Andrei Ulian, campion național la șah: „La orice concurs particip, dacă nu câștig locul 1, un loc pe podium îmi este întotdeauna garantat!”

Juniori de succes

La capitolul „De la junior adunate”, am decis ca în acest număr de revistă să publicăm scrisoarea primită de la un copil considerat fenomen. Andrei Ulian, la nici 10 ani, este poate cel mai titrat junior la șah din România. Micul șahist a început să joace acest sport pe când avea 4 ani şi la scurt timp obţinea locul 4 la Campionatul Mondial de Șah! În prezent, Andrei participă deja la competiţii de seniori, unde reuşeşte să dea mat fără să stea prea mult pe gânduri. Despre rezultatele lui Andrei a vuit presa din țară și din străinătate și credem că va vui mult timp de acum încolo. Citiți ce spune micuțul campion…Tot respectul!

Mă numesc Andrei Ulian și joc șah de performanță! Medalia de aur câștigată la Campionatul Național (categoria Băieți Under 10), ce a avut loc în acest an la Băile Felix, încununează activitatea mea din cei 3 ani și jumătate de când particip la competițiile de șah. Anul acesta, pe 20 septembrie, voi împlini 10 ani. Să știți că pentru mine titlul de campion național nu vine ca o surpriză, ci este rezultatul unor ani de muncă foarte serioasă. Și anul trecut eu am fost campion! Mai exact am fost campion național (la Concursul Național Școlar) la șah blitz, campion național la șah clasic (cu echipa mixtă), vice campion național la șah rapid (cu echipa mea, CSM București). Iar în anul 2015 am reușit să ajung triplu campion național (cu echipa) la masa 1, care este masa cea mai grea, atât la șah clasic (echipă mixtă), cât și la șah rapid și blitz (cu echipa de băieți). Tot în anul 2015 am fost dublu medaliat la Campionatul Național de Șah, am fost campion școlar al Bulgariei la Șah Rapid, dar și campion la Concursul Național al Programului Pierre de Coubertin „Vreau să devin Mare Maestru”. Trebuie să spun și faptul că am obținut și categoria I a Federației Române de Șah și titlul „Arena International Master” a Federației Internaționale de Șah. În 2014 am fost triplu medaliat la Concursul Național Școlar de Șah, am obținut locul IV la Campionatul Mondial Școlar de Șah Rapid și am fost și campion al Municipiului București. Practic, până în prezent, am în palmares 4 participări la turnee finale europene sau mondiale – Campionatul European Clasic 2015, Campionatul European Școlar Clasic 2014, Campionatul Mondial Școlar Rapid 2014, Campionatul Mondial Școlar Blitz 2014. Titlul de campion național obținut în acest an mă bucură enorm pentru că mi-a adus calificarea la Campionatul Mondial 2017 din Brazilia sau la Campionatul European de la Mamaia. Coeficientul meu ELO la șah clasic este în acest moment la cota 1647 iar ELO-ul la șah rapid este cel mai mare din România, comparativ cu sportivi de aceeași vârstă cu mine. Eu am mereu același gând: la orice concurs de juniori particip, dacă nu câștig locul 1, un loc pe podium îmi este întotdeauna garantat. Acestea sunt câteva dintre performanțele mele ca jucător de șah. Părinții și cei apropiați, dar și cei care ajung să mă cunoască, mă văd un copil serios şi responsabil, determinat, ambiţios și să știți că au dreptate. Eu sunt hotărât să trec peste orice obstacol ca să fiu cel mai bun. Aveam 4 ani când am descoperit acest frumos sport al minții și a rămas, de atunci, dragostea vieții mele.

Încântător Andrei Ulian, nu? Uluitoare performanță pentru un copil de vârsta lui. Antrenorul lui Andrei de la CSM București, Maestrul Internațional Ion Glodeanu, vorbește întotdeauna despre Andrei la superlativ, iar Mari Maeștrii, Andrei Murariu, Vladislav Nevednici și Ciprian Nanu, consideră că Andrei Ulian este pe drumul cel bun pentru șahul de mare performanță. Am stat de vorbă cu părinții lui Andrei, care ne-au precizat că, în luna aprilie, Andrei va participa la Campionatul Mondial Școlar care se va desfășura, din fericire, la Iași și nu în vreo țară îndepărtată, unde ei nu și-ar fi putut permite să ajungă, iar în septembrie el va participa la Mamaia, la Campionatul European de Copii și Juniori. Deși Andrei este calificat să joace în luna august la Campionatul Mondial de Cadeți din Poços de Caldas – Brazilia, părinții nu-și permit să ajungă, datorită costului transportului, acolo fiind asigurată decât cazarea și masa. No comment…

Text: Vlad Andrei Buzdugan

Foto: Arhiva personală a lui Andrei Ulian

(material publicat în Revista Junior Sport – numărul 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *