Rebecca Ioana Neagu are drept țintă participarea la Jocurile Olimpice

Juniori de succes

România a cucerit o singură medalie olimpică la gimnastică ritmică. În 1984, la Los Angeles, Doina Stăiculescu a obținut “argintul”, iar ultima noastră participare la acest sport la JO data din 1996. Ana Luiza Filiorianu nu are un obiect favorit, ea propunându-și să fie constantă în evoluții mai cu seamă că la Jocurile Olimpice concursul este la individual compus.

Bucureșteanca  în vârstă de 10 ani, absolventă a clasei a IV-a la Școala Centrală, Rebecca este pasionată de sport, de mișcare. În 2015 a câștigat mai multe competiții naționale de duatlon (alergare și ciclism) și triatlon (natație, ciclism și alergare), ocupând poziții în Top 10 la concursurile municipale de natație la categoria sa de vârstă.

Rebecca a început înotul când avea 3 ani și jumătate. Atunci nu prea i-a plăcut și a renunțat, dar a revenit după doi ani la alt club, încurajată fiind de antrenorul ei, Alexandru Toma. “Se purta foarte frumos cu mine. Nu-mi dădea exerciții grele. Așa că am decis să merg mai departe”. În 2012 a participat la primul ei concurs, la Cupa Prichindel, la care s-a clasat de trei ori pe locul 2 și o dată pe 4. Pentru Rebecca înotul reprezenta pe atunci mai degrabă o joacă. A început însă să conștientizeze că el înseamnă și competiție. “Am văzut ce eforturi fac colegii mei mai mari. Câte antrenamente sunt necesare pentru a fi pe primele locuri, pentru a te menține acolo”, sp ne Rebe, care, ca orice tânăr sportiv, are și ea modele. Unul dintre idolii săi este Robert Glință (19 ani), campion mondial de juniori la 100 m spate, deținător al recordului lumii pe această di tanță la categoria sa de vârstă și, totodată, unul dintre cei trei înotători români care vor co cura la Jocurile Olimpice de la Rio vara aceasta. “Are multă ambiție”, spune Rebecca despre piteștean. Și adaugă că, pe lista idolilor săi din natație se mai află Camelia Potec, Carmen B naciu, Katinka Hosszu și Michael Phelps. Cum îi place să înoate, să pedaleze și să alerge Rebecca a participat și la competiții de duatlon și triatlon. Recunoaște că înotul este sportul ei forte și că nu se omoară după alergare fiindcă acolo obosește mai repede. Recent ea a fost prezentată drept componentă a SportGuru BCR Racing Team, o echipă privată compusă din alergători, cicliști și triatoloniști din care mai fac parte, printre alții, Marius Ionescu – cel mai valoros maratonist român al momentului – a participat la JO 2012 Londra și s-a calificat la ediția din acest an de la Rio, Radu Milea – cel mai bun ultramaratonist de la noi, și Alex Ciocan – unul dintre cei mai performanți cicliști din ultimele două decenii, câștigător de etape în Turul României. În afară de sport, Rebeccăi îi place să deseneze și să danseze, să se plimbe alături de prieteni, dar și să-și ajute mama în gospodărie. Ea mulțumește familiei sale că o susține necondiționat în tot ceea ce face. De altfel, mama ei, Corina, a făcut înot și baschet, însă a fost nevoită să renunțe din cauza unei otite puternice. Rebecca spune că și-a făcut mulți prieteni prin intermediul sportului și că merită să faci sport chiar dacă nu unul de performanță. “E un mijloc de a fi sănătos, de a-ți petrece timpul liber într-un mod plăcut, de a te întâlni cu alți oameni. Cred că ar fi bine ca toți părinții să-și dea copiii la sport”, a încheiat Rebe.

Lexicon

Triatlonul a fost introdus în programul Jocurilor Olimpice în 2000, la Sydney (Australia) și este un sport compus din trei probe. Acestea diferă în funcție de competiție, dar și de vârstă. La JO, de pildă, concurenții sunt obligați să parcurgă, fără oprire, 1,5 km înot, 40 km cu bicicleta și 10 km în alergare. Acest parcurs poate să fie și mai dur, la IronMan distanțele fiind de 3,86 km, 180 km și 42,195 km. Derivat din triatlon, duatlonul este compus din ciclism și alergare.

Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 4 (apariție iulie 2016)

Autor: Marian Burlacu

Foto: Arhiva personală a Rebbecăi Ioana Neagu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *