Clubul Sportiv „Tiger Budo” Tg. Mureș

Legitimația de club

Înființat acum 18 ani, Clubul Sportiv „Tiger Budo” Tg. Mureș și-a propus să fie un punct de reper in sportul local și cel național. Astăzi, scopul fundamental al Clubului este asigurarea şi promovare de activităţi sportive şi participări la concursuri şi campionate de arte marţiale, stilul Karate Kyokushin/Shinkyokushin.

Antrenamentele conduse de Sensei Traian Dumbrăvean (4 DAN Karate Kyokushin) sunt realizate astfel încât să asigure multiple avantaje celor care participă, în special copiilor, precum: stăpânire de sine, curaj, putere, disciplină, autoapărare și multe altele.

„Karate este un sport prea violent pentru copii” – este una dintre cele mai des auzite replici, însă, din păcate, provine dintr-o mare ignoranță și foarte probabil, din necunoaștere. Într-adevăr, karate este un sport de contact, dar, sub nicio formă, nu promovează violența. De fapt, una dintre devizele Clubului nostru este aceea că „învățăm să luptăm ca nu fim nevoiți să ne batem”. Ce înseamnă asta? Noi le explicăm copiilor, cât și celorlalți practicanți de karate, că atunci când sunt puși în fața unei agresiuni cel mai bine este să încerce să medieze situația, fiind agresiv cu celălalt nu demonstrezi nimic. Oricum, prin practicarea artelor marțiale, în general, copiii dezvoltă o stăpânire de sine foarte mare, sunt conștienți de abilitățile lor și, implicit, devin mai rar victime ale agresorilor sau hărțuitorilor. „Disciplină și respect” este cealaltă deviză pe care am adoptat-o în ideea că un karateka este un exemplu de demnitate, atât în sală, cât și în alte locuri. Să lovești cu pumnii și cu picioare este ușor, dar să reușești să îți disciplinezi mintea și trupul înseamnă efort. Un karateka se va respecta pe sine și pe cei din jur, asta încercăm să îi învățăm pe micii karateka.

De asemenea, promovăm și ideea de socializare atât între practicanți, cât și între părinții acestora. Am observat că unii părinți, din păcate, nu reușesc să mai acorde mult timp copiilor, prin urmare facilităm și participarea părinților la antrenamentele acestora. Poate și mai interesante sunt cantonamentele unde participă și părinții, un fel de „vacanță sportivă” în care toții membrii familiei sunt împreună.

Performanțele sportivilor sunt foarte multe, prin urmare amintim câțiva sportivi care activează de ani buni la Clubul nostru, având rezultate deosebite la fiecare competiție, fiind multipli campioni naționali la categoria copii: Tudor Barnea, Rareș Fărcaș, Dragoș Fărcaș, Raoul Cioara, Robert Kelemen, Karim Ahmed, Octavian Costea, Blanka Szakacs, Amalia Cioca-Fazakas și mulți alții.

Nu mai puțin important este faptul că „Tiger Budo” este afiliat Federației Române de Karate Kyokushin IKO 2, iar ca urmare a punctajelor obținute la competițiile naționale și internaționale, în ultimii ani, Clubul s-a situat pe locul I în clasamentul național al cluburilor de profil. Menționăm, totodată, că pe lângă sportul de performanță sau de masă, Clubul se ocupă în prezent și de antrenamente pentru persoanele cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități, cât și însoțitorilor acestora.

Din păcate, imaginea karate-ului, a Artelor Marțiale în general, a avut de suferit datorită promovării agresivității sau violenței, însă membrii Clubului „Tiger Budo” prin demonstrațiile sportive, competiții, antrenamente și prin comportamentul fiecăruia zi de zi, au misiunea de a arăta contrariul.

Echipa noastră, în cadrul Caravanei Junior Sport Mureș, a promovat și premiat performanța acestui club. Promovarea a avut loc în Revista Junior Sport Mureș (ediția în limba română și în cea maghiară), iar premierea a constat în decernarea trofeului Antrenorul de excepție, trofeu ridicat de Sensei Traian Dumbrăvean, iar decernarea a fost făcută de către Sensei Gruia Docan, președintele Federației Române de Karate Kyokushin. Foto: Arhiva Clubul Sportiv „Tiger Budo” Tg. Mureș

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *