Alina Dumitru, idolul micuțelor judoka!

The Great

Unica campioană olimpică a României la judo ne-a acordat un interviu pentru Revista Născut pentru Sport – ediția națională, interviu în care ne-a depănat amintiri de când a descoperit magia acestui sport, dar și despre obiectivele sale ca antrenor de mici judoka, din care visează să facă mari judoka!

B.M.: O întâlnire de suflet cu un om de suflet! Te salut Alina și mă bucur să te revăd. Unde puteam să te găsesc decât în mijlocul picilor tăi de la judo?!

A.D.: Da! Micii mei judoka se pregătesc intens, chiar și când au vacanță. Ei știu că este esențială pregătirea, mai ales înainte de competiții. Dar și la modul general, sportul înseamnă sănătate, mișcarea înseamnă sănătate, iar ei dacă vin și fac mișcare, pe lângă ceea ce fac ei acasă, este tot mai benefic pentru ei.

B.M.: Ești puțin spus…idol. Nu există puștoaică care practică judo, atunci când o întrebi: Cine este idolul tău?”, să nu răspundă: „Alina Dumitru!” Faptul că ești idolul atâtor fetițe judoka, consideri că este o responsabilitate?

A.D.: Nu neapărat. Eu mă bucur că fac parte din viața lor și că le inspir pe aceste fetițe. Copiii pe care eu îi pregătesc aici, la CSA „Steaua București” sper să devină mari campioni. Și eu, la rândul meu, am avut idoli. Am urmărit performanța anumitor sportivi, fapt ce m-a ajutat să îmi indeplinesc visul.

B.M.: Chiar dacă mi-ai mai spus, de-a lungul timpului, m-aș bucura să-mi spui din nou, cum a intrat judo în viața ta și de ce ai ales acest sport, mai ales că revista noastră ajunge în atenția multor copii, de fiecare dată alții.

A.D.: Am început să practic judo la vârsta de aproape 12 ani și îmi doream foarte mult să mă întăresc, atât fizic, cât și psihic, pentru că eram o fată micuță și slăbuță. Aveam doar 22 kg la aproape 12 ani! Și mă și îmbolnăveam foarte des. Motiv pentru care am decis să fac ceva ca să pot să mă întăresc și, bineînțeles, am ales sportul, respectiv am ales judo. Dar nu neapărat că am ales eu, ci totul a început când a venit la noi la școală primul meu antrenor, domnul Emanoil Cîmpeanu și ne-a vorbit despre judo, iar mie mi-a plăcut ceea ce a spus și am decis că vreau să înțeleg ce înseamnă judo. Așadar, m-am dus la sală, unde mi-a arătat primele technici, căderile și mi-a plăcut enorm de mult și de atunci nu am mai vrut să mai plec din sala de judo.

B.M.: Ai avut vreun moment în care ai vrut să renunți la judo? Și dacă da, care a fost motivul?

A.D.: Da, am avut asemenea gânduri, mai ales după anumite competiții pierdute. De ce? Pentru că muncisem enorm și eram foarte dezamăgită. Și s-a mai întâmplat când mă accidentam. Cam acestea au fost momentele când mi-a fost mai greu, dar părinții mi-au fost aproape și au știut ce să îmi spună în acele momente, ca să mă facă să merg mai departe, iar cu ajutorul lor am putut să trec peste acele momente și mi-am urmat mai departe visul.

B.M.: Alina, ești și tu părinte…Minunea ta de băiat va face…judo? Ai avut curiozitatea să-l testezi?

A.D.: L-am testat de mic și nu neapărat că vreau eu să facă el judo, dar îmi cere mie să facem judo! Eu vreau să facă sport, nu neapărat judo. Dar dacă face judo cu atât mai bine pentru mine, pentru că știu ce să îi arăt, ce să îi spun. Dar nu îl voi obliga.

B.M.: Ca antrenor ai niște obiective clare pe care ți le-ai propus?

A.D.: Da, bineînțeles! Am obiective, dar nu obiective mărețe, pentru că judoka ai mei sunt încă mici.  Anual obiectivul nostru central este să luăm medalii la campionatul național și apoi calificarea pentru Balcaniadă. În 2019 pot spune că, încetul cu încetul, mi-am îndeplinit obiectivul. Am câștigat trei medalii la campionatele naționale – una de aur, una de argint și una de bronz și ne-am calificat și la Balcaniadă, unde am obținut și acolo o medalie – argint.

B.M.: De când ai preluat tu practic grupa aceasta de sportivi mici de la CSA „Steaua București”?

A.D.: Din 2013.

B.M .: Sunt totuși niște ani…Deci aveți șase ani de lucrat împreună…

A.D.: Da sunt niște ani, iar ei erau atunci foarte micuți – 6,7 ani. Abia acum au 12 ani. Mă bucur că avem rezultate frumoase împreună.

B.M.: Turneul Internațional de Judo care îți poartă numele este un proiect de suflet pentru tine…Am avut marea bucurie să fiu prezentă și eu la ediția din 2019 și am remarcat efervescența de acolo. Cum faci posibil așa ceva? Spiritul tău frumos produce acest lucru?

A.D.: Mulțumesc pentru participare, dar și pentru promovare! Acest turneu este tot ceea ce mi-am dorit să fac, adică un turneu, în numele meu, unde să atrag, la judo, cât mai mulți copii, dar, pe lângă asta, am dorit să am și sponsori alături de mine care să mă susțină și să pot să le ofer celor mici, pe lângă acea medalie pe care ei o câștigă din răsputeri, prin multă muncă și ceva cadouri cu care să plece acasă de pe podium. Poate chiar să îi și ambiționeze pentru mai departe să vadă ceea ce înseamnă atunci când câștigi o medalie la un campionat european, campionat mondial și, de ce nu, la jocurile olimpice. Că de acolo, după ce te dai jos de pe podium, pleci nu numai cu o medalie.

B.M.: Îți mulțumesc frumos Alina și îți doresc numai succes cu micii tăi judoka! Iar minunea ta de copil cu ochii turcoaz, cum îmi place mie să-i spun, să te întreacă în performanță!

A.D.: Doamne ajută! Ce bine ar fi!

B.M.: Ar fi un vis prea frumos!

A.D.: Să mă întreacă! Lui să îi placă, să fie sănătos și de acolo vedem.

B.M.: Așa este!

A.D.: Mulțumesc din suflet!

Cine este Alina Alexandra Dumitru?

  • S-a născut la 30 august 1982, în București
  • A fost legitimată la CSA “Steaua București”
  • A concurat la categoria 48 kg
  • La Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008 a cucerit medalia de aur, devenind prima campioană olimpică din istoria judo-ului românesc, după ce a învins-o, în semifinală, pe dubla campioană olimpică Ryoko Tani (Japonia) și, în finală, pe Yanet Bermoy (Cuba), prin waza-ari și ippon, în doar
    80 de secunde
  • La Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 a obţinut medalia de argint
  • La campionatele mondiale a obţinut 3 medalii de bronz la ediţiile de la Cairo din 2005, de la Tokyo din 2010 și de la Rio de Janeiro din 2018
  • La campionatele europene a cucerit 8 titluri: în 2004 (București), 2005 (Rotterdam), 2006 (Tampere), Belgrad (2007), Lisabona (2008), Viena (2010), Istanbul (2011) și în 2012 la Chelyabinsk, precum și două medalii de bronz (la Maribor 2002 și Tbilisi 2009)
  • A fost campioană mondială de junioare în 2000, la Nabeul (Tunisia)
  • A fost vicecampioană europeană de junioare în 2001, la Budapesta
  • A fost multiplă campionă naţională
  • A fost decorată cu Ordinul “Meritul Sportiv” clasa I în 2008 a fost declarată Cetăţean de Onoare al Municipiului Ploiești
  • A fost vicepreședinte la Federaţia Română de Judo
  • Actualmente este antrenor de judo
  • Anual, organizează Turneu Internaţional „Alina Dumitru”, o competiţie dedicată copiilor.

Interviul filmat cu Alina Alexandra DUMITRU poate fi vizionat aici:

Material realizat de Beatrice MERCADO

FOTO: Arhiva personală a Alinei Alexandra DUMITRU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *