați, stimulați să o facă, să se apropie de acest frumos sport? V-ați gândit să faceți un demers mai aplicat și focusat?

A.D.: Pentru federație este un pic cam dificil. Noi avem în total 8 loturi naționale și nu sunt sportivii noștri. Noi îi chemăm de la cluburile lor în perioadele de cantonament și la competiții și suntem focalizați pe performanță. Timpul este foarte strict structurat și se are în vedere pregătirea efectivă pentru respectivele participări de joc. Singurul loc însă unde noi putem să ajutăm este asumarea contractuală cu partenerii noștri, sponsorii, în diverse acțiuni care fac parte dint-un calendar bine prestabilit. Așa că eu consider că ceea ce spuneți dvs. trebuie să fie apanajul cluburilor care au sportivii la dispoziție tot timpul anului și pot face astfel de demersuri.

 ”Sunt foarte multe entități care ar dori să investească în sport, dar pârghia de finanțare este permanent contestată”

B.M.: Ce s-a pierdut de-a lungul timpului în lumea handbalului și ce regretați?

A.D.: Din păcate nu numai în lumea handbalului s-a pierdut… Eu regret structura competiției ”Daciada” și acum este foarte greu să refaci un asemenea proiect complex, mai ales în ceea ce privește pârghia de finanțare. De fapt asta este problema sportului în ziua de azi.

B.M.: Revista Junior Sport este distribuită în școli, cum poate știți deja, și am dori să transmiteți un mesaj pentru cei mici. Mai ales acum când, odată cu câștigarea medaliei de bronz la handbal, de către echipa națională feminină a României, s-a creat o empatie teribilă în jurul acestui sport.

A.D.: Chiar dacă nu este frumos și bine să vorbești despre tine, eu aș face referire la educația pe care am primit-o. În mare parte din ceea eu sunt acum se datorează faptului că am avut în casă o bibliotecă de peste 5000 de volume. Și pentru faptul că eu am citit foarte mult, trebuie să mulțumesc părinților mei. A citi este obligatoriu pentru a avea mereu și altă perspectivă. Nu numai drumul cel drept, pentru că este cel mai scurt, este și cel mai bun.

 ”În realitatea sportului românesc, consider că handbalul ….«plutește» bine!”

B.M.: Juniorii handbaliști? Ce ne puteți spune despre ei?

A.D.: Echipa națională de tineret la băieți este calificată la Campionatul Mondial din vară, iar echipa națională de juniori fete se pregătește, de asemenea, pentru campionatul mondial. Așa că nu stăm rău la handbal! În anul 2015, de exemplu, dintr-un total de 8 loturi naționale, 6 au fost prezente la campionatele europene și mondiale.

Fișă personală – Alexandru Dedu

  • S-a născut în 15 septembrie 1971, la Ploiești (județul Prahova);
  • A început să practice sportul la Ploiești, jucând baschet;
  • În handbal a evoluat pe postul de pivot;
  • A făcut parte din lotul României de handbal, fiind participant la Jocurile Olimpice de la Barcelona (1992);
  • A evoluat la CSS Ploiești (1988-1989), Poli Timișoara (1990-1991), Steaua (1991-1996), Istres Ouest Provence (Franța / 1996), Barcelona Handbal (1996-1999), LTV Wuppertal (Germania / 1999-2000), Porto (2000-2004) și Pontevedra (Spania / 2005);
  • Are 232 de meciuri jucate pentru echipa României, marcând în întreaga carieră aproape 400 de goluri pentru aceasta (a înscris 49 de goluri în 17 partide la echipa de tineret, respectiv 52 de goluri în 22 de întâlniri la aceea de juniori). Se află pe locul 6 într-un clasament all-time al selecțiilor la naționala mare, respectiv pe 20 după golurile înscrise pentru aceasta;
  • A câștigat titlul de campion al României în 1991, 1994 și 1996;
  • A fost campion al Spaniei în 1997, 1998 și 1999
  • A obținut titlul în Portugalia în 2002, 2003 și 2004
  • A câștigat Liga Campionilor Europeni în 1997, 1998 și 1999 cu Barcelona;
  • A triumfat în Supercupa EHF în 1998 și 1999;
  • Este absolvent al ANEFS București, secția Militară;
  • A absolvit Universitatea Ecologică din București – Managementul Activităților de Educație Fizică și Sport;
  • Are carnetul de antrenor de handbal categoria a II-a;
  • În 10 februarie 2014, a fost ales președinte al Federației Române de Handbal, succedându-i în funcție lui Cristian Gațu.

Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 3 (apariție februarie 2016)

Autor: Beatrice Mercado

Foto: Marian Burlacu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *