Luptătorul Alin Romulus Păcurar

Ediții locale-jud Mureș

B.M.: Mă aflu în vizită la Alin Romulus Păcurar, scânteia care a generat realizarea proiectului Revista Junior Sport Mureș. Nu voi iniția acest dialog din poziția de colegă în cadrul acestui proiect, ci din poziția de jurnalist, care stă de vorbă cu un mare sportiv, o adevărată legendă a luptelor libere românești. Tu ești, și nimeni nu poate contesta acest lucru, un sportiv cu merite deosebite. O să te rog, chiar dacă te caracterizează modestia, să ne faci o scurtă incursiune prin palmaresul tău.
A.R.P.: Bine ai venit în casa mea, unde, după 30 și ceva de ani, mai păstrez din cupele, trofeele și medaliile pe care le-am obținut la campionate mondiale, europene și balcanice de lupte libere. Acest sport l-am îmbrățișat, cu drag, la vârsta de 14 ani, într-o zi memorabilă pentru mine, respectiv 10 ianuarie 1980, la prospăt înfințatul de atunci Club Sportiv Școlar Reghin. Luptele libere se practicau într-una dintre cele 5 secții ale clubului, secția fiind condusă de profesorul Ștefănescu Voicu Marius, un mare pedagog, care mi-a călăuzit primii pași, astfel încât, după doar un an și jumătate, deveneam campion național, la cea mai mică categorie, cea de 48 de kg, iar mai apoi, în 1983, după doar 3 ani, deveneam campion balcanic. Tot în acel an am fost primit în lotul olimpic de lupte libere la seniori, fiind, la 17 ani, cel mai tânăr component. Sunt mândru că Clubul Sportiv Școlar Reghin, în 1983, a fost cel mai performant club sportiv școlar din România, datorită rezultatelor de excepție ale secției de lupte libere. A urmat apoi obținerea a trei titluri de campion balcanic absolut, a trei medalii la europenele de seniori, a două medalii de bronz obținute consecutiv și urmate de una de argint, dar şi bronzul de la Campionatele Mondiale de Tineret din 1985 din SUA. Și aș mai menționa un record, obținut la 19 ani, respectiv acela de a fi cel cel mai bun sportiv din Europa la categoria 48 kg. În final aș menționa primirea, în 1987, cu ocazia aniversării a 75 de ani de la înfințarea Federației Internaționale de Lupte pentru amatori, după Campionatul Mondial de la Clermont-Ferrand din Franța, a unei plachete omagiale, una dintre cele 10 care s-au oferit, ca recunoștință adusă sportului luptelor. Iar în 1987, la 21 de ani, am fost propus de către Federația Română de Lupte și Consiliul Național pentru Educație Fizică și Sport și Președinția României, pentru acordarea titlului de Maestru Emerit al Sportului, titlu pe care l-am și primit.
B.M.: Am rămas, realmente, impresionată de palmaresul tău. Eu cred însă că cel mai frumos cadou pe care ți l-a făcut viața este că băiatul tău, Andrei Victor, îți urmează pașii în acest sport, având, în pofida vârstei lui fragede, deja obținute peste 30 de medalii. Ba mai mult, cunosc faptul că ai lăsat luptelor libere mondiale procedeul “Păcuraru”. O să te rog să-mi povestești despre începuturile tale în acest sport. Parcă tatăl tău nu a fost de acord să faci lupte…
A.R.P.: La 14 ani, am început să practic luptele în Reghin, într-o sală veche, neîncălzită iarna, care făcea ca pojghița de plastic de deasupra saltelei să fie exact de duritatea unui parchet, iar miile de rostogoliri pe coate și pe genunchi să doară nespus, lăsându-mi urme. Dar nimic nu a știrbit din bucuria de a face lupte și de a mă
disciplina ca sportiv. Acolo în acea sală, după mii de repetări cu diferiţi parteneri de antrenament mai puternici, mai mobili sau mai grei decât mine, “s-a şlefuit” ceea ce a devenit acţiunea de contraatac deosebit de spectaculoasă, executată cu măestrie și rămasă în istoria luptelor drept “procedeul Păcuraru”. Tot cu drag îmi amintesc de o imagine. pe care o retrăiesc și acum este aceea când, în microbuzul cu care mergeam la competiții, noi, componenții CSȘ Reghin, intonam imnul nostru și ne întorceam, de fiecare dată, de la competiții, cu aproape toate medaliile de aur!
B.M.: Ce frumos! Amintiri superbe… Urez mult succes juniorului tău și sunt convinsă că te va urma, cine știe, poate te va și întrece în performanță!
A.R.P.: Și eu mulțumesc! Și rostesc și eu, din tot sufletul, logo-ul campaniei Junior Sport: TRIMITEȚI COPIII LA SPORT!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *