Ioana Șulea

Ediții locale-jud Mureș

Fata de…AUR,cu păr și suflet de AUR

Frumoasa târgumureșeancă Ioana Șulea, în vârstă de 21 de ani, practică, la Clubul Sportiv Universitar din Târgu Mureș, de patru ani, o disciplină sportivă mai puțin cunoscută, Bikini fitness.           

Antrenată fiind de Sebastian Popovici, Ioana Șulea a obținut, în ultimii doi ani, rezultate remarcabile, atât pe plan intern, cât și internațional. După o medalie de bronz cucerită la Mondialele din 2015, în San Domingo, El Salvador, Ioana s-a lansat în „lumea bună” a celei mai noi ramuri a culturismului, cea mai soft și mai feminine probă. S-a orientat spre această disciplină la vârsta de 17 ani, dar de mică a practicat mai multe ramuri sportive, printre care dans sportiv, volei, baschet, înot și atletism. S-a întors recent de la cel mai puternic concurs privat, respectiv „Arnold Classic Europe”, competiție ce poartă numele faimosului Arnold Schwarzenegger și care s-a desfășurat la Barcelona, cu o clasare pe treapta a treia a podiumului la junioare și un loc 5 la senioare.

M.V.: Cum ai ales această ramură?

I.Ș.: Părinții m-au dat pentru o dezvoltare armonioasă și o viață sănătoasă la tot felul de sporturi. Spre această ramură m-am orientat când am văzut o fată concurând, mi-a plăcut costumașul, prezența scenică și am văzut această latură de feminitate a culturismului, așa că am rămas aici.

M.V.: Un nou an fructuos, un an care încă nu s-a încheiat.

I.Ș.: Adevărat. După ce anul trecut a fost un an de aur pentru mine, cu cele mai bune rezultate din federație, atât pe plan intern, cât și internațional, cu câștigarea Campionatelor Naționale de Juniori, apoi Europenele și Mondialele, a urmat acest an, în care în țară am câștigat tot ce se putea, pot să spun că reușitele s-au ținut de mine. A urmat concursul de la Barcelona, unul foarte puternic, unde am obținut alte două locuri foarte bune.

M.V.: Anul nu s-a încheiat din punct de vedere al competițiilor.

I.Ș.: Da, urmează Finlanda, unde voi participa la un concurs puternic pentru seniori. Va fi foarte greu, eu fiind încă junioară, la cei 21 de ani împliniți de curând. Vor urma Mondialele de la Bistrița, la care sper să fiu în formă de vârf și să reușesc să-mi păstrez titlul, sau cel puțin să mă clasez pe podium.

M.V.: Anul trecut, la Barcelona ai fost de două ori pe podium. Care a fost diferența față de anul trecut ?

I.Ș.: Nivelul a crescut foarte mult după părerea mea. Numărul sportivilor a fost semnificativ mai mare. Vin țări ca Rusia sau Ucraina, cu sportive foarte bine pregătite, cu o susținere mult mai mare. Astfel, nivelul este mult mai ridicat.

M.V.: Cum faci față programului?

I.Ș.: Mă descurc într-adevăr foarte greu, ar fi bine dacă ziua ar fi mai lungă. Sunt studentă la Educație Fizică, lucrez în timpul liber și fac câte două antrenamente pe zi, mai ales în perioada competițională, pentru a face față, pentru definirea și păstrării masei musculare. Ajung abia seara acasă, îmi propun să fac mult mai multe, dar din păcate orele nu sunt suficiente.

M.V.: La Barcelona ai primit un card. Ce semnificație are?

I.Ș.: Cardul IFBB Elite este trecerea de la amatori la profesioniști, rămânând totuși la amatori. Trecerea este foarte greu de obținut, cu acumularea de puncte și nu este indicată la vârsta junioratului, cum sunt eu.

Rep.: Care a fost cea mai mare satisfacție a ta în urma unei competiții?

I.Ș.: Acele momente când s-a cântat imnul pentru mine, au fost cele mai emoționante momente, cu o încărcătură aparte, motivațională totodată.

Text: Mihai VEREȘ

Foto: Arhiva personală

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *