În anul 2017, târgumureșeanul Kovács Szabolcs a devenit:

Ediții locale-jud Mureș

Primul campion european al României la duatlon

Forul european de specialitate a acordat României, pentru a doua oară, organizarea Europenelor de Cross Duatlon dar, de această dată, s-au disputat și întrecerile de triatlon ale competiției continentale. Toate acestea au fost găzduite de Municipiul Târgu Mureș, care s-a dovedit o gazdă primitoare la Campionatul Balcanic organizat în urmă cu doi ani.

Primele două zile ale campionatului „Cross Duatlon” disputate pe Platoul Cornești, s-au încheiat cu frumoasa victorie a lui Kovács Szabolcs, component al clubului Master Sky&Bike, devenit campion continental la categoria Tineret, sub 23 de ani.

„Pe Szabi (n.r.: diminutivul prenumelui sportivului) l-am cunoscut în urmă cu trei sau patru ani, la un concurs de alergare montană. A venit la mine după concurs și m-a întrebat dacă nu poate participa cu noi la antrenamente. El făcea fotbal la liceul sportiv și era foarte bun la alergare, foarte ambițios, dar nu avea practică la înot și bicicletă. A fost foarte greu să-l inițiem la toate, dar a excelat la bicicletă, așa că l-am orientat spre duatlon. Anul trecut a obținut bronzul la juniori la europene, iar anul acesta a devenit campion național la tineret. Așadar, mă așteptam de la el la o medalie, dar titlul european cucerit m-a surprins și pe mine! Evident că a fost o surpriză plăcută. Însă, pentru un astfel de rezultat, el însă el a lucrat și a luptat mult”, își amintește antrenorul.

Disputată în paralel cu proba Elite la masculin, întrecerea categoriei U23 a băieților s-a încheiat cu o răsturnare de situație. Szabolcs a încheiat „în pluton”, după prima etapă de alergare, dar a reușit să treacă în frunte după cea de cislism. Acesta avea, peste un minut, avantaj față de următorii clasați și și-a păstrat, până la final, prima poziție, reușind, după încă un tur de alergare (3100 metri), chiar să-și mărească avantajul la peste două minute față de următorii clasați, bulgarul Aleksandar Srandev și rusul Kiril Tarakanov. „A fost o cursă dificilă, dar pot spune că am avut un oarecare avantaj pentru că traseul îl cunoșteam bine. Am încheiat mai slab prima parte a cursei, dar am reușit să refac cu bicicleta și să-mi păstrez până la final primul loc. Îmi doream în primul rând o clasare cât mai bună”, declara, la finalul cursei, campionul în vârstă de 20 de ani.

Pentru el acest rezultat a fost cu atât mai valoros, cu cât anul trecut a terminat liceul și în ultimul an a fost și angajat. Astfel, participarea la antrenamente a fost mai dificilă, dar ambiția s-a dovedit mai presus decât nevoia de a-și asigura un venit. Între timp a plecat în Anglia la muncă, dar a fost orientat de către mentorul său spre un club de triatlon, unde își va continua pregătirile și va participa în continuare la competiții, tot pentru culorile României.

O nouă provocare pentru campionul european este acum și învățarea limbii engleze, pe care nu o prea stăpânește, după cum dezvăluia mureșeanul Klosz Peter, președintele Federației Române de Triatlon, care este convins că talentul și ambiția sa îi vor crea noi oportunități.

Am visat la o medalie, dar nici eu nu mă așteptam să reușesc să câștig cursa. Sunt fericit! Este prima mea reușită, sper să vină și altele în viitor”

(Kovács Szabolcs)

Text: Mihai VEREȘ

Foto: Arhiva personală

(Acest material va fi publicat în Revista Junior Sport Mureș)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *