Club Kaiac Deva – sacrificii pentru performanță

Legitimația de club

Povestea acestui club sportiv ne-a fost spusă chiar de antrenorul care-i pregătește pe micii sportivi legitimați, iar această poveste este presărată cu învățături alese. Când nu este pasiune, nimic nu este. Când kaiac-ul este „dragoste la prima vedere”, totul pare ușor, iar greutățile sunt doar imbolduri de a continua pe drumul performanței. Mai întâi antrenamentul pe apă a fost doar un vis, dar apoi acesta nu numai că s-a transformat în realitate, dar a adus, într-un timp foarte scurt, un palmares competițional, impresionant! 50 de medalii – 17 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

Iată cum își începe povestea domnul antrenor…

„Numele meu este Alexandru Mureșan și, din septembrie 2012, am venit la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva, unde sunt profesor la secția de kaiac canoe. Toată copilăria mea a fost doar antrenamente, loturi, cantonamente și concursuri de kaiac canoe. În anul 1986 am fost selectat de Clubul de Kaiac Canoe CSS Marina Orșova unde viața mea s-a schimbat radical. Primul contact cu kaiacul a fost „dragoste la prima vedere”. Au urmat 7 ani în care am câștigat o mulțime de medalii, am făcut parte din Lotul Național al României sub îndrumarea multor antrenori emeriți ai acelor timpuri: Mihai Turcaș, (vicecampion olimpic), Nicușor Eșanu (campion mondial), Ivan Patzaichin (de 4 ori campion olimpic și de 3 ori vicecampion olimpic). Și, cum prima dragoste nu se uită niciodată, în anul 2012 am revenit în acest elegant sport, dar de data asta ca profesor. Nu pot să descriu în cuvinte primele impresii când am pășit, pentru prima dată, în curtea Bazei Nautice de la Șoimuș. Decorul era dezolant, totul era inutilizabil și într-o paragină totală. Până în toamna anului 2016 nu am reușit nici măcar să ieșim pe apă. Ne-am afiliat la Federația Română de Kaiac Canoe și am sperat că vom fi sprijiniți, fiind un club nou, absolut orice contribuție ne-ar fi fost de un real ajutor. Am luat legătura cu clubul de kaiac canoe de la Orșova, unde am activat ca sportiv și am primit câteva kaiace sparte, vechi de peste 20 de ani, inutilizabile, pe care ulterior le-am reparat, astfel încât să poată pluti. Am primit o padelă veche și așa am început să ieșim pe Mureș, copiii fiind nevoiți să stea la rând pentru a ieși la antrenamente pe apă. Din considerente financiare, ideea de a avea o șalupă cu motor, necesară supravegherii antrenamentelor, era imposibilă. Apoi am obținut sprijinul financiar din partea domnului Bogdan Arnăutu, membru al companiei HeidelbergCement România, care ne-a donat o șalupa nouă cu motor și un hangar plutitor pentru aceasta. Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva, condus de domnul Adrian Cristian Liga, a reușit să renoveze hangarul de bărci și pontonul și să ne asigure necesarul de padele (vâsle), precum și 3 kaiace – două de simplu și unul de dublu, strict pentru a avea cu ce să participăm la concursuri. În prezent, datorită sprijinului financiar oferit de către diferite societăți, începem să eliminăm treptat din lipsurile cu care ne confruntăm. Aș vrea să enumăr pe cei care au pus umărul la acest proiect, respectiv: HeidelbergCement România, Bagger Agregat SRL din Cluj Napoca, AVIS 3000 SA din Mintia.”

Mișcător de suflet spus, domnule antrenor…

În prezent, secția de kaiac condusă de  Alexandru Mureșan are 25 de mici sportivi legitimați, copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, cei mai mari făcând parte din generațiile, care din lipsa de materiale (kaiace, padele) nu au avut bucuria de a ieși pe apă. Cu toate acestea, ei au venit zi de zi la antrenamente de forță, alergare pentru a fi pregătiți să iasă pe apă.

Palmaresul sportiv al Clubului Kaiac Deva       

Pregătirea sportivă pe apă, specifică kaiacului, pentru secția de la CNS Cetate Deva, a început în 2017, dar în condiții total improprii.  Iată ce ne-a mai precizat, cu gust amar, domnul antrenor: „Transportul l-am făcut cu autoturismul proprietate personală, dar și cu sprijinul unora  dintre părinții sportivilor, însă totul a culminaat cu lipsa ambarcațiunilor, cu lipsa padelelor și a minimului necesar pentru igienă (apă menajeră, toaleta, etc). Antrenamentele pe apă se făceau cu ambarcațiuni vechi de peste 30 de ani, obținute din donații de la alte cluburi de kaiac și fără supraveghere, neavând, pe atunci, șalupa și motorul.

În ciuda lipsurilor, totuși, sportivii, alături de antrenorul lor, din toamna anului 2017, au început să participe la concursurile organizate de Federația Română de Kaiac Canoe, obținând frumoase rezultate, cum ar fi:

  • Cristian Vuivan – două medalii de argint la kaiac simplu.

Această performanță a fost obținută la Cupa Nautic Banat Timișoara, eveniment sportiv care a avut loc în octombrie 2017, unde au participat și sportivi de la: CSM Arad, UTA Arad, CSȘ Arad, CSȘ Orșova, AS Timișul Sag, CSȘ nr.1 Timișoara, CS Nautic Banat Timișoara, CS Nautic Hunedoara.

  • Cristian Vuivan – o medalie de aur și una de argint la kaiac simplu, dar și  de una de bronz în kaiac de dublu, unde a participat împreună cu Gabriel Ciora.

Această performanță a fost obținută la Regata Orșova, eveniment sportiv care a avut loc în octombrie 2017, unde au participat și sportivi de la: CSM Arad, UTA Arad, CSȘ Arad, C.S.S. Orșova, AS Timișul Sag, CSȘ nr.1 Timișoara, CS Nautic Banat Timișoara, CS Nautic Hunedoara, CSȘ Turnu Măgurele.

  • Cristian Vuivan – locul I în finala B în kaiac simplu 200m.

Această performanță a fost obținută la Memorialul „Ștefan Heder & Victor Alexandrescu” Timișoara, eveniment sportiv care a avut loc în aprilie 2018, unde au participat și sportivi de la: CSM Arad, U.T. Arad, CSȘ Arad, CSȘ Orșova, AS Timișul Sag, CSȘ nr.1 Timisoara, CS Nautic Banat Timișoara, CS Nautic Hunedoara, CSȘ Turnu Măgurele, dar și cluburi din Serbia, cum ar fi Kaiac Klub Liman din Novi-Sad și Begei Klub din Zdrenianin.

  • Cristian Vuivan și Simedru Andrei – patru medalii de bronz.

Această performanță a fost obținută la Cupa Tm Timișoara, eveniment sportiv care a avut loc în aprilie 2018, unde au participat și sportivi de la: CSM Arad, UT Arad, CSȘ Arad, CSȘ Orșova, AS Timișul Sag, CSȘ nr.1 Timișoara, CS Nautic Banat Timișoara, CS Nautic Hunedoara, CSȘ Turnu Măgurele, dar și cluburi din Serbia, cum ar fi Kaiac Klub Liman din Novi-Sad și Begei Klub din Zdrenianin.

  • Cristian Vuivan – trei medalii de aur și patru de argint și Alexandru Mihet – o medalie de bronz.

Această performanță a fost obținută la Regata Porțile de Fier Orșova, eveniment sportiv care a avut loc în iunie 2018, unde au participat și sportivi de la: CSȘ Orșova, CSȘ nr.1 Timișoara, CS Nautic Banat, CS Nautic Hunedoara, CSȘ Turnu Măgurele, ACS Unirea Bascov, CSM Pitești și CSȘ Caracal.

După aceaste competiții, pentru la Clubul Kaiac Deva a urmat un cantonament organizat la Baza de la Șoimuș, în care, timp de 9 zile, sportivii au făcut 4 antrenamente zilnice pe apă, la fiecare antrenament parcurgând minim 12 km.

Ulterior s-au mai bifat, ca performanțe sportive, următoarele:

  • Cristian Vuivan – o medalie de aur și una de argint, Brandușa Raul  – o medalie aur și două bronz, Răzvan Săiceanu – două medalii de aur și una de bronz și Alexandru Mihet – o medalie de aur și una de argint.

Această performanță a fost obținută la Concurs Arad, eveniment sportiv care a avut loc în iunie 2018, unde au participat și sportivi de la: CSȘ Timișoara, CS Nautic Banat, CS Nautic Hunedoara, CSȘ Arad,  CSM Arad, CSȘ Gloria Arad, UTA Arad, West Sport Arad, CNS Cetate Deva.

  • Cristian Vuivan – o medalie de aur și una de argint, Raul Brandușa  – o medalie argint și una de bronz, Răzvan Săiceanu – o medalie de aur și Alexandru Mihet – o medalie de argint.

Această performanță a fost obținută la Concurs Cinciș, eveniment sportiv care a avut loc în iulie 2018, unde au participat și sportivi de la: CSȘ nr. 1 Timisoara, CS Nautic Banat, Clubul CS Nautic Hunedoara, ACS Unirea Bascov, CSM Pitești și CSȘ Caracal, CSȘ Arad,  CSM Arad, CSLT Dăbuleni, CNS Cetate Deva.

A urmat încă un cantonament de 10 zile, în care s-au parcurs peste 500 km, dar și alte performanțe sportive, cum ar fi:

  • Cristian Vuivan – locul 5 și locul 7 în finala A 500m și 1000m, Răzvan Săiceanu și Alexandru Mihet au cucerit titlul de Vicecampioni la proba de kaiac dublu 1000m. 

Aceste performanțe au avut loc la Campionatul Național de Viteză de la Bascov, Pitești, eveniment sportiv organizat în august 2018

  • Cristian Vuivan – locul 8 în proba de maraton 14km, Răzvan Săiceanu – o medalie de bronz și Alexandru Mihet – locul 7 în proba de maraton 7km.

Aceste performanțe au avut loc la Campionatul Național de Maraton de la Bascov, Pitești, eveniment sportiv organizat în octombrie 2018.

  • Cristian Vuivan – medalie de aur în proba de Kaiac1 juniori I 200m, Răzvan Săiceanu – medalie de aur în proba de Kaiac1 juniori III 200m și Alexandru Ioan Mureșan (care este băiatul antrenorului) – medalie de aur în proba de Kaiac1 juniori III 200m, Larisa Răileanu – medalie de bronz în proba de Kaiac1 juniori III 200m, Bogdan Oprean – medalie de bronz la k1 jun III 200m.

Aceste performanțe au avut loc la Cupa Nautic Banat Timișoara, eveniment sportiv organizat în octombrie 2018.

  • Cristian Vuivan – o medalie de aur în proba de Kaiac1 juniori I 1000m,omedalie de aur în proba de Kaiac1 juniori I 2000m și două medalii de bronz în proba de Kaiac2 juniori I 1000m (împreună cu Răzvan Săiceanu), Alexandru Mihet – 2 medalii de aur în proba de Kaiac2 juniori III 1000m (împreună cu Răzvan Săiceanu), Răzvan Săiceanu – o medalie de argint în proba de Kaiac1 juniori III 1000m și o medalie de bronz în proba de Kaiac1 juniori III 2000m.

Aceste performanțe au avut loc la Regata Orșova, eveniment sportiv organizat în octombrie 2018.

Și anul 2019 a fost generos în performanțe, chiar dacă se află abia la început. Primele competiții la care au participat sportivii de la Clubul Kaiac Deva au fost cele din luna aprilie de la Timișoara – Cupa CSȘ Nr. 1 și Memorialul „Zeno Lache” – unde s-au obținut următoatele rezultate:

  • Larisa Răileanu – o medalie de aur în proba K2 de 1000m (împreună cu Nadia Haidar), o medalie de argint în proba de K1 la 200m și o medalie de bronz în proba K1 de 1000.
  • Nadia Haidar – o medalie de argint și una de bronz la proba K1 de 200m.
  • Alexandru Ioan Mureșan – o medalie de bronz în proba K2 la 200m (împreună cu Damian Morocan, un sportiv de la Club Nautic Banat).

Foto: Arhiva Club Kaiac Deva

De la stânga la dreapta: Alexandru Ioan Mureșan (în kaiac simplu), Gabor Mihăiță și Andrei Simedru (kaiac dublu), Nadia Haidar și Mara Muntean (kaiac dublu), Larisa Răileanu (kaiac simplu), Răzvan Săiceanu (kaiac simplu) și Alexandru Micet (kaiac simplu)
Antrenorul Alexandru Mureșan
Antrenorul Alexandru Mureșan alături de Cristian Vuivan
Larisa Răileanu

Antrenorul Alexndru Mureșan cu sportivii săi Răzvan Garzau şi Mihai Săicean la antrenament în Comuna Șoimuș, Hunedoara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *