Aurel Bulgariu

Ediții locale-jud Mureș

Militarul care a devenit mare hadbalist

În anul 1933 s-a născut, în Sighișoara, în județul Mureș,  cel care avea să devină marele jucător de handbal pe nume Aurel Traian Bulgariu. De-a lungul impresionantei sale cariere, Bulgariu a fost ofițer  MFA, dar și profesor de educație fizică, absolvent al cursurilor  CPOEF, promoția anului 1969.

A debutat în handbal în anul 1949, activând cu mare succes la cluburile sportive intitulate „Nicolava” și „Voința”, care își aveau sediile în Sighișoara. Adevărata consacrare a fost posibilă în cariera lui Aurel Bulgariu prin mutarea la clubul „Steaua București” de mai târziu, unde este legitimat în anul  1954. Aurel Bulgariu a fost un jucător de mare randament fizic și forță de aruncare, extrem de util  atât în angrenajul echipelor care juca handbal în 11 persoane, dar și pentru formațiile care practicau handbal în 7.

Îndrumat cu mare competență sportivă de renumitul tehnician de handbal care a fost profesorul I. K. Ghermănescu, cel care a pregătit numeroase generații de handbaliști de mare valoare, Aurel Bulgariu cucerește, alături de coechipierii săi, 7 titluri de campion național la handbal în 11 și 2 titluri la handbal în 7. Pe plan internațional, el s-a remarcat foarte repede în primul rând datorită vitezei sale de deplasare dar și eficacității deosebite în aruncările la poarta adversarilor.

A participat la 50 de jocuri internaționale, dintre care 22 de handbal în 11, dar și 28 de handbal în 7, înscriind, pe parcursul acestor întâlniri, 80 de goluri. Tot atâtea bucurii pentru suporterii handbalului din acea perioadă care erau, vă asigur, foarte mulți.

Selecționat în echipa națională de handbal masculin a României, Aurel Bulgariu cucerește, cu aceasta, titlul de campion mondial la handbal în 7, în ediția 1961 din Germania și în 1964 în Cehoslovacia.

Marele sportiv sighișorean, care a decedat în anul 1959, este cetățean de onoare al orașului Sighișoara și Maestru al Sportului din anul 1961.  Bulgariu a fost recompensat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului în 1961. În urbea sa natală, o sală de sport îi poartă numele, iar un trofeu de golgheter a fost numit în cinstea sa. Trofeul „Aurel Bulgariu” este o distincție care se decernează anual, de către Federația Română de Handbal, celui mai bun marcator din Liga Națională de Handbal Masculin a României. Trofeul este acordat jucătorului care a înscris cele mai multe goluri într-un sezon competițional, luându-se în calcul suma golurilor înscrise în tur și în retur. Federația Română de Handbal a înființat Trofeul „Aurel Bulgariu”, pentru a-l onora pe marele handbalist Aurel Bulgariu, la scurt timp după decesul acestuia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *