Para-Karate la C.S. Tiger Budo Karate Kyokushin Tg.Mureș

Născut Special

Se știe de ceva timp că practicarea artelor marțiale are beneficii nu doar de ordin fizic, ajutându-i pe practicanți să se concentreze mai bine, dobândesc agilitate în gândire, coordonarea, sunt mai calmi, trec mai ușor peste obstacolele din viață etc. Mișcarea de para-karate de la nivel internațional a propus cercetări referitoare la posibilitatea îmbunătățirii calității vieții prin artele marțiale în cazul persoanelor cu dizabilități. Rezultatele au fost deosebite, acum în unele țări precum Belgia, Ungaria, Canada etc. artele marțiale sunt folosite și ca o terapie pentru persoanele cu dizabilități.

„Acum câțiva ani ne-a venit ideea de a introduce o secție de karate dedicată persoanelor cu dizabilități, dar și însoțitorilor acestora. Secție este oarecum impropriu spus, deoarece antrenamentele nu se desfășoară separat de cele  normale. Filosofia noastră a fost aceea că persoanele cu dizabilități sunt, uneori, private de activități sportive sau au diferite limitări în acest sens. Mai mult, am observat că deseori, activitățile sportive sunt dedicate exclusiv lor și, prin urmare, lipsește partea de socializare și integrare. Prin urmare, am venit cu propunerea de a facilita accesul la antrenamentele noastre a persoanelor cu dizabilități, iar până în prezent avem 6 para-karateka care vin constant la antrenamente, participă la competiții speciale, dau examene de centură specifice lor, participă în cantonamente etc. În ceea ce îi privește pe însoțitorii acestora, ne-am gândit că poate le-ar prinde bine și lor puțină mișcare, relaxare, socializare etc., ca urmare, inclusiv ei pot participa la toate activitățile clubului. Chiar mai mult, unii părinți și-au achiziționat karate-gi (kimono) pentru a practica karate împreună cu copiii lor, dar și cu ceilalți membrii ai Clubului. Am observat cât de importantă este integrarea acestor persoane cu nevoi speciale în societate, în rândul sportivilor. Până la urmă, ei își doresc să fie considerate persoane normale, să fie apreciate, să aibă activități normale precum toți ceilalți. Din 2018 am trecut mai departe, spre performanță, prin participarea la Campionatul Mondial de Para-karate din Budapesta, apoi chiar clubul nostru a organizat o Competiție Internațională de para-karate la Tg. Mureș, iar anul acesta am introdus în cadrul Campionatului Național de Karate Kyokushin desfășurat în Tg.Mureș o secțiune de competiție pentru para-karateka.”

Această declarație aparține antrenorului de la Clubul Tiger Budo, Sensei Traian Dumbrăvean 4 DAN.

Participarea la antrenamente este gratuită pentru persoanele cu dizabilități indiferent de afecțiune, cât și pentru însoțitorii acestora. Cei care doresc să participe nu trebuie să își facă nicio problemă, deoarece avem deja persoane în Club, practicanți de karate, care au dobândit experiență în ceea ce privește modul de abordare a karate-ului atunci când vine vorba de persoanele cu dizabilități. Text & Foto: C.S. Tiger Budo Karate Kyokushin Tg.Mureș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *