FTMB sprijină sportul românesc prin proiecte de și pentru tineret

Evenimente sportive

Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB) este o persoană juridică de drept privat şi de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică şi fără scop lucrativ, unica la nivelul Municipiului Bucureşti (mai multe detalii în acest sens puteţi găsi pe www.ftmb.ro/despre-noi). Amintim totodată că aceasta este membră a doua importante structuri pentru tineret la nivel naţional: Fundaţia Naţională pentru Tineret şi Consiliul Tineretului din România. De asemenea, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti este şi membră a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret de pe lângă Ministerului Tineretului şi Sportului dar şi a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret de pe lângă Primiaria Sector 3.

FTMB are scopul de a elabora, organiza, finanţa programe şi activităţi pentru instruirea, educarea şi formarea tinerilor precum şi a structurilor asociative de şi/sau pentru tineret, interesate la nivelul Municipiului Bucureşti.

MISIUNE:

FTMB îi abordează pe tinerii din București ca pe cea mai importantă resursă umană din procesul de dezvoltare durabilă a Capitalei, împreună astfel pregătind viitorul.

STRATEGII:

1.Tinerii să cunoască și să respecte regulile și cutumele care să le permită să aibă succes în viața cotidiană;

2.Tinerii să folosească rațiunea înaintea demarării fiecărei acțiuni proprii;

3.Tinerii să folosească spontaneitatea creativă.

OBIECTIVE:

a) sprijină şi stimulează, în limita resurselor disponibile, tinerii cu aptitudini şi merite deosebite sau aflaţi în situaţii speciale, prin mijloace specifice;

b) stimulează iniţiativa asociativă a tineretului;

c) apără şi promovează interesele mişcării de/pentru tineret şi contribuie la perfecţionarea legislaţiei specifice în domeniu;

d) iniţiază şi dezvoltă împreună cu organizaţiile membre, cu alte organizaţii neguvernamentale şi organe ale administraţiei publice centrale sau locale, programe şi activităţi specifice pentru tineret;

e) stabileşte contacte şi legături cu organizaţii din ţară şi străinătate;

f) desfăşoară orice tip de activităţi, în condiţiile legii şi ale RIOF.

Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti reprezintă 37 de organizaţii nonguvernamentale de/pentru tineret (ONGT) ce au sediul în municipiul Bucureşti şi are totodată ca scop promovarea tinerilor în societate, prin organizarea şi finanţarea de programe şi proiecte proprii sau în parteneriat cu alte ONGT-uri având acelaşi scop.

Asta înseamnă că, prin activitatea sa, FTMB asigură desfăşurarea activităţilor tinerilor în funcţie de înclinaţiile şi aptitudinile fiecăruia (artă, cultură, ecologie, sport, turism, voluntariat etc.), prin fondurile sale financiare, dar şi prin suportul material sau logistic, pe care le pune la dispoziţia structurilor asociative de/pentru tineret, derulând programe şi proiecte pe diverse domenii, respectiv: antreprenoriat, artă, cultură, ecologie, presa de tineret, sport, turism, voluntariat, în aşa fel încât tinerii să-şi poată manifesta liber opţiunile şi năzuinţele, şi împreună cu organizatorii, încet încet, să-şi traseze nişte linii clare cu privire la viitorul lor.

Din activitatea FTMB desfășurată până în anul 2019, amintim pe scurt evenimentele cu cel mai mare impact în rândul tinerilor

Deşi activităţile sprijinte* de către FTMB sunt din cele mai variate domenii, nu omitem importanta impactului imens pe care îl au activităţile sportive. În acest sens pe latura sportivă FTMB a organizat şi sprijinit mai multe proiecte/competiţii sportive ce au fost create pentru dezvoltarea personală a practicanţilor de sport dar şi de arte marţiale, atât la nivel competiţional, cât şi de imagine, fapt ce a creat un adevărat spectacol având totodată şi un mare impact pozitiv asupra publicului. De ce arte marţiale? Pentru că promovează exact eticheta, disciplina şi moralitatea,  calităţi de care societatea noastră are din ce în ce mai mare nevoie. Dintre toate aceste evenimente, aminim pe scurt:

Festivalul FTMB de Sporturi şi Arte Marţiale –  competitie-eveniment, multidisciplinar, a reunit practicanţi de sporturi şi arte marţiale, cum ar fi: karate kyokushin, judo, freestyle kickboxing, dar şi sambo, wusho, kali, pangration (prima ediţie fiind organizată în anul 2017 la Sala Polivalenta din Bucureşti). În cele două zile de competiţie, am avut bucuria de a urmări aproximativ 700 de copii şi tineri la următoarele discipline: karate kyokushin, sambo, freestyle kickboxing, wushu kung fu, pangration athlima, kali eskrima, precum şi demonstraţii de judo adaptat realizate de copiii şi tinerii cu sindrom down.

FTMB a organizat acest eveniment în parteneriat cu: Federaţia Romană de Freestyle Kicboxing prin Adrian DEJANU – Preşedinte, Federaţia Romană de Karate Kyokushin prin Gruia DOCAN – Preşedinte, Federaţia Romană de Sambo prin Robert Alexandru ANDREESCU – Secretar General, Federaţia Romană de Arte Marţiale departamentul Wushu KungFu prin Petru GRINDEANU – Secretar General, Asociaţia Română de Pangration Athlima prin Gheorghe COJOCARU – Preşedinte şi Federaţia Romană de Kali Eskrima Arnis prin Orlando CALINA – Preşedinte.

Turneul internaţional „Bucharest Challenge Cup” ediţia a VII-a – unde FTMB a fost partner. Acest eveniment a fost organizat de Clubul Sportiv Budo Gym  şi sub auspiciile Federaţiei Române de Karate Kyokushin. Acest eveniment cu tradiţie din 2013 aduna pentru în fiecare ediţie consecutivă un număr din ce în ce mai mare de tineri, atât din Bucureşti cât şi din ţara sau de peste hotare, ajungând la peste 600 de sportivi participanţi la ediţia cu numarul şapte din anul 2019.

Campionatul European de Arte Marţiale WKA – WTKA unde FTMB a fost coorganizator. Acest eveniment a fost realizat în parteneriat cu Federaţia Romană de Freestyle Kickboxing (FRFK) şi Clubul Sportiv JISSEN DO. Competiţie – eveniment ce a reunit practicanţi ai următoarelor stiluri de luptă: Freestyle Semi/Light/Kick, Freestyle K1/K1 Light, Tradiţional Karate, Musical Form, Muay Boran. 

Cupa TIN – o competiţie sportivă ce a avut ca scop creşterea nivelului de conştiinţă al adolescenţilor privind stilul de viaţă sănătos, evidenţiind importanta activităţii fizice pentru sănătate şi starea de bine, încurajarea spiritului de echipă şi promovarea toleranţei şi a fair play-ului, motiv pentru care participarea a fost mixtă (fete și băieţi). De-a lungul anilor, această competiţie s-a desfăşurat la discipline precum tenis de masă, minifotbal, tenis cu piciorul, baschet şi s-a bucurat de un real succes la fiecare ediţie.

Trofeul FTMB – proiect ces-a desfăşurat pe parcursul a 5 ediţii, la fiecare ediţie competiţia bucuradu-se de o largă participare, atât din partea asociaţiilor membre FTMB, cât şi din partea altor asociaţii de şi pentru tineret din municipiul Bucureşti. De-a lungul anilor Trofeul FTMB a adunat iubitori şi practicanţi ai tenisului de masă, minifotbalului, tenis cu piciorul, baschetului, şahului – sporturi deja consacrate, cât şi ai unor discipline noi respectiv: darts şi table.

Cupa Mondială Judgement Day – undeFTMB a fost coorganizator. Acest eveniment a fost realizat în parteneriat cu Federaţia Romană de Freestyle Kickboxing (FRFK) şi Clubul Sportiv JISSEN DO. Cupa Mondială Judgement Day  a devenit o competiţie – eveniment, cu o contribuţie semnificativă la dezvoltarea şi promovarea sportivilor practicanţi de arte marţiale, care a reunit sportivi din toate stilurile (shotokan, goju ryu, wado ryu, wushu, kempo, kickboxing, MMA, K1).

Turneul de Judo “Alina Dumitru” a fost un proiect organizat în trei ediţii, la ultima sa ediţie, ce s-a desfăşurat în anul 2015 a fost declarat Turneu Internaţional. Evenimentul sportiv a fost organizat deFundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti (FTMB), împreună cu Clubul Sportiv al Armatei „Steaua“ Bucureşti (CSA Steaua) şi s-a adresat  tinerilor judoka cu scopul promovării viitoarelor talente ale judo-ului românesc, prin oferirea unei şanse de afirmare într-o competiţie internaţională, având-o ca simbol şi model pe campioana olimpică şi internaţională, judoka Alina Dumitru. Turneul de Judo pentru copii „Alina Dumitru“ a avut un succes notabil la nivel naţional, fiind singurul eveniment sportiv dedicat tinerilor judoka unde nu s-a perceput taxa de participare. Cu timpul, turneul a devenit o rampă de lansare a tinerilor judoka către o viitoare cariera olimpică. 

De asemenea, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti derulează şi alte proiecte de şi pentru tineret, dintre care amintim: Școala de vară pentru copii şi părinţi, Festivalul de Teatru FTMB, SusTIN, Zilele FTMB, precum şi alte proiecte proprii şi în parteneriat pe care le puteţi urmări pe canalele noastre de socializare:

www.FTMB.ro 

www.instagram.com/fundatia.pentru.tineret

www.facebook.com/Fundatia.pentru.Tineret.a.Municipiului.Bucuresti

www.youtube.com/user/ftmbucuresti

*În anul 2019, Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, a organizat şi sprijinit activităţi de/pentru tineret în valoare totală de 519.664, din care 391.528 lei constituie sprijinul acordat de FTMB prin societatea ŢIN Management Grup SA pentru ONGT-urile membre şi partenere, ocazionate de punerea la dispoziţia acestora, în mod gratuit, a spaţiilor din incinta Modern Club, Tehnic Club şi imobil birouri – Turturelelor 11A, iar suma 128.136 lei reprezintă cheltuieli financiare efectuate pentru realizarea programelor proprii şi în parteneriat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *