La capitolul „De la antrenori adunate”, în acest număr al revistei, am stat de vorbă cu Iulian Matei, antrenorul înotătorului Daniel Martin, considerat de către Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, drept juniorul anului 2016 la natație. Să aflăm ce povestește domnul antrenor despre talentatul sportiv…
„Eu am început să-l antrenez pe Daniel Martin prin anul 2008, pe când el avea 8 ani. L-am cunoscut pe tatăl lui cu un an în urmă și acesta mi-a spus că are un băiețel cu energie cât pentru o mie de copii! Mi-a plăcut de Daniel încă din prima clipă, el dovenidu-se atât talentat, cât mai ales foarte sârguincios. Practic, este sportivul pe care și l-ar dori orice antrenor. Din punctul meu de vedere, Daniel însumează o mulțime de calități bine structurate. Adolescentul din el descoperă lumea și lumea pe el! Munca asiduuă și-a spus cuvântul – face două antrenamente pe zi, stând astfel în apă cel puțin 4 ore – iar rezultatele bune au venit firesc. Anul trecut a fost un an de excepție pentru el, atât ca pregătire, cât și ca program competițional, încununat fiind cu calificări la Campionatul European de Seniori, la Campionatul European de Juniori și la Concursul Țărilor Central Europene. În același timp, Daniel a reușit și realizarea a două baremuri B de calificare la Jocurile Olimpice Rio 2016. Anul acesta avem, de asemenea, obiective mari. În prima linie a preocupărilor noastre este Campionatul Național (campionat de calificare) și ulterior Campionatul European de Juniori și la Campionatul Mondial de Juniori. Pentru viitor? Obținerea de rezultate maxime, plecând de la convingerea cu care l-am format ca sportiv pe Daniel Martin – Minte sănătoasă în corp sănătos. Eu consider că acesta este punctul de plecare pentru o reală performanță. Dacă ar fi să vorbesc despre cea mai mare reușită sportivă a lui Daniel, aș menționa perfomanța din anul 2015, când el a realizat nu mai puțin de 60 de recorduri naționale la categoria juniori și a câștigat medalia de bronz la Festivalul Olimpic al Tineretului European. Cel mai mare eșec? Cred că a fost nerealizarea unui barem de participare la Jocurile Olimpice de la Rio. Dacă l-ați întreba pe Daniel dacă are o probă favorită, el vă va răspunde că nu, că pentru el există doar…adversari accesibili. Eu i-am explicat mereu faptul că abordarea probelor trebuie să fie una multilaterală în sfera probelor de semifond. Independent de efortul și timpul alocat sportului căruia Daniel s-a dedicat întru totul, să nu uităm că el este un adolescent cu pasiuni și preocupări specifice. Îi place să citească, să se uite la filme, să asculte muzică, lucruri accesibile și mai ales firești pentru puținul său timp liber de refacere dintre antrenamente. În general el este o persoană sociabilă, chiar… simpatică aș putea spune și se înțelege foarte bine cu colegii lui. De multe ori m am întrebat cum văd viitorul acestui tânăr în care eu cred enorm? Și mi-am răspuns, fără nici un dubiu, că-i văd un viitor strălucitor, în adevăratul sens al cuvântului. Eu am mare încredere în forțele lui și în ambiția de a ajunge departe în cariera sa sportivă. Și voi face tot ce depinde de mine să-i călăuzesc pașii cât mai bine.”
„Copii, faceți totul cu pasiune și alocați-vă timp pentru practicarea unui sport!”
Ce frumos este să vorbească antrenorul tău așa despre tine… Și pentru că am vrut să cunoaștem părerea domniei sale și legat de alte teme, nu numai despre performanța elevului său, l-am întrebat pe Iulian Matei, dacă se face, cu adevărat, sport în România? „Da, dar prea puțin și din păcate, fără elite promovate, de aceea eu consider că nu poate continua, cu succes, mișcarea sportivă, fără a avea modele de urmat.” De ce ar fi bine să alegem înotul pentru copiii noștri? „Pentru că este un sport cu adevărat nobil, unde te poți relaxa, te poți recupera, unde poți socializa, dar și performa în același mediu.” Iar legat de tema care ne-a preocupat ca un lait-motiv în acest număr al revistei, respectiv rolul psihologiei sportive în sportul de performanță, aici domnul antrenor a ținut să-și exprime punctul de vedere: „În înotul de performanță psihologul este pe același plan, ca importanță, cu cel al antrenorului. Cu atât mai mult ar trebui înțeles acest aspect și la noi în țară, știindu-se că natația este un sport al monotoniei, iar sportivii de carieră au nevoie de ajutor, de susținere, atât pentru echilibrul lor emoțional, cât și pentru transferul social.” În finalul discuției, l-am rugat pe Iulian Matei să transmită un mesaj din partea sa, dar și din partea lui Daniel Martin, pentru copii și pentru părinții acestora, iar mesajul a venit promt: „Faceți totul din pasiune și alocați-vă timp pentru practicarea unui sport!” Nu a lipsit nici mesajul pentru Revista Junior Sport și chiar ne-a plăcut: „Urați-ne succes, și sper că veți găsi în noi modele de urmat!” Vă urăm mult succes și vă dorim să fiți, de fiecare dată, din ce în ce mai buni, pentru că știm ce eforturi sunt în spatele acestor frumoase performanțe! Încheiem acest material cu un citat din Daniel Martin, care spunea, într-un interviu: „Cred și sper într-o revigorare a înotului românesc, țara noastră având destui sportivi cu potențial. Hai România!”
Text: Corina Neagu
Foto: Arhiva personală a lui Daniel Martin
(material publicat în Revista Junior Sport – numărul 6)