Prezentare generală
Acest club de fotbal a fost înființat în anul 2015, iar primele grupe au fost formate în anul 2016.
Grupele clubului din cadrul clubului sunt:
2010 – MIXT – Participare în Campionatul Județean de Fotbal (Juniori F-4+1) 2017-2018, 2018-2019 și Interliga Județeană de Fotbal U7/2017-2018, U8/2018-2019.
2011 – MIXT – Participare în Campionatul Județean de Fotbal 2018-2019 (Juniori G-4+1) și Interliga Județeană de Fotbal (4+1) U6/2017-2018, U7/2018-2019
2012 – MIXT – Participare la Interliga Județeană de Fotbal (U5/3×3) 2017-2018, (U6 3×3) / 2018-2019
2013+2014 – MIXT urmează să participe la Interliga Județeană de Fotbal (U6/3×3) – 2019 – 2020.
2007 – FETE participă la Interliga Județeană de Fotbal U8/ 2017-2018, U9/2018 – 2019.
2003 – 2007 – FETE – Participare în Campionatul Național De Junioare U15 – F.R.F – FOTBAL FEMININ 2017-2018, 2018-2019.
Antrenori:
Marian Dobre – Licență UEFA A, Licență UEFA A Elită
Aurora Ungureanu-Dobre – Licență UEFA A
Robert Bischin – Licență UEFA C
Sloganurile clubului:
Pentru copii:
”VINO SĂ JOCI CU NOI”
Pentru părinti:
“LASĂ-ȚI COPILUL SĂ SE DEZVOLTE NORMAL, ACADEMIC, ALĂTURI DE NOI!!!!”
Viziune
1. Atragerea și pregătirea copiilor și juniorilor spre practicarea fotbalului
”Ziua Porților Deschise” – organizarea de turnee de dezvoltare, cu participare mixtă, sauzile în care pot participa alți copii nelegitimați,unde este promovat clubul și unde se pot inscrie ulterior, la club.
Pregătirea generală și specifică a copiilor.
2. Selecția
Selecția primară
Selecția secundară (7-10 ani);
Specializarea pe posturi (11-14 ani);
Selecția finală (15/16 ani – 19 ani)
3. Implementarea concepțiilor și principiilor metodologice ale clubului în rândul antrenorilor clubului
4. Dezvoltarea unei bune relații:
CLUB – ANTRENOR – PĂRINȚI – ȘCOALĂ – COPII.
5. Obținerea treptată a performanței și promovarea jucătorilor la eșaloanele superioare.
OBIECTIVELE inițierii copiilor (fete și băieți) în practicarea fotbalului:
- Dezvoltarea motricității generale a copiilor
- Asigurarea unei dezvoltări fizice armonioase cu accent pe dezvoltarea treptată a musculaturii solicitate în efortul specific fotbalului.
- Dezvoltarea calităților motrice.
- Însușirea principalelor procedee tehnice.
- Pregătirea treptată pentru participarea la concursuri.
- Educarea copiilor în spiritul dorinței de afirmare sportivă, a dragostei pentru culorile clubului, a comportamentului civilizat în toate împrejurările vieții sportive.
Asociația Club Sportiv Academic Craiova, după formarea grupelor, pentru atingerea obiectivelor propuse și pentru a-și urma viziunea, a fost demarat un proiect numit
Festival de Sport
Motivația proiectului
“Ceea ce ne-a determinat să demarăm acest proiect a fost realitatea crudă din prezent, în care, la majoritatea cluburilor sportive, se promovează obținerea victoriilor cu orice preț, forțarea pregătirii copiilor prin specializarea timpurie pe posturi, prin dictarea soluțiilor în competiții fără a lăsa copiii să se bucure de joc, în general. Goana după rezultate creează lacune în pregătirea copiilor care ar trebui să fie una lineară, de la inițiere pănă la marea performanță, și să vizeze, la începători, o dezvoltare a capacității motrice generale și apoi să se treacă pe specificul disciplinei. Primordial în începerea practicării unui sport ar trebui să fie determinarea stării de sănătate a acestora, precum și o evaluare privind atitudinile deficitare, care s-ar putea accentua dacă nu s-ar interveni prin programe de recuperare, specifice, pentru a fi ameliorate. În cadrul pregătirii copiilor nu ar trebui să lipsească sporturile complementare, ce contribuie, în plus, la o dezvoltare fizică armonioasă a corpului și a creșterii imunității organismului. Nu trebuie trecută cu vederea vârsta copiilor începători, care, permanent sunt cu gândul la joacă, astfel încât, periodic ar trebui organizate cu grupa și alte activități atractive, în afara celor specifice disciplinei, cum ar fi activități de colorat. Părinții sunt primul model pentru copiii lor, astfel încât aceștia au fot angrenați în competiții sportive urmărițe de copii. Toate activitățile enumerate ne-am propus și le-am aplicat cu succesc în organizația noastră datorită ajutorului din partea voluntarilor, care la rândul lor au înțeles importanța pregătirii multilaterale a copiilor care încep practicarea unui sport, în vederea cultivării gustului de a practica sportul din plăcere și nefiind stresați de rezultate. Prin acest proiect am vrut sa constientizam pe cei implicati (antrenori, părinți), de importanta pregătirii copiilor conform particularităților de varstă, fără să fie vizat, ca obiectivul principal – câștigarea meciurilor cu orice preț ci ”victoriile” să vină în urma parcurgerii unei pregătiri multilaterale, treptată a copiilor. Prin acest proiect am vrut să demonstrăm importanța participării cu plăcere a copiilor în practicarea sportului, în general și apoi pe specificul unei discipline sportive și relevanța ajutorului tinerilor în aplicarea proiectului.”
(Marian Dobre – antrenor)
Obiectivele proiectului ”FESTIVAL DE SPORT”:
- dezvoltarea motricității generale a copiilor;
- educarea tinerilor în spiritul fair playu-lui, atât practicanții de sport, cât și voluntarii;
- depistarea și ameliorarea, prin programe de recuperare, a atitudinilor deficitare ale copiilor;
- vizionarea și practicarea de sporturi complementare disciplinei alese;
- participarea la alte activități educative împreună cu copiii din grupă;
- pregătirea treptată pentru participarea la concursuri;
- educarea părinților în spiritul susținerii și încurajării copiilor la competiții și nu în transmiterea de indicații sau mai rău de a pune presiunea rezultatelor, pe seama copiilor;
- implicarea părinților în activități sportive, ei fiind primul model pentru copiii lor;
- obișnuirea antrenorilor cu aprecierea evoluțiilor copiilor și mai puțin cu dictarea soluțiilor pe care copiii ar trebui să le descopere singuri, din plăcere și nestresați.
Subproiectele concludente ale proiectului principal:
I. ”Nouă ne pasă de sănătatea copiilor noștri” – demarat în decembrie 2017, cu o evaluare inițială a copiilor și care a prevăzut, ulterior, elaborarea și aplicarea de către voluntari din domeniul kinetoterapiei, a unor programe de recuperare pentru fiecare tip de atitudine/dizabilitate depistată. În octombrie 2018 s-a realizat evaluarea finală urmând să se facă interpretările.
II. ”Înotul sport complementar” iunie 2018, a vizat învingerea fricii de apă, educarea actului respirator, însușirea a două stiluri de înot, reușita de a înota fără plută unde cursurile au fost predate de specialist în domeniu, iar voluntarii au intrat în bazin și au ajutat copiii pe tot parcursul proiectului, dându-le încredere.
III. ”Saptamâna de sport la Academic” septembrie 2018, subproiect de educație pe perioada vacanței, a vizat desfășurarea diferitelor intreceri sportive unde voluntarii i-au organizat pe copii. Am desfășurat și activități educative (de colorat planse cu tematică din fotbal) organizate de un domn învățător, care a evaluat lucrările copiilor.
IV. Festivalul de Fotbal ”100” UNIȚI PENTRU FOTBAL” – 16 septembrie 2018 – acest subproiect vine să încununeze eforturile depuse și să implementeze (în rândul antrenorilor din România) respectarea parcursului linear în pregătirea copiilor (de la inițiere până la marea performanță), ci nu forțarea pregătirii lor. Astfel clubul a incercat promovarea şi dezvoltarea fotbalului la nivel de copiii și juniori pe plan zonal şi national, conform prevederilor FRF, care prevede competiții fără clasament, până la vârsta de 9 ani. În acest sens am defășurat pe parcursul unei singure zile:
– jocuri de fotbal fără înregistrarea rezultatului unde voluntarii au fost învățați să arbitreze,
– întreceri sportive (tir cu arcul, baschet, badminton, fotbal la țintă) într-o zonă special amenajată pe care voluntarii le-au coordonat
– un flashmob sub îndrumarea tot a voluntarilor.
V. ”Nutriția micilor fotbaliști” -12 februarie 2019 – scopul proiectului – Conștientizarea părinților și a copiilor care practică fotbal despre alimentația corespunzătoare vieții de sportiv, a igienei și a importanței odihnei în programul zilnic al copilului, aspecte ce converg către obținerea treptată a performanței.
“Proiectul nostru are, ca noutate, atragerea și pregătirea copiilor spre practicarea sportului, în general și apoi introducerea în specificul disciplinei sportive fotbal. Prevede o alimentație sănătoasă, menținerea unei stări optime de sănătate și ameliorarea atitudinilor deficitare existente. Îndeamnă copiii la vizionarea în grup și la practicarea unor sporturi complementare și îi pregătește în conformitate cu particularitățile de vârstă. Nu în ultimul rând dezvoltă o bună relație Club- Antrenor – Părinți – Copii – Școală. În proiectul clubului nostru, întregul proces de antrenament este centrat pe copil (fată/băiat) și vizăm dezvoltarea și menținerea unei pasiuni pentru practicarea acestui joc, căutând astfel să creăm un mediu propice unde, copiii: să vină de plăcere la antrenamente; să se integreze social în grup; să li se dezvolte capacitatea motrică generală; să li se depisteze și amelioreze atitudinile deficitare prin aplicarea programelor de recuperare specifice de către voluntari; să aibă un stil de viață sănătos în ceea ce privește alimentația corectă și odihna; să practice sporturi complementare; să-și însușească procedeele tehnice de bază; să fie educați în spiritul competiției și fair-playu-lui; să participe la activități educative cu grupa din care fac parte; să fie pregătiți treptat pentru participarea în competiții, începând cu participarea la competiții fără clasament; să fie consecvenți și serioși în pregătire pentru atingerea în final, a marilor performanțe. Iar în cazul fetelor, pregătirea alături de băieți, care au un progres firesc, acestea se vor dezvolta mai bine și se vor integra cu succes, ulterior, în grupe de fete (U15), pentru participarea în competiții specific feminine.”
(Aurora Ungureanu-Dobre – antrenor)
Proiectul FESTIVAL DE SPORT a obținut locul III la Gala Tineretului din România, eveniment organizat la Baia Mare în anul 2018.
Concluzii
“Ideea proiectului a fost de a atrage copiii spre practicarea sportului cu regularitate, prin noi metode de pregătire și cu subproiecte ce vizează implicarea voluntarilor. Ne-am propus să educăm și să pregătim copiii conform particularităților de vârstă și pe fondul obținerii și menținerii unei stări optime de sănătate. În general se promovează obținerea victoriilor, forțarea pregătirii copiilor prin specializarea timpurie pe posturi, prin dictarea soluțiilor în competiții fără a lăsa copiii să se bucure de joc/sport, în general. Nevoia în sprijinul căreia vine proiectul nostru este de a implementa în rândul antrenorilor și părinților, că respectarea parcursului linear în pregătirea copiilor, în defavoarea forțării pregătirii lor nu poate duce decât la creerea unui mediu propice pentru copii, de practicare a sportului.”
(Robert Bischin – antrenor)
Contact:
Facebook: Club Sportiv ”Academic” – Craiova
Telefon: 0744 433 005Text & Foto: Asociația Club Sportiv Academic Craiova