Pentru Ciprian Tapaszto, membru al clubului „Paco Power Gym”, poreclit „Rechinul” anul trecut a însemnat pătrunderea în elita europeană, iar 2017 a venit doar să-i confirme valoarea, reușind să câștige, în Marea Britanie, cel mai prestigios concurs european, turneu în urma căruia a ajuns în elita mondială.
Fiul lui Ștefan Tapaszto, fost portar de fotbal, Ciprian a practicat, la rândul, său fotbalul, dar, ulterior, s-a orientat către întrecerile de skandenberg, reușind să câștige concursuri puternice la nivel mondial. Despre realizările sale din ultima perioadă aflăm mai multe de la Ciprian. Marele campion a oferit colegului nostru un interviu:
M.V.: Care sunt cele mai valoroase rezultate din ultima perioadă?
C.T.: Dacă ar fi să vorbesc despre palmares, am mai multe medalii și titluri de campion național la categoria supergrea. Pe plan internațional, acest an a fost cel mai important an pentru mine. După ce în 2016 am participat la puternicul concurs „NewYear Cup” din Marea Britanie, la care participă toate cluburile, mi-am câștigat dreptul de participare și în acest an. La ambele participări am reușit să câștig întrecerea de la categoria +110 kilograme, la ambele mâini, dar în acest an am obținut victoria și la Open, Campionatul Campionilor, cum mai este numită. La aceasta participă câștigătorii tuturor categoriilor, un fel de Champions League. În urma acestor rezultate, am obținut calificarea la WAL, adică Word Armwrestling League de la Las Vegas, cel mai puternic pe plan mondial. În competiția europeană eram campionul la mâna dreaptă, iar în America, unde s-a aflat toată crema mondială a skandenbergului m-am clasat pe locul 5 la categoria 102 kilograme.
M.V.: Ce te-a determinat să alegi o disciplină mai puțin populară?
C.T.: Aici o să vă contrazic. Dacă ieșim afară din sală și întrebăm doi sau trei oameni dacă știu skandenberg, toți știu despre ce este vorba, au practicat sau practică, dar la nivel de masă. Diferența este atunci când vorbim despre acest sport la nivel de profesionist, aici este mai greu. Ca amator, nu este nevoie de niciun fel de echipamente, este nevoie doar de o masă sau o bancă la școală. Am ajuns să aleg acest sport aș putea spune întâmplător, m-a adus conjuctura. Am nimerit într-un cerc de prieteni când s-a organizat aici, la Luduș, un eveniment la care a fost invitat Ion Oncescu, după care am continuat.
M.V.: De unde îți provine porecla „Rechinul”?
C.P.: Sincer, nici eu nu știu exact, numele mi s-a dat în urmă cu mulți ani, de către prieteni, după care Radu Valahu mi l-a popularizat, din câte știu. Nu știu de ce, poate pentru agresivitatea de la masă.
M.V.: Cu tatăl fost fotbalist, nu te-a tentat să faci și tu fotbal?
C.T.: Ba da, am și jucat. Am început junioratul aici, la Luduș, apoi am trecut pe la echipele de tineret de la Gaz Metan Mediaș, la Câmpia Turzii și ASA. Am fost chiar campion național de tineret în 2001 cu echipa din Mediaș, dar totuși, rezultatele cele mai bune le am obținut la skanderberg.
M.V.: Cum a luat ființă clubul?
C.T.: Clubul a fost înființat de un englez mare iubitor de sport și are în componență cei mai buni practicanți din Anglia și România, băieți puternici, caractere puternice. Lor le datorez în mare parte rezultatele mele.
M.V.: Mai aveți competiții în viitorul apropiat?
C.T.: Momentan suntem în negocieri pentru participarea la un puternic concurs în Polonia. Urmează să ne stabilim strategia, dar totul depinde de unele detalii, inclusiv financiare.
Text: Mihai VEREȘ
Foto: Arhiva personală