FSSU, organ de specialitate al administrației publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, are drept scop asigurarea funcționării performante a sportului școlar și universitar. Pentru a vă aduce în atenție activitatea acestei federații, am stat de vorbă cu doamna Claudia Georgescu, director general al Federației Sportului Școlar și Universitar.
Are drept target schimbarea atitudinii populației față de activitatea sportivă organizată la nivel școlar și universitar.
B.M.: Doamnă Claudia Georgescu, ce ”ținte” are FSSU?
C.G.: Federația Sportului Școlar și Universitar urmărește, cu prioritate, identificarea de noi talente în sport și promovarea acestora în competițiile școlare și universitare de nivel național, european și mondial. De asemenea, promovează, prin acțiunile sale, practicarea exercițiilor fizice ca un drept fundamental al omului, integrate în educația generală și permanentă. Punerea accentului pe educația fizică și sportivă a tinerei generații, mai ales cea școlară, constituie o premisă și pentru activitatea sportivă de calitate superioară în planul performanței.
B.M.: Ca și unicitate, ce preocupări are FSSU?
C.G.: Federația Sportului Școlar și Universitar deține competența exclusivă de reprezentare a României la competițiile internaționale oficiale școlare și universitare organizate de federațiile internaționale corespondente, respectiv Asociația Europeană a Sportului Universitar (EUSA), Federația Internațională a Sportului Universitar (FISU) și Federația Internațională a Sportului Școlar (ISF).
B.M.: Și rezultatele nu au întârziat să apară…
C.G.: Într-adevăr, nu au întârziat să apară… Echipele câștigătoare ale Campionatelor Naționale Universitare de Handbal, echipe feminine și masculine, CNU Baschet, CNU Baschet 3×3, CNU Volei, CNU Badminton și CNU Fotbal, echipe masculine din 2015 au reprezentat universitățile românești cu rezultate remarcabile în competițiile universitare europene. Astfel: Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia – campioană națională universitară 2015 la baschet feminin – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Baschet (Koper – SLOVENIA, perioada 19-28 iunie); Universitatea din Craiova – campioană națională universitară 2015 la baschet, echipa masculină – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Baschet (Koper – SLOVENIA , perioada 19-28 iunie); Universitatea ”Vasile Alecsandri” Bacău – campioană națională universitară 2015 la volei feminin – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Volei (Camerino – ITALIA, 19-27 iulie) – competiție în care a obținut titlul de vicecampioană europeană universitară 2015; Universitatea ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca – campioană națională universitară 2015 la volei masculin – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Volei (Camerino – ITALIA, 19-27 iulie); Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia – campioană națională universitară în anul 2015 la baschet 3×3, echipa feminină – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Baschet 3×3 (Kragujevac – SERBIA, 22-27 iulie) – competiție în care a obținut titlul de vicecampioană europeană universitară 2015; Universitatea din Pitești – campioană națională universitară 2015 la baschet 3×3, echipa masculină a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Baschet 3×3 (Kragujevac – SERBIA, 22-27 iulie); Universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu – campioană națională universitară 2015 la fotbal masculin – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Fotbal, (Osijek – CROAȚIA, 21-28 iulie) – obținând un remarcabil loc 5; Universitatea din Pitești – campioană națională universitară 2015 la handbal feminin, a reprezentat România la Campionatul European Universitar de Handbal desfășurat în Braga (PORTUGALIA, 02-09 august); Universitatea din Pitești, campioană națională universitară 2015 la handbal, echipa masculină – a reprezentat România la Campionatul European Universitar de handbal (Braga – PORTUGALIA, 02-09 august); Universitatea de Vest din Timișoara – campioană națională universitară 2015 la badminton a reprezentat România la Campionatul European Universitar de handbal (Varșovia – POLONIA, 31 august-07 septembrie).
B.M.: Remarcabile rezultate… felicitări…dar cea mai mare mândrie?
C.G.: Anul 2015 a avut în calendarul FISU cea mai importantă competiție universitară organizată de Federația Internațională a Sportului Universitar, respectiv Universiada de vară (competiție ce se desfășoară din 2 în 2 ani), eveniment sportiv ce a avut loc în Coreea de Sud (Gwangju), în perioada 01-14 iulie, unde au fost prezenți 12.885 de sportivi din 143 țări din întreaga lume și unde România a participat cu o delegație formată din 80 de persoane la 6 din cele 21 discipline/ ramuri de sport din concurs, astfel: atletism, echipe feminine și masculine; handbal, echipa feminină; judo, echipe feminine și masculine; tenis de masă, echipa feminină; tir sportiv, echipe feminine și masculine; taekwondo WTF, echipe feminin șimasculin.
B.M.: Și România cu ce a revenit în țară de la o asemenea manifestare sportivă?
C.G.: S-a reușit participarea sportivilor în competiție la un nivel ridicat de performanță, obținându-se 7 medalii, fapt ce a clasat România pe locul 29 în clasamentul pe medalii. Practic, s-a câștigat 1 medalie de aur la tir sportiv (pușcă trei poziții) – Laura Georgeta Ilie, 3 medalii de argint la judo (62 Kg) – Alexandra Florian, la atletism (aruncarea greutății) – Andrei Marius Gag și la atletism (10.000 m) – Alexandru Nicolae Soare, 3 medalii de bronz la judo (+ 100 Kg) – Vlăduț Simionescu, la judo (Open) – tot Vlăduț Simionescu și la tenis de masă simplu – Bernadette Cynthia Szocs.
B.M.: Și pe plan național?
C.G.: În anul 2015, conducerea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, la propunerea FSSU, a aprobat organizarea și desfășurarea finalelor naționale ale campionatelor naționale universitare la un număr de 18 ramuri de sport, conform calendarului sportiv, toate fiind considerate reușite, având ca parteneri federațiile sportive naționale și universitățile din România și, evident, partenerii locali. Ca mențiune specială, am reușit să organizăm, anul acesta, în parteneriat cu Federația Română de Fotbal și Universitatea Politehnică din Timișoara, în premieră, pe un format de reciprocitate, Campionatul Universitar de Fotbal, campionat ce s-a desfășurat între cele 24 de universități care au aderat la proiect (la nivel de grupe). Practic, acesta a fost un proiect pilot, care s-a bucurat de un real sprijin în mediul universitar și a produs emulația așteptată.
B.M.: O să vă rog să faceți câteva precizări cu privire la componenta sportului școlar, componentă care știu că vă preocupă foarte mult în cadrul activității federației pe care o conduceți.
C.G.: Așa este. În anul 2015, Federația Sportului Școlar și Universitar și-a corelat programul de activități la nivelul sportului școlar cu acțiunile sportive derulate la nivelul Direcției Generale Învățământ Preuniversitar din cadrul MECS., respective acțiunile cuprinse în Olimpiada Națională a Sportului Școlar. Menționăm că implicarea FSSU în sprijinirea acestor acțiuni nu poate fi realizată decât în colaborare cu M.E.C.S., respectiv cu inspectoratele școlare. Așa cum deja am menționat, federația noastră deține competența exclusivă de reprezentare a României la competițiile internaționale oficiale școlare și, până în prezent, am primit invitații să participăm la competițiile mondiale școlare din calendarul sportiv al Federației Internaționale a Sportului Școlar, cum ar fi Campionatul Mondial Școlar de Natație feminin și masculin – Poznan/Polonia (16-21 aprilie 2015) și Campionatul Mondial de Baschet masculin – Limoges/Franța (17-25 aprilie 2015). La cea dintâi competiție, România a fost reprezentată de către Colegiul Național ”Emil Racoviță” din București, iar la cea de-a doua de către elevii Colegiului Național”George Coșbuc” din Cluj-Napoca.
B.M.: Ce alte atribuții mai are FSSU?
C.G.: După cum poate știți, M.E.C.S. organizează în fiecare an școlar o sesiune specială de bacalaureat, pentru elevii din clasele XII/XIII, membri ai loturilor sportive naționale și participanți la competițiile sportive și artistice internaționale, care se desfășoară în perioada sesiunii normale de bacalaureat. Astfel, Federația Sportului Școlar și Universitar a fost desemnată să verifice, să aprobe și să transmit Ministerului Educației lista cu elevii sportivi care pot participa la sesiunea specială a examenului de bacalaureat. În plus, federația noastră a finalizat ”Registrul Național al performanțelor sportive pentru anul 2015”, document ce conține rezultatele obținute în competițiile naționale oficiale organizate de federațiile sportive naționale și rezultatele obținute în competițiile internaționale oficiale de către elevii-sportivi din unitățile de învățământ, în care este organizat învățământul cu program sportive integrat și suplimentar.
B.M.: Ce vă doriți, dvs. personal, din poziția pe care o ocupați, de Director General al FSSU?
C.G.: Să pot continua ce am început alături de colegii mei… respectiv să dezvoltăm sportul școlar și universitar în consens cu toate instituțiile și organizațiile specifice. Dar, mai mult decât orice, îmi doresc să dezvoltăm competiția școlară și universitară internă, pentru că doar așa vom putea genera echipele (sau sportivii) ce vor reprezenta România în concursurile internaționale. Ne mai dorim să aducem câteva modificări legislației actuale, de așa manieră încât, o parte din accizele de la alcool, cafea, tutun, care ajung în sport în momentul de față, să fie direcționate, prin direcțiile județene, pe bază de programe, către asociațiile sportive școlare și universitare. Un alt aspect care mă preocupă… din păcate sesizăm scăderea numărului de consumatori de sport, de la practicanți la spectator. Și, de aceea, ne propunem să participăm activ la dezvoltarea culturii sportive. Dar nu putem să facem acest lucru decât cu parteneri ca dvs, parteneri din zona neguvernamentală, care pot duce mai departe ideile noastre. Ne dorim, în fapt, să dezvoltăm cât mai multe asociații sportive școlare și universitare, ca bază a formării viitorilor mari campioni.
Articol publicat în Revista Junior Sport nr. 3 (apariție februarie 2016)
Autor: Beatrice Mercado
Foto: Arhiva Federației Sportului Școlar și Universitar