Clubul Sportiv „RADU SENSEY”

Legitimația de club

Radu Ciucă, un profil al excelenței, ca sportiv și antrenor:

„Artele Marțiale conduc copilul către o viață mai stabilă, o viață disciplinată și învățarea rapidă și eficientă a unor elemente de autoapărare!”

Colegul nostru Marius Dumitru a fost în vizită la club, unde, într-un interviu, a încercat să surprindă atmosfera dintre sensei Radu Ciucă și micii săi sportivi, dar și să afle, de la domnia sa, povestea Clubului Sportiv „Radu Sensey”.

Radu Ciucă, practicant de Arte Marțiale din 1989, a primit, de-a lungul carierei sale de sportiv, cam tot ce se poate primi de la viață în această activitate. Bineînțeles, doar pe merit personal, talent și muncă, pe măsura rezultatelor. A fost campion național, european și mondial. Actualmente este vicepreședinte al Confederației Europene de Muay-Thai și sensei pentru mulți copii, pe care îi pregătește, cu dăruire, din anul 2008, de când și-a încheiat cariera ca sportiv și a pornit pe drumul, uneori anevoios dar și plin de satisfacții, al antrenoratului. Radu Ciucă și-a făcut propriul club – Clubul Sportiv „Radu Sensey”, care își desfășoară activitatea într-o sală de antrenament (din cadrul Complexului Sportiv Unisport Movement) puțin spus impecabilă. Așa cum se poate vedea și din fotografii, aici, practic, cei mici au toate dotările și ambientul necesar pentru a face performanță. Și o fac…

M.D.: Domnule Radu Ciucă, sunteți un mare campion și vă felicit! A fi campion național, european și mondial este visul oricărui sportiv. Ce v-a atras prima oară din ”panoplia” de sporturi numite generic Arte Marțiale? Și de la ce vârstă prima oară pe suprafața de luptă?

R.C.: Am început să practic Artele Marțiale de la vârsta de 8 ani. Karate până în anul 1997, după care am trecut la Kickboxing, considerând acest sport mai pe stilul meu, fiind mult mai complex. Iar din anul 1999 am început antrenoriatul. Dar cea mai mare reușită a mea a venit în anul 2006, când am câștigat titlul de campion european la Kempo. În anul 2008 am câștigat titlul de campion mondial și am decis să mă retrag din competiții și să pregătesc eu, la rândul meu, mari campioni. Și sunt încântat, că, deja, munca mea ca sensei începe să aibă rezultate bune. Până acum am scos mulți campioni. Mă refer mai ales la elevii cu care lucrez din anul 2012, care deja sunt campioni naționali și europeni. Dintre ei voi nominaliza pe: Nicoleta Bianca Vasilica (9 ani), Ana Maria Gabriela Nica (9 ani) și Andreea Titichi (12 ani) – campioane europene, titlu obținut în anul 2016 la București (cea dintâi, după doar un an de antrenamente!) sau pe Mihai Alexandru Căcină (9 ani) – campion european, titlu obținut tot în anul 2016, în cadrul aceluiași campionat. Avram Eric (8 ani) – campion național și vicecampion european, Coman Raisa (12ani) – campioană națională și Armando Lorenzo Florea (15 ani) – campion național.

„Vreau ca România să fie reprezentată, pe plan mondial, de tot ce are țara noastră mai bun”

M.D.: Sensei Radu, am înțeles că dvs vă ocupați și de selecția sportivilor lotului național…

R.C.: Da, eu fiind și antrenorul lotului României, mă ocup și de selecția sportivilor de la toate cluburile din România. Anul acesta am selectat doar campioni! Vreau ca România să fie reprezentată, pe plan mondial, de tot ce are țara noastră mai bun. De exemplu, am selecționat 2 sportivi de la Iași, Andrei Leuștean și Ștefan Lățescu, antrenați de marele antrenor Mihai Constantin (antrenorul lui Cătălin Moroșanu), care deja sunt campioni europeni. Iar la Campionatul Mondial de Muay-Thay din acest an primul a câștigat medalia de bronz și cel de al doilea medalia de argint. De la același campionat ne-am întors acasă și cu medalia de aur, câștigată de Florin Leca.

M.D.: Dacă ar fi să faceți o retrespectivă a activității clubului dvs, de la înființare până în prezent, ce ați mai putea scoate în evidență? Dincolo de realizările déjà menționate, determinând în acest fel pe părinți să aleagă, pentru copii lor, acest club.

R.C.: În primul rând, pentru mine, acest club este a doua mea familie. Mă ocup foarte mult de acești copii, pentru ca ei să exceleze în sportul ales și nu numai. Avem la activ multiple demonstrații organizate în spații publice, plecăm în cantonamente, suntem mediatizați (avem apariții TV și în revistele de specialitate), participăm la campionate naționale, europene și mondiale, fapt ce ne oferă posibilitatea de a ieși în evidență în lumea bună a acestui sport.

„În clubul nostru se pot înscrie copii cu vărsta minimă de 4ani, iar vârsta maximă nu are limită.”

M.D.: Ce program aveți pentru antrenamente și care este vârsta minimă și cea maximă a unui copil, pentru a putea să se înscrie la clubul dvs?

R.C.: În ceea ce priveste programul de antrenament , lucrăm în fiecare săptămână intens – Luni, Miercuri și Vineri, între orele 17:00-21:00. În clubul nostru se pot înscrie copii cu vârsta minimă de 4 ani, iar vârsta maximă nu are limită.

M.D.: Aveți doi băieți mununați! Cel mic, clar e printre picioarele dvs în sala de antrenament, deci se pare că va avea aceeași alegere ca și tatăl lui? Ce visați pentru ei?

R.C.: Da, am doi băieți. Radu Alexandru de 5 ani și Raul Antonio de 3 ani. Încerc să îmi obișnuiesc copiii cu această lume, din acest motiv sunt mereu cu mine atât în sală, cât și la concursuri și demonstrații. Însă alegerea finală le aparține în totalitate. Dacă vor îmbrățișa același sport ca și mine aș fi mândru. Sau macar unul dintre ei să îmi calce pe urme, dar cum am spus deja, alegerea finală este a lor. Până acum fiul meu cel mare a participat la campionatul european de Muay-Thai, dar doar în calitate de demonstrant, însă poate pe viitor…cine știe….

M.D.: Care sunt stilurile din Arte Marțiale în care sunt inițiați copiii la clubul dvs? De ce aceste stiluri și nu și altele?

R.C.: La noi în sală se practică Kempo, Muay-Thai și Kickboxing. Am ales să predau aceste stiluri, deoarece sunt stilurile pe care eu le-am practicat, în care eu sunt calificat.

M.D.: Clubul dvs a inițiat până acum vreo competiție sau doar ați participat la cele consacrate deja? Și dacă da, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre acestea.

R.C.: Am partipat la Campionatul European de Muay-Thai, campionat pe care l-am și organizat și la care am obținut o medalie de aur și patru de argint.

M.D.: Sunteți vicepreședinte al Federației Europene de Muay-Thai. Ce responsabilități aveți, conform cu funcția dvs, și, pentru cei neinițiați, ce este…Muay-Thai?

R.C.: …Muay-Thai sau boxul thailandez cum i se mai spune, practic sportul național thailandez, este un stil de luptă derivat din Artele Marțiale thailandeze, care implică pumnii, picioarele, coatele și genunchii. Cât despre responsabilitatea mea ca și vicepreședinte, atribuțiile mele sunt legate de organizarea și planificarea competițiilor europene și mondiale de Muay- Thai ale Federației, unde președinte este doamna Gabrielle Murg. Domnia sa m-a sprijinit foarte mult în această ramură a sportului, fapt pentru care îi sunt recunoscător.

M.D.: Care a fost ultima competiție la care ați participat și ce rezultate ați obținut? Planuri pentru acest an? Vise, ambiții…

R.C.: Obiectivul principal din acest an a fost Campionatul Mondial de Muay Thai, care a avut loc în luna martie, în Bangkok (Thailanda) și unde am participat , cum deja am menționat, cu trei sportivi – Andrei Leuștean, Ștefan Lățescu și Florin Leca. Visul și ambiția noastră a fost să ne întoarcem acasă cu medalii de la acest campionat și așa s-a și întâmplat.

M.D.: În încheiere vă rog să transmiteți un mesaj părinților care încă nu și-au dat copiii la sport. Și de ce Artele Marțiale ar fi o alegere bună.

R.C.: În primul rând doresc să fac un apel către toți părinții care încă nu și-au dat copiii la un sport, să o facă, indiferent de ce sport ar fi vorba! Sportul înseamnă sănătate, înseamnă accelerarea creșterii, un atu în viața fiecărui copil, chiar și ocarieră! Legat de sportul pe care îl practicăm noi, aș dori să fac câteva precizări importante. Artele Marțiale nu înseamnă doar învățarea rapidă și eficientă a unor elemente de autoapărare. Ele conduc copilul către o viață mai stabilă, disciplinată, încredere în forțele și posibilitățile proprii!

M.D.: Sensei Radu, mulțumim frumos pentru timpul alocat și mai ales pentru informațiile primite. Vă dorim cât mai multe medalii și să ne reprezentați țara cu cinste oriunde în lume.

R.C.: Și eu vă mulțumesc și așa vom face!

Text: Marius Dumitru

Foto: Clubul Sportiv „Radu Sensey”

(material publicat în Revista Junior Sport – numărul 6)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *