Ciprian Strete, performer mureșean în Jiu-Jitsu şi şah

Ediții locale-jud Mureș

Persoanele cu dizabilitaţi găsesc în sport o cale de afirmare

A.B.: Cum a apărut, în cazul dvs., pasiunea pentru șah?

C.S.: Dragostea mea pentru “sportul minții” s-a dezvoltat încă din copilărie. Am facut primii pasi În acest domeniu la o vârstă destul de fragedă, 5-6 ani, sub îndrumarea tatălui. Jucând împreună cu fratele meu, am evoluat treptat si am ajuns la performanțele din prezent.

A.B.: Care este performanța care v-a adus cele mai mari satisfacții?

C.S.: Fără îndoială, locul 3 obținut la finala pe țară a Turneului Nevăzătorilor, desfășurată anul trecut, în luna septembrie, în localitatea Albac, județul Alba.

A.B.: Care sunt următoarele turnee la care intenționați să participați?

C.S.: Finala națională a Turneului Nevăzătorilor, care se va desfășura la Iași, în perioada 28 august-4 septembrie. Dorința mea este să ocup unul dintre primele patru locuri, poziție care mi-ar permite să fiu inclus în lotul național, ce va participa la viitoarea ediție a Olimpiadei de Șah pentru Nevăzători.

A.B.: Ce alte activități mai desfășurați în afara celei șahistice?

C.S.: M-am specializat în tehnica masajului, urmând cursurile de specialitate de la Colegiul Regina Maria, iar în urmă cu trei ani și jumătate am început să practic Jiu-Jitsu, fiind contactat de Filiala Mureș a Federației de specialitate, în cadrul unui proiect referitor la tehnicile de autoapărare destinat nevăzătorilor, inițiat de sensei Adi Delean. Inițial am fost 10 participanți. Ulterior unii au renunțat, ajungând la 4 membri, dar pe parcurs alții s-au alăturat, iar proiectul a continuat. Am participat la deschiderea Campionatelor Balcanice de la București și la alte competiții de Karate. La sfârșitul lunii mai 2016, la Cupa Mondială de Karate pentru Persoane cu Dizabilități, organizată la Anvers, Belgia, la care au luat parte circa 180 de sportivi din 11 țări, eu am luat argintul de la e-bo-no-kata, iar ceilalți coechipieri au ocupat, de asemenea, locuri fruntașe.

A.B.: Tot respectul echipei Junior Sport pentru ceea ce faceți și cu drag vă promovăm performanța, considerându-vă un model demn de urmat pentru micii sportivi. Mult succes !

Interviu realizat de Radu Popa

Foto Radu Popa

C.S.: Mulțumesc mult !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *